China a realizat prima adocare spaţială

China a realizat, joi dimineaţa, prima andocare spaţială din istoria cercetărilor extra-terestre proprii, reuşind să cupleze două navete spaţiale la o înălţime de peste 343 kilometri deasupra Pământului, transmite agenţia oficială de presă Xinhua.
La aproape două zile după ce a fost lansată, naveta spaţială fără pilot Shenzhou 8 s-a cuplat cu laboratorul modul Tiangong-1, marcând un nou salt important în programul spaţial al Chinei.

Succesul procedurii de andocare face din R.P. Chineză cea de a treia ţară din lume, după SUA şi Rusia, care stăpâneşte tehnica spaţială, plasând-o cu un pas mai aproape construcţia propriei staţii spaţiale.
Preşedintele Hu Jintao, aflat în Franţa la Summitul G20, a transmis un mesaj de felicitare pentru succesul primei andocări realizate în istorie de China.
„Progresele înregistrate în cercetarea spaţială şi a tehnologiilor de andocare sunt vitale pentru strategia de dezvoltare a programului nostru spaţial cu echipaj uman”, a arătat preşedintele Hu în mesajul său.
Naveta Shenzhou 8 şi modului saţial Tiangong 1 cântăresc aproximativ 8 tone metrice, iar în momentul în care staţia spaţială orbitală va fi construită integral va avea o greutate de 60 de tone metrice.
Interiorul celor două componente Shenzhou 8 şi Tiangong 1 asigură un mediu real, în care astronauţii vor putea trăi şi muncii. După finalizarea testelor, la cele două navete vor fi continuate procedurile de andocare în anul 2012, cu navele spaţiale Shenzhou 9 şi 10.
Naveta Shenzhou 8 este echipată cu dispozitive pentru înregistrarea de imagini şi date, care vor ajuta China să îmbunătăţească în viitor nivelul de proiectare a navelor spaţiale şi condiţiile de lucru pentru astronauţi.
Prima procedură de andocare din lume a fost realizată în anul 1966, atunci când nava spaţială americană Gemini 8 s-a cuplat la vehicul spaţial Target Agena. Chiar şi la 45 de ani distanţă, manevra rămâne o provocare tehnologică, multe tentative soldându-se cu eşec.
„Pentru a lega două vehicule care călătoresc cu 7,8 km/s, în spaţiul orbital, cu o marjă de eroare de cel mult 20 de centimetri, este ca şi cum ai încerca să găseşti un ac în carul cu fân”, a declarat Zhou.
Cele două navete, Shenzhou 8 şi Tiangong 1 vor rămâne cuplate timp de 12 zile, apoi vor fi separate, pentru ca procedurile de andocare să fie repetate, pentru îmbunătăţirea tehnicilor. Manevrele sunt esenţiale pentru explorarea spaţiului extra-tarestru dar şi pentru a crea posibilitatea de a construi o staţie spaţială care să asigure aprovizionarea, transferul de astronauţi şi acţiunile de salvare a acestora.
China pregăteşte mai multe persoane care să fie apte să desfăşoare activităţi la bordul staţiei spaţiale. În capul listei se află două femei considerate apte pentru viitoarele misiuni, a declarat Chen Shanguang, director al Centrului Astronautic din China (ACC). „Trebuie să evaluăm astronauţi atât bărbaţi cât şi femei, pentru a verifica dacă fiinţele umane pot trăi în spaţiu, pentru că ştim cu toţii că există diferenţe enorme între bărbaţi şi femei, în ciuda generalităţi lor comune”, a spus Chen. „Activităţi de explorare spaţială ar fi incomplete fără participarea astronauţilor femeilor”, a mai adăugat acesta.
Navetele spaţiale chineze vor efectua experimente în colaborare cu oamenii de ştiinţă germani care au proiectat bio-incubatoare pentru experimente, în timp ce chinezi au dezvoltat echipamentele de control.
Sursa: Xinhua

REFERINŢE >>>
China a lansat primul modul din viitoarea staţie spaţială proprie

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Stația Spațială a Chinei, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.