Interviu cu Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, domnul Lucian ISAR
Interviu realizat pentru Radio China Internaţional, apărut şi pe Jurnalul Naţional
Domnule Ministru Lucian Isar, mă bucur să ne întâlnim la Beijing. Vă aflaţi la finalul unei misiuni economice cu o agendă încărcată în evenimente, vizite şi întâlniri cu oficialităţi chineze. Care sunt primele concluzii şi rezultate ale acestei vizite în China?
Aşa cum ne aşteptam, China reprezintă un partener promiţător din punct de vedere economic pentru România. China este în relaţii politice şi de prietenie cu România de un număr de ani, există un nou guvern la Bucureşti care încearcă să intensifice aceste relaţii la nivel politic cu guvernul chinez şi prin urmare trebuie să capitalizăm şi la nivel economic. După cum am văzut şi la nivel de autorităţi şi la nivel de companii, precum şi la nivel de instituţii financiare, China este pregătită să înceapă proiecte de anvergură în România. Există câteva probleme, sunt câteva aspecte legate de mediul competiţional care au fost ridicate, dar eu sunt convins că le putem repara în viitorul imediat.
În mesajul prezentat, ieri, în faţa participanţilor la Masa rotundă de Cooperare Economică Româno-Chineză „Oportunităţi de investiţie în România” aţi făcut o declaraţie mai puţin întâlnită în ultimii ani în România şi anume aţi afirmat că reprezentaţi un „guvern pro-business”. Cum ar trebui înţeles acest mesaj dar mai ales ce face Guvernul de la Bucureşti pentru a mişca lucrurile în relaţia cu China?
Într-adevăr, chiar acesta este statesman-tul cu care am venit şi când am deschis Bursa de la Londra, acum o săptămână. Este un nou guvern, este un guvern care încearcă să refacă încrederea în economia României, este un guvern care a lansat şi un alt concept şi anume reindustrializarea privată a României, este un guvern care încearcă să stimuleze antreprenorii locali şi pe cei străini să investească şi să reconstruiască economia României. Pentru a mişca relaţia cu China, în primul rând, la nici două săptămâni, am venit să mă văd cu oficialităţile şi cu companiile. În al doilea rând am urgentat câteva aspecte care se aflau în negociere de câţiva ani. Practic, relaţia cu China datează de câţiva ani buni iar din punct de vedere al oportunităţilor economice se realizează negocieri de ani de zile, doar că nimic nu s-a finalizat. Ceea ce va face guvernul în perioada următoare este să urgenteze aceste negocieri şi să finalizeze un număr cât mai mare de tranzacţii.
În acest sens, experienţa ultimilor ani a demonstrat că Beijingul este o ţintă economică preferată, însă rezultatele sunt concretizate cu precădere în zona călătoriilor de turism. Majoritatea celor care ajung aici în calitate de oameni de afaceri sunt puţin familiarizaţi cu realităţile chineze, vin cu o atitudine pliată pe realitatea din Bucureşti, ori sunt puţin pregătiţi să treacă dincolo de declaraţii de genul „vă aşteptăm să investiţi”. Care credeţi că sunt cauzele profunde care stau în calea investiţiilor chineze de mare anvergură în România?
Răspunsul este foarte simplu. În realitate, noi nu prea suntem, noi românii, pregătiţi pentru investiţii de anvergură. Proiectele sunt prezentate sunt la nivelul „vă aşteptăm să investiţi”, dar în momentul în care trecem la întrebări concrete, când, cum, care sunt parametrii, sunteţi pregătiţi, aveţi studii de fezabilitate, ştiţi cum să îl finanţaţi, cine vă intră în proiect … de obicei românii nu au răspuns. De obicei acesta este motivul pentru care, de exemplu, multe dintre proiectele chineze în România nu s-au concretizat. Pentru că partea română nu a fost niciodată pregătită să răspundă la toate întrebările. Nu a fost pregătită pentru investiţii de anvergură. Referitor la cei care vin pe aici în vizită în Beijing şi în realitate sunt mai degrabă turişti este într-adevăr o realitate. Nu venim pregătiţi. Ei, partenerii chinezi, gândiţi-vă că sunt nişte actori economici globali, nu interacţionează doar cu actorii români, deja au intrat pe o curbă de învăţare rapidă, sunt mult mai avansaţi decât suntem noi, şi din punctul de vedere al relaţiilor comerciale, şi din punctul de vedere al structurilor de investiţie, şi din punctul de vedere al partenerilor cu care se văd zilnic. Din această perspectivă, problema este la noi, nu este la ei. Din punctul de vedere al cunoştinţelor şi înţelegerii lumii economice în care gravităm acum sunt mai bine poziţionaţi decât suntem noi.
Domnule Ministru Lucian Isar, noua guvernare de la Bucureşti a declarat la investitură că este gata să redeschidă canalele de comunicare, în special de natură economică, spre Est. În acest sens, care sunt ţintele stabilite pentru perioada următoare şi care este orizontul de aşteptare pentru concretizare?
Noi credem că, mai ales fiind o ţară membră în Uniunea Europeană, este important ca România să aibă o economie puternică. Pentru ca economia României să fie puternică trebuie să facem două lucruri: această reindustrializare privată şi doi, să putem să tranzacţionăm şi să intrăm în relaţii comerciale cu cât mai multe ţări. Noi avem în acest moment o concentrare a relaţiilor comerciale cu zona economică europeană, avem nişte avantaje competitive şi avem posibilitatea să deschidem noi pieţe de desfacere. Prin urmare, în următoarea perioadă, vom încerca să fim mult mai bine reprezentaţi şi mai bine poziţionaţi din punct de vedere economic. Atât pentru noi cât şi pentru Europa. O ţară europeană puternică este în avantajul întregului bloc european.
Potrivit declaraţiilor premierului Victor Ponta, în a doua jumătate a acestui an, o delegaţie guvernamentală alături de premier va veni în vizită oficială în China. Prezenţa dumneavoastră aici poate fi considerată o etapă pregătitoare a evenimentului?
Da, prezenţa mea aici poate fi considerată şi o etapă pregătitoare a acestui eveniment. Nu ştim exact când anume. Ştiu că primul ministru român îşi doreşte o astfel de vizită tocmai pentru a impusiona nu numai relaţiile politice cât mai ales cele economice. Încercăm să deschidem cât mai multe fronturi de discuţie, să accelerăm discuţiile care au fost deschise acum mulţi ani şi să fim pregătiţi pentru respectiva vizită.
O să îmi permit să insist şi o să vă întreb dacă aveţi în agenda acestor două-trei zile de discuţii, de dezbateri, de întâlniri, proiectate lucruri concrete. Care este bagajul cu care vă întoarceţi acasă, de discuţie pe masa guvernului de la Bucureşti?
În primul rând sunt câteva tranzacţii şi proiecte care au fost pe agenda publică în ultima perioadă şi care, de fiecare dată, au fost puse pe masă. Oricine venea să bată la uşă noi veneam cu un set de proiecte şi bineînţeles, în unele cazuri, nu suntem pregătiţi pentru aceste proiecte. Mă întorc acasă încercând să mă apropii cât mai mult de punctul în care putem să ieşim cu nişte licitaţii credibile, iar partenerii străini participanţi la aceste proiecte să creadă că într-adevăr vrem să închidem respectivele tranzacţii. Practic, trebuie să urgentăm pregătirea pentru a lansa nişte licitaţii credibile. Partea a doua este într-adevăr mediul nostru de afaceri care poate fi îmbunătăţit. Există diferite nivele de discriminare pozitivă şi negativă, iar România ar trebui să fie considerată o destinaţie investiţională de vârf în Europa. Ceea ce am spus aici şi am spus şi la Londra este că, în acest moment, România este cea mai bună ţară în care se poate investii în Europa. Argumentele sunt foarte simple. În primul rând pentru că România este o ţară de dimensiune relativ mare după standardele europene. Doi, avem o economie care are caracteristici de economie emergentă, face parte din Uniunea Europeană şi avem propria monedă. Dat fiind că suntem o economie cu caracteristici de economie emergentă înseamnă că rentabilitatea unei investiţii este potenţial mai mare decât în cazul unei investiţii într-o economie matură. Avem ineficienţe mai multe care pot fi captate şi monetizate de un poenţial investitor, avem resurse care nu sunt utilizate. Mai mult, avem o migraţie relativ tânără şi folosesc tânăr cu două conotaţii. În primul rând sunt tineri cei care au plecat să lucreze în străinătate şi doi, au plecat acum câţiva ani. Prin urmare, dacă noi rezolvăm şi realizăm oportunităţi în ţară, respectivii români se pot întoarce. Este un element foarte important. Puţine ţări din zona europeană pot să se laude cu un asemenea potenţial. Dacă am oportunităţi, cu o întoarcere a românilor aş putea să menţin ritmul de creştere potenţială a economiei pentru un număr semnificativ de ani. Acestea sunt argumentele principale pentru care cred că o investiţie în România este cea mai bună din punctul de vedere al celorlalte ţări europene. Suplimentar, gândiţi-vă la următorul lucru. Noi, în general, nu am făcut greşeli majore în trecut sau foarte costisitoare. Este adevărat că nu am beneficiat de oportunităţile care ni s-au arătat pe parcurs, dar nici nu avem o datorie fenomenală în urma unor greşeli majore. Mai mult, tot timpul am fost undeva la mijloc din punctul de vedere al reformelor structurale, pe care acum suntem comişi să la facem. Din această perspectivă, un investitor găseşte mai multe oportunităţi pe care poate să le monetizeze în România decât în ţări mature sau în unele care sunt tot cu economie cu structură emergentă dar care sunt mai avansate din punctul de vedere al reformelor.
Domnule Ministru, vă mulţumesc, vă mai aşteptăm la Beijing.
[…] Articolul integral poate fi citit aici. […]