HOTNEWS – Japonia şi China vor trece de la 1 iunie la schimburi directe între yen şi yuani, eliminând dolarul american ca moneda intermediară
Japonia şi China, trec începând de vineri la schimburi directe între yen şi yuani, eliminând utilizarea dolarului american ca monedă intermediară, au anunţat oficiali ai celor două state, citaţi de Reuters. Paritatea folosită va fi de 7.9480 yuani pentru fiecare 100 de yeni. Mişcarea va ajuta la consolidarea cooperării financiare dintre cele două ţări a confirmat într-un comunicat Banca Centrală a Chinei. Japonia şi China au anunţat încă de anul trecut că iau în considerare ipoteza convertirii directe a celor două monede, măsură care ar reduce considerabil costurile companiilor transfrontaliere. Acordul va permite întreprinderilor să convertească direct monedele chinezeşti în cele japoneze sau viceversa. Pana acum, conversia era făcută având dolarul la mijloc, companiile fiind nevoite să cumpere dolari pe care apoi să îi schimbe în yeni sau, respectiv, yuani. … (…).
Textul integral AICI
BURSA – „JPMorgan” a injectat 394 milioane de dolari în divizia din China
„JPMorgan Chase & Co.”, cea mai mare bancă din Statele Unite, a injectat 2,5 miliarde yuani (394 milioane de dolari) în divizia sa din China, ca să facă faţă cererii în creştere de servicii financiare în economia cu cea mai rapidă dezvoltare din lume. Aceasta este a doua infuzie de când subsidiara locală a „JPMorgan” fost încorporată, în 2007, şi va aduce nivelul capitalului unităţii la 6,5 miliarde yuani, potrivit anunţului băncii-mamă. De asemenea, „JPMorgan” a primit aprobarea autorităţilor de reglementare din Beijing pentru deschiderea unei sucursale în Suzhou. „JPMorgan” se alătură astfel băncilor „Australia & New Zealand Banking Group” Ltd. şi „DBS Group Holdings” Ltd. în operaţiunea de extindere a investiţiilor în China, căutând să obţină o cotă mai mare pe cea de-a treia piaţă bancară din lume, unde împrumuturile în monedă locală au crescut în medie cu 22% pe an, după 2008. „JPMorgan” are filiale în Beijing, Shanghai, Tianjin, Guangzhou, Chengdu şi Harbin. Banca americană mai oferă servicii de investment banking în China printr-o societate mixtă în care este partener alături de „First Capital Securities” Co. … (…).
Textul integral AICI
BURSA – Marile bănci chineze ar putea rata ţinta de creditare
Cele mai mari bănci din China ar putea să rateze ţinta de creditare în 2012, pentru prima oară în ultimii şapte ani, în condiţiile în care problemele economice afectează cererea, spun surse din domeniu, citate de Bloomberg. Una dintre acestea afirmă că scăderea volumului de creditare în lunile aprilie şi mai arată că, pe ansamblul anului curent, totalul împrumuturilor acordate de bănci va ajunge la aproximativ 7.000 de miliarde yuani (1.100 miliarde dolari), sumă inferioară obiectivului guvernamental în acest sens: 8.000 – 8.500 miliarde yuani. Sursele subliniază că băncile depind acum de companiile mici şi mijlocii, dat fiind că cererea de împrumuturi din partea marilor societăţi de stat a scăzut. … (…).
Textul integral AICI
JURNALUL NAŢIONAL – Anchetă UE împotriva Huawei şi ZTE pentru subvenţii ilegale
O investigaţie a Uniunii Europene a descoperit că giganţii chinezi din industria telecom, Huawei şi ZTE, au beneficiat de subvenţii de stat ilegale, potrivit Financial Times, citat de Reuters. Ca atare, oficialii UE vor declanşa o procedură comercială împotriva celor două companii. Au fost strânse probe pentru un caz anti-dumping împotriva Huawei Technologies Co Ltd şi ZTE Corp, cele două companii comercializând în UE produse sub nivelul costurilor, potrivit FT care citează oficiali UE, sub protecţia anonimatului. Cele două companii chineze nu au dorit să comenteze acest subiect. Huawei şi ZTE concureză la nivel mondial cu furnizorii europeni de echipamente de telecomunicaţii, Ericsson, Alcatel-Lucent şi Nokia-Siemens. … (…).
Textul integral AICI