HOTNEWS – China va impune taxe de import punitive pentru maşinile americane de dimensiuni mari
Autorităţile de la Beijing au anunţat, miercuri, că vor impune taxe de import de până la 22% pentru maşinile americane de dimensiuni mari, mai ales SUV-uri. Această mutare este parte a unei serii de măsuri luate de autorităţile chineze în cadrul unor disensiuni economice de mai lungă durată în relaţia cu Statele Unite. Motivaţia oferită de guvernul chinez este prejudiciul pe care importurile îl au asupra producţiei locale. Autorităţile americane s-au declarat dezămagite de decizia Chinei, numind taxele „nejustificabile”, informează Reuters. … (…).
Textul integral AICI
EVENIMENTUL ZILEI – China îşi schimbă politica investiţională. Europa şi America ar trebui să-şi facă griji
Beijingul nu mai crede în obligațiunile europene, dar nici în cele americane. Așa interpretează analiștii decizia Chinei de a-și schimba politica investițională și de a pune pe picioare un fond de investiții de 300 de miliarde de dolari, care urmărește achiziționarea unor asseturi cu risc scăzut, în afara obligațiunilor guvernamentale. De doi ani de zile Beijingul privește cum liderii europeni băjbâie în găsirea soluțiilor pentru a pune capăt crizei datoriilor suverane din zona euro. Potrivit Reuters, China deține deja obligațiuni europene în valoare de 800 de miliarde de euro. Expunerea pe piața americană este însă cu mult mai mare, ajungând la circa 3.200 de miliarde de dolari. În ultimii 10 ani însă, aceste investiii în bonduri emise de Trezoreria SUA și-au pierdut o treime din valoare. … (…).
Textul integral AICI
CAPITAL- China şi-a trimis cel mai mare vas de patrulare al său în Marea Chinei de Est
China şi-a trimis marţi cel mai mare vas de patrulare al său în Marea Chinei Orientale cu scopul respectării drepturilor teritoriale chineze în regiune, teatru al unor intense dispute privind suveranitatea cu insula separatistă Taiwan şi cu Japonia, informează Xinhua şi AFP. Nava Haijian 50, care efectuează prima sa misiune în largul mării, va supraveghea în special zăcămintele petrolifere şi de gaze naturale extrateritoriale, precizează miercuri ziarul Global Times. Nava de 3.000 de tone construită în China este dotată cu tehnică de vârf şi poate transporta elicoptere. În Marea Chinei de Est se află insule disputate de cele trei părţi. … (…).
Textul integral AICI
BURSA- CCIR va solicita radierea Camerei de Comerţ România-R.P. Chineză
Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) va solicita radierea Camerei de Comerţ România-R.P. Chineză (CCRRPC), care funcţionează din anul 1998, după ce CCIR a atribuit statutul de utilitate publică Asociaţiei Camera Bilaterală de Comerţ şi Industrie Chinezo-Română, ne-au declarat reprezentanţii CCIR. Gabriel Ghelmegeanu, preşedintele CCRRPC, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că Executivul urmează să acorde Camerelor Bilaterale statutul de utilitate publică, pentru acest lucru fiind necesară o certificare din partea CCIR. Referitor la situaţia CCRRPC, Gabriel Ghelmegeanu a declarat: „Camera de Comerţ Naţională a ates-tat existenţa Camerei Bilaterale ca fiind de utilitate publică, în conformitate cu prevederile legii şi că urmează să primească certificatul oficial, ca document autentic al deţinerii acestei calităţi. La cea de-a 21-a sesiune a Colegiului de Conducere al Camerei Naţionale, ce a avut loc în data de 7.09.2011 la Mangalia, s-a prezentat situaţia privind avizarea Camerelor de Comerţ Bilaterale, unde la poziţia 15 a ordinii de zi apărea şi Camera de Comerţ România – R.P. Chineză, printre cele 33 de Camere avizate. Din acest moment, preşedintele Camerei Naţionale, domnul Mihail M. Vlasov, a început presiunile asupra Camerei, spunând că ar mai exista o Cameră similară, intitulată Asociaţia Camera Bilaterală de Comerţ şi Industrie Chinezo – Română, condusă de domnul Ioan Alexandru (fost Wang Yan), un personaj dubios, recunoscut ca atare în mediul de afaceri şi că va solicita radierea Camerei noastre, dacă nu fuzionăm cu aceasta. … (…).
Textul integral AICI
AGERPRES- Gabriel Ghelmegeanu: CCIR elimină una dintre verigile de bază ale relaţiei comerciale româno-chineze
Decizia Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) de a-i refuza Camerei de Comerţ România-Republica Populară Chineză statutul de organizaţie de utilitate publică distruge una dintre verigile serioase ale relaţiilor economice şi comerciale bilaterale româno-chineze, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Gabriel Ghelmegeanu, preşedintele Camerei de Comerţ România-Republica Populară Chineză. La data de 8 decembrie 2011, Colegiul de Conducere al Camerei Naţionale a atestat oficial Camera de Comerţ Bilaterală Chinezo-Române (preşedinte: Ioan Alexandru/Wang Yang), cu toate că anterior – la 5 iulie – CCIR înştiinţa în scris Camera de Comerţ România-Republica Populară Chineză (preşedinte: Gabriel Ghelmegeanu) că documentele înaintate „atestă legalitatea organizării şi funcţionării organizaţiei”, drept pentru care aceasta este „atestată că este o Cameră Bilaterală de utilitate publică’ şi că va primi „Certificatul Oficial ca document autentic al deţinerii acestei calităţi”. Pe de altă parte, organizaţia condusă de Ioan Alexandru/Wang Yang nu depusese până la data cerută de lege documentele care să-i ateste îndeplinirea condiţiilor de organizare şi funcţionare. … (…).
Textul integral AICI