China și Italia au decis consolidarea Parteneriatului Strategic Global

China și Italia vor consolida Parteneriatul Strategic Global 2024-2027, urmând să fie aprofundate cooperările în cadrul relațiilor industriale, protecția indicațiilor geografice, securitatății alimentară, mediului și educației. Anunțul a fost făcut, duminică, de premierii Li Qiang și Giorgia Meloni aflat în vizită oficială în China, la finalul celei de-a șaptea ediții a Forumului de Afaceri China-Italia, derulată în prezența a peste 100 de reprezentanți de companii și asociații comerciale chineze și italiene, organizată la Marea Sală a Poporului din Beijing.

Giorgia Meloni efectuează prima vizită oficială în China în calitate de premier, în perioada 28-31 Iulie, fiind însoțită de câteva zeci de oameni de afaceri.

Potrivit guvernului italian, reuniunea la care au participat premierii Giorgia Meloni și Li Qiang s-a axat pe relațiile bilaterale, în condițiile în care, în 2024, cele două țări marchează două decenii de Parteneriat Strategic Global și 700 de ani de la moartea lui Marco Polo.

Mai mult, cei doi lideri de guvern au abordat modalitățile de promovare a dezvoltării echilibrate și durabile a comerțului bilateral și investițiilor reciproce, de consolidare a colaborării științifice și culturale și de asigurare a unui dialog constructiv în toate domeniile de interes comun.

În 2023, Italia a ocupat locul patru în rândul țărilor UE după valoarea exporturilor în China, cu o valoare de 19,17 miliarde euro, după Germania (97,30 miliarde euro), Franța (25,01 miliarde euro) și Olanda (22,29 miliarde euro).
Tot în 2023, Italia a ocupat locul trei în rândul țărilor UE după valoarea importurilor din China cu 48 miliarde euro, după Olanda (117 miliarde euro) și Germania (95 miliarde euro).

Potrivit guvernului chinez, premierul Li Qiang a exprimat speranța ca investitorii din cele două țări să joace un rol eficient în promovarea cooperării economice și comerciale bilaterale, în condițiile în care, redresarea economică globală se face într-un ritm scăzut. În aceste condiții, China și Italia ar trebui să consolideze cooperarea economică și comercială, pentru a da mai mult impuls dezvoltării celor două țări, a subliniat premierul chinez.

Li Qiang a subliniat că Parteneriatul Strategic Global China-Italia va continua să fie aprofundat, odată cu menținerea stabilității cooperărilor economice și comerciale bilaterale, astfel încât să fie înregistrată revigorarea și creșterea investițiilor atrase reciproc.

În cadrul întâlnirii avute, astăzi, cu președintele Xi Jinping, la Marea Sală a Poporului din Piața Tian Anmen, premierul Giorgia Meloni a declarat disponibilitatea dezvoltării relațiilor dintre Italia și China,  subliniind importanța cooperării echilibrate, reciproc avantajoase și bazate pe încredere reciprocă.

Cei doi lideri au abordat o serie de probleme globale între care războiul din Ucraina și riscurile unei înrăutățiri suplimentare a situației din Orientul Mijlociu, dar și creșterea tensiunilor din regiunea Indo-Pacific, fiind de acord cu privire la necesitatea reformării Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

La rândul său, președintele Xi Jinping a subliniat necesitatea dezvoltării sănătoase și stabile a relațiilor bilaterale. China dorește să promoveze cooperările comerciale și investiționale, în inovarea științifică și tehnologică, să exploreze cooperarea în domeniile emergente, inclusiv în producția auto electrice și inteligenței artificială.

Invitând companiile italiene să investească în China, președintele Cu a exprimat speranța ca guvernul Italiei să asigure la rândul său un mediu de afaceri echitabil, transparent, sigur și nediscriminatoriu companiilor chineze care doresc să se dezvolte în Italia.

La finalul discuțiilor oficiale, președintele Xi Jinping și premierul Giorgia Meloni au avut un schimb de opinii în cadru privat, în interiorul Casei de Oaspeți Diaoyutai, rezervată înalților oficili și prieteni ai Chinei. (foto jos/governo.it) Un moment extrem de important în agenda vizitei premierului Meloni la Beijing a fost reprezentat de participarea la vernisajul expoziției „O călătorie a cunoașterii”, eveniment găzduit luni de Monumentul Mileniului din China, expoziție în care sunt comemorați cei 700 de ani de la moartea lui Marco Polo și în care sunt prezentate 135 de artefacte aparținând muzeelor din Italia și China. (foto jos/governo.it)

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la China și Italia au decis consolidarea Parteneriatului Strategic Global

  1. Mac spune:

    Mda. Și cu Road and Belt ce se mai întâmplă?

    • Dan Tomozei spune:

      Acest proiect include peste 100 de țări și regiuni.
      Stimulată de Occidentul colectiv, Italia a luat decizia de a se retrage fiind dominată de un impuls politic, nicidecum o strategie cu alternative 100% viabile. Cine are timp va putea să vadă că orice schimbare se poate … schimba.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.