CAPITAL – Hidrocentrala de 1 miliard de euro de la Tarniţa-Lăpuşeşti intră în linie dreaptă
Mâine va fi marea întâlnire cu potenţialii investitori pentru proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, evaluat la peste un milliard de euro, potrivit Agerpres. Consultantul general care se va ocupa cu selectarea investitorilor a fost stabilit în august 2010 de către Comisia de negociere constituită la nivelul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA). Consorţiul este alcătuit din Deloitte Consultanţă (ce va asigura Managementul Echipei de Proiect, Managementul implementarii proiectului, Expertiza Economico-Financiară, Modelare, Evaluare), HydroChina ZhongNan (Expertiza Tehnică), Banca Comercială Română (Expertiza în Finanţări), Muşat & Asociaţii (Experienţa Juridică Locală), Herbert Smith (Experienţa Juridică Internaţională), Knight Piesold (Expertiza Tehnică, Comercială şi de Protecţia Mediului), Tempo Advertising (Expertiza Relaţii Publice şi Comunicare). … (…).
Textul integral AICI
ADEVĂRUL – De ce se-nghesuie românii să înveţe limba chineză
Mii de români învaţă an de an limba chineză din pasiune sau pentru a putea discuta de la egal la egal cu partenerii de afaceri. Peste 300 de clujeni, cu vârste cuprinse între 10 şi 59 de ani, învaţă la Institutul „Confucius” să vorbească şi să scrie în limba chineză. Şomeri, profesori sau chiar oameni de afaceri învaţă să buchisească pictograme. „Ţinând cont de evoluţia Chinei, cred că în câţiva ani voi avea nevoie să ştiu această limbă”, spune Adela Olar, una dintre cele mai tinere cursante de la Institutul „Confucius” din Cluj. Tânăra de 19 ani este studentă la specializarea Studii de Securitate de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Babeş Bolyai”. „Engleza, franceza sunt limbi comune deja. Am vrut să învăţ o limbă din Asia. Vin la cursuri de trei săptămâni şi ştiu deja câteva cuvinte”, povesteşte studenta. … (…).
Textul integral AICI
GÂNDUL – Dănălache, locul doi în clasamentul golgheterilor în China
Jucătorul român al echipei Jiangsu Shuntian, Cristian Dănălache, a ocupat locul doi, cu 14 reuşite, la egalitate cu brazilianul Leandro Neto (Henan) în clasamentul golgheterilor primei ligi chineze, care s-a încheiat miercuri, ei fiind devansaţi de atacantul campioanei Guangzhou brazilianul Muriqui. Fostul atacant al echipelor CS Otopeni, UTA şi Unirea Urziceni a marcat 14 dintre cele 43 de goluri înscrise de echipa sa în acest sezon, pe care Jiangsu l-a încheiat pe poziţia a patra, ce-i conferă dreptul de a participa în Liga Campionilor Asiei. Dănălache a evoluat în 29 din cele 30 de meciuri disputate de Jiangsu în campionat. … (…).
Textul integral AICI
BURSA – „Saab” obţine finanţare de la investitorii chinezi
„Pang Da Automobile Trade” Co. şi Zhejiang Young-man Lotus Automobile Co., cele două companii chineze care vor să cumpere „Saab Automobile”, promit să inves-tească 610 milioane de euro (844 milioane de dolari) în producătorul auto suedez, ceea ce a determinat o instanţă locală să extindă protecţia „Saab” faţă de creditori. În plus, cele două societăţi din China vor acorda imediat companiei suedeze un credit punte de 50 milioane de euro pentru ca aceasta să poată supravieţui reorganizării, conform anunţului făcut de Guy Lofalk, avocatul care supraveghează programul de restructurare. … (…).
Textul integral AICI
COTIDIANUL – China speră că UE va pune în aplicare planul anticriză în pofida referendumului din Grecia
China speră că Uniunea Europeană îşi va pune în aplicare planul de salvare, în pofida referendumului ce va avea loc în Grecia, la care populaţia ar putea respinge ajutorul european şi măsurile de austeritate, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei. „Am acordat atenţie deciziei Greciei de a organiza un referendum privind planul anticriză al UE”, a spus Hong. „Sperăm că Uniunea Europeană îşi poate implementa planurile de luotă împotriva crizei. China şi va continua cooperarea cu Uniunea Europeană pentru a depăşi criza şi a salva stabilitatea financiară globală”, a adăugat el. … (…).
Textul integral AICI
CAPITAL – „SUA îşi pierd statutul de superputere, iar chinezii finanţează războaie împotriva propriilor interese”
Istoricul William Engdahl are explicaţii pentru actuala situaţie geopolitică şi pentru intervenţia armată a SUA în mai multe state din Estul Mijlociu şi din Nordul Africii. „Ce obsev eu la toate aceste conflicte – decizia de a bombarda Libia, criza dolarului, criza economiei americane şi direcția politicii externe a Americii din ultima vreme – fac toate parte din prăbuşirea întregii structuri de superputere, construite după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial; nimeni de la Washington nu vrea să admită acest lucru, la fel cum nimeni în Marea Britanie, acum 100 de ani, nu voia să admită că Imperiul Britanic era într-un declin terminal. Astfel încât încearcă să impună cu mare grabă planurile existente şi observă că ba ici, ba colo, aceste planuri nu mai au eficienţa pe care-o aveau acum 10 sau 20 de ani”, a spus, pentru RT, Engdahl. … (…).
Textul integral AICI
CAPITAL – Companiile din Rusia şi China, cele mai predispuse să dea mită peste hotare
Companiile din Rusia şi China sunt cele mai predispuse să dea mită când au activităţi în străinătate, cele mai corupte sectoare fiind contractele de lucrări publice şi construcţiile, reiese din clasamentul Transparency International 2011 „Bribe Payers Index”, preluat de Reuters. În timp ce Rusia şi China se află pe ultimele locuri, respectiv 27 şi 28, companiile din Olanda, Elveţia, Belgia, Germania şi Japonia au cele mai bune scoruri. … (…).
Textul integral AICI
ZIARUL FINANCIAR – Marea Britanie şi Elveţia sunt un magnet pentru spălarea banilor, iar companiile din Rusia şi China sunt cele mai corupte
Cipru şi Marea Britanie, state membre ale UE, dar şi alte ţări europene precum Liechtenstein şi Elveţia au fost indicate de Banca Mondială ca fiind unele dintre cele mai preferate destinaţii pentru spălarea banilor, potrivit EUobserver. În aceste ţări anchetele au evidenţiat numeroase depozite de fonduri ilicite şi înfiinţări de companii fictive. Totodată, potrivit unui studiu al Transparency International, cele mai predispuse companii la infracţiuni de dare de mită provin din Rusia şi China, scrie BBC News. Multe companii din state dezvoltate precum Olanda, Elveţia, Marea Britanie, SUA şi Franţa au fost implicate recent în activităţi ilicite de acest gen. … (…).
Textul integral AICI
ROMÂNIA LIBERĂ – Companiile ruseşti şi chinezeşti, cele mai predispuse la mită
RADIO ROMÂNIA – Companiile din Rusia şi China „folosesc cel mai des mita”
ROMÂNIA LIBERĂ – Criza salarială în China: lefuri mărite cu 22% şi muncitori neplătiţi de luni de zile
Eforturile de a stopa inflaţia în China au efecte secundare dureroase, scrie The Economist. Din cauză că băncile nu mai împrumută cu uşurinţă bani, câţiva proprietari ai unor comapnii s-au văzut în situaţia de a nu le mai putea plăti salariile muncitorilor. Chiar şi sectorul de stat are astfel de probleme. Cei aproximativ şase milioane de chinezi care lucrează la compania de căi ferate au toate motivele să oprească lucrul la miile de kilometri de cale ferată, mai ales că se plâng că nu au mai fost plătiţi de săptămâni bune, şi, uneori, chiar cu lunile. Muncitorii care vin din vastele zone rurale ale Chinei sunt, de regulă, primii care au de suferit atunci când angajatorii sunt strâmtoraţi cu banii. … (…).
Textul integral AICI
ROMÂNIA LIBERĂ – Aproximativ 100 de persoane au protestat la Salzburg faţă de vizita preşedintelui Chinei
Aproximativ 100 de exilaţi tibetani şi membri ai mişcării Falungong au protestat, marţi după-amiază, la Salzburg, cu ocazia vizitei preşedintelui chinez Hu Jintao în Austria, informează AFP, potrivit Mediafax. Manifestanţii au cerut un „Tibet liber”, denunţând „ocuparea Tibetului de către China”, „acţiunile de reprimare” şi „lipsa libertăţii religioase”. În final, manifestanţii au fost dispersaţi de poliţia austriacă, care crease un important dispozitiv de securitate. … (…).
Textul integral AICI
ADEVĂRUL – Reformă în armata chineză! Tatuaţii şi grăsuţii au voie să lupte pentru ţară
Armata chineză a anunţat că va recruta pe viitor şi tineri care au tatuaje sau kilograme în plus. Pentru a creşte numărul de soldaţi, forţele armate chineze au decis să mai relaxeze criteriile de selectare a cadrelor militare. Anunţ surpiză pe pagina de web a ministerului Apărării de la Beijing. Tinerii grăsuţi sau care au apucat să-şi facă un tatuaj pe gât sau pe faţă vor putea să-şi servească ţara. … (…).
Textul integral AICI
MEDIAFAX – Mai mult de jumătate dintre milionarii chinezi se gândesc să emigreze
Mai mult de jumătate dintre milionarii chinezi iau în considerare posibilitatea de a emigra sau au făcut deja demersuri pentru a părăsi ţara, potrivit unui sondaj care evidenţiază temerile elitei de afaceri privind calitatea vieţii şi perspectivele financiare în China, potrivit Wall Street Journal. Statele Unite sunt cea mai populară destinaţie de emigrare, potrivit sondajului realizat pe un eşantion de 980 de chinezi cu averi de peste 10 milioane de yuani (1,6 milioane de dolari), publicat sâmbătă de Bank of China şi grupul de cercetare Hurun Report. … (…).
Textul integral AICI
JURNALUL NAŢIONAL – Companii din industria chimică, sub atacuri informatice
Cel puţin 29 de companii cu activitate în industria chimică au fost vizate de o serie de atacuri informatice a căror sursă ar putea fi un hacker aflat în China, a anunţat firma de securitate informatică Symantec, citată de BBC News Online. Symantec a adăugat că are dovezi privind atacuri lansate şi asupra altor 19 companii, printre care se numără şi firme specializate în domeniul apărării. Atacurile au început în iulie şi s-au încheiat la jumătatea lunii septembrie şi au vizat în principal proiecte industriale, inclusiv formule şi procese de proiectare. … (…).
Textul integral AICI