CRIZA DATORIEI PUBLICE | China este gata să ajute

Zona euro este în căutarea unui ajutor financiar din partea ţărilor în curs de dezvoltare, în special din partea Chinei. O perspectivă care dă fiori multor europeni. Dar pentru cotidianul oficial din Beijing, Global Times, acordul care va fi stabilit ar trebui să fie unul „civilizat”.

Pe 27 octombrie, responsabilii europeni au ajuns la o înţelegere în privinţa reducerii datoriei greceşti. Ei se aşteată ca ţările bogate în lichidităţi din afara UE să injecteze parţial fonduri în planul lor de salvare. China, având cea mai mare rezervă de valută, a devenit o ţintă prioritară.
Europa cea dezvoltată apelează la China pentru bani lichizi. Această afirmaţie sună strident atât pentru cei din Europa cât şi pentru cei din China. Unii europeni susţin că Europa încă nu a decăzut într-atât încât să cerşească bani de la China. După câte s-ar părea, concepţia dominantă ar fi că UE trebuie să-i ceară Chinei să-i ofere fonduri, în timp ce, la rândul ei, nu ar trebui să-i ofere Chinei niciun alt avantaj. În China, dezbateri aprinse sunt în curs de desfăşurare. Mulţi nu înţeleg de ce China ar trebui să dea o mână de ajutor Europei, din moment ce chiar unul dintre oraşele sale, Wenzhou, traversează o criză din cauza lipsei de fonduri.

Europa şi China, mai mult amice

China şi Europa nu sunt genul de prieteni la cataramă care să-şi acorde fără ezitare o mână de ajutor atunci când celălalt trece printr-o criză. Ambele tabere îşi fac socotelile la ora actuală. Opinia publică complică şi mai mult acest scenariu: de ambele părţi există o serie de analişti care, lipsiţi de profesionalism, preferă să alimenteze populismul isteric.
Poate că nivelul de implicare al participării Chinei la planul de salvare al zonei euro a fost decis de interesele comune, ţinând cont de lipsa de încredere reciprocă. China nu va rămâne neutră, deoarece interesele sale sunt strâns legate de Europa în cadrul mondializării.
Dar pe de altă parte, China nu va oferi o „mare surpriză” Europei. Chiar şi unele economii mai sănătoase din cadrul zonei euro au reţineri în privinţa ajutorării Greciei. În calitate de actor extern, China nu poate rezolva o problemă a cărei soluţie nu poate fi oferită decât de înşişi membrii zonei euro.
Dacă UE doreşte cu adevărat fondurile chinezeşti, ar trebui să ia în calcul o mai mare deschidere a pieţelor sale către China, precum şi să-i acorde Chinei statutul de economie de piaţă. Dacă ei consideră că astfel de „înţelegeri” nu merită, China nu o să-i oblige să le facă.

Eu te ajut, dar şi tu pe mine

Pentru chinezi, a face legătura între planul de salvare al zonei euro şi criza datoriilor din Wenzhou este o dovadă de ignoranţă. În primul caz este vorba de folosirea rezervelor valutare ale Chinei, care nu pot fi utilizate pentru a salva întreprinderile abandonate de către patronii lor care au fugit din Wenzhou. În calitate de putere mondială, China ar trebui să-i ajute pe cei care au fost afectaţi de o criza sau o catastrofă. Chinezii ar trebui să înţeleagă faptul că o ţară care nu se gândeşte decât la interesele sale, ignorând valorile morale, va fi dispreţuită.
Textul integral pe PRESSEUROPE.EU

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Europa - Asia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.