China reflectată în presa de la Bucureşti – 16.12.2011

ZIARUL FINANACIAR – „Când se va trezi China, întreaga lume va tremura”

Volumul China-Occident, marea neînţelegere a secolului XXI (Ed. L’Harmattan, 2011) este o carte născută dintr-o emoţie comună: în 2008, cu câteva zile înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing, atacurile împotriva flăcării olimpice le-au amintit autorilor că naţiunea chineză încă e capabilă să sperie lumea occidentală. O carte scrisă la două mâini, de către doi experţi biculturali, unul francez -Daniel Haber, celălalt chinez – Zheng Lu-nian, despre neînţelegerile care ar putea duce la Marea neînţelegere, la şocul – potenţial conţinut de fenomenul globalizării – dintre două civilizaţii, cea chineză şi cea occidentală. Un inventar al spaimelor şi conflictelor care, de câteva secole încoace, înveninează raporturile între Imperiul de Mijloc şi Apus. dezvoltarea Chinei ca mare putere şi, în curând, ca hiper-putere, pune din nou problema raaporturilor sale cu Occidentul. Pentru întâia oară, de 500 de ani încoace, adică de pe vremea Renaşterii europene, Occidentul nu mai deţine monopolul eficacităţii. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL- Fotografia care pune pe jar Occidentul. Aşa arată primul portavion al Chinei

Un satelit comercial american a realizat, joi, o fotografie a primului portavion din China, aflat în Marea Galbenă, scrie Daily Mail. Portavionul a generat interes din partea comunităţii internaţionale, deoarece oferă posibilităţi nelimitate în ceea ce priveşte puterea militară a Chinei, arată sursa. În 1998, când l-a cumpărat de la Ucraina, portavionul nu avea motoare, muniţie şi nici sisteme de navigaţie. Săptămâna trecută, după 13 ani de reparaţii, portavionul a fost lansat la apă, însă chinezii nu au oferit prea multe informaţii despre acesta. … (…).
Textul integral AICI

JURNALUL NAŢIONAL – China îşi face încă un fond suveran de 300 de miliarde de dolari pentru a profita de criza datoriilor din Europa

China plănuieşte lansarea unui nou fond suveran de 300 de miliarde de dolari, măsură care ar trebui să fie un avertisment pentru Washington şI autorităţile de la Bruxelles, scrie Economic Times. Scăderea randamentelor la certificatele de Trezorerie şI un dolar care se depreciază fac ca dragonul asiatic să se reorienteze pentru găsirea de active sigure în care să-şi plăseze imensa rezervă de 3,2 trilioane de dolari. Acesta este primul semn că încrederea Chinei în titlurile de stat emise de SUA şI Europa a luat-o la vale. Investiţiile în dolari şI tiltluri de stat americane şi-au pierdut o treime valoarea în ultimii 10 ani. Beijingul a privit cu atenţie cum în doi ani criza datoriilor din Europa a dus la scăderea exporturilor în cea mai mare piaţă a sa. De asemenea, statul se teme de eventuale falimente şi pentru siguranţa unor investiţii cifrate la circa 800 de miliarde de dolari în obligaţiuni din zona euro. … (…).
Textul integral AICI

COTIDIANUL- Europa și SUA ar trebui să-și facă griji în legătură cu noul plan investiţional al Chinei

Planul Chinei de a crea un fond de 300 miliarde de dolari este un semnal de alarmă pentru Washington şi Bruxelles, acesta fiind primul semn clar că încrederea Beijingului în obligaţiunile emise de Europa şi de Statele Unite se apropie de sfârşit, remarcă Reuters. Dezastrul cauzat de criza datoriilor din Europa, randamentele care au înregistrat scăderi record şi un dolar depreciat, toate sunt semne clare pentru China, care îşi dă seama că este momentul oportun pentru a schimba unghiul de abordare al investiţiilor. … (…).
Textul integral AICI

BURSA – Investiţiile străine directe în China, în prima scădere din ultimele 28 de luni

Investiţiile străine directe atrase de China în noiembrie 2011 au scăzut cu 9,8% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, ajungând la 8,8 miliarde dolari, conform Ministerului Comerţului de la Beijing, care arată că acesta este primul declin anual din ultimele 28 de luni. Însă, în primele 11 luni din 2011, China a atras investiţii străine directe în valoare totală de 103,77 miliarde dolari, sumă cu 13,15% mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Potrivit datelor oficiale, investiţiile americane în China au scăzut cu 23,1% în noiembrie 2011, în ritm anual, ajungând la 2,74 miliarde dolari, în timp ce investiţiile venite din Uniunea Europeană – principalul partener comercial al Chinei – au crescut cu 0,29%, la 5,98 miliarde dolari. Investiţiile provenite din Asia au crescut cu 17,98%, la 89,6 miliarde dolari. … (…).
Textul integral AICI

EVENIMENTUL ZILEI – Economia Chinei începe să tuşească: Scad investiţiile străine

După inflație și încetinirea creșterii economice, China începe să se confrunte acum și cu scăderea investițiilor străine. Investiţiile străine directe (FDI) atrase de China în luna noiembrie 2011 au scăzut cu 9,76% în raport cu aceeaşi lună a anului trecut până la 8,76 miliarde de dolari, a anunţat ministerul chinez al Comerţului, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Este vorba de prima scădere în ritm anual a investiţiilor străine directe înregistrată de China după luna iulie 2009. Cu toate acestea, pe primele 11 luni ale acestui an China a atras investiţii străine directe în valoare totală de 103,77 miliarde de dolari, în creştere cu 13,15% în ritm anual, astfel că 2011 ar putea deveni un an record pentru FDI. … (…).
Textul integral AICI

ROMÂNIA ACTUALITĂŢI- Protestul din satul chinez Wukan, „dispărut de pe internet”

Mai mulţi utilizatori ai internetului au semnalat că în China căutările referitoare la un protest din satul Wukan au fost blocate sau şterse. Protestele au luat amploare după ce un locuitor a murit în detenţie. Utilizatorii reţelei sociale Sina Weibo, citaţi de BBC, spun că în ultima perioadă căutările referitoare la protestele din satul chinezesc Wukan nu mai sunt afişate pe internet. În schimb, apare un mesaj care spune că „potrivit legii, reglementărilor şi a politicilor, rezultatele căutării pentru Wukan nu pot fi afişate”. În această săptămână, în satul chinezesc Wukan mişcările sociale s-au intensificat atunci când un sătean aflat în custodia poliţiei a murit. Potrivit BBC, în zonă se menţine o tensiune între săteni şi forţele de ordine. Drumurile din sat au fost închise şi sunt păzite de forţe de ordine înarmate. … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.