Despre dispariţia TVR Cultural şi comasarea în viitorul TVR2 Cultural

După publicarea comentariului „TVR Cultural, un bastion căzut„, cred că este necesar să clarific o serie de aspecte legate de situaţia canalului public de televiziune rezervat culturii. Prin intermediul paginademedia.ro am ajuns la o serie de informaţii pe care le consider importante şi utile ca proiecţie de viitor.
Prin urmare, Consiliul de Administraţie al TVR a decis comasarea TVR 2 cu TVR Cultural, decizie pe care personal o găsesc ciudată cât timp ambele canale erau bine targetate şi aveau un conţinut dedicat. În urma deciziei, va apărea TVR2 Cultural care va difuza un „Jurnal cultural” care trebuie să furnizeze toate informaţiile culturale importante, de luni până vineri inclusiv, iar sâmbăta şi duminica, două magazine de cultură. În grila noului post va fi păstrată emisiunea „Confesiuni”, zilnic va avea un program care va utiliza arhiva TVR, iar pentru copii va fi emis un tronson de desene animate, jumătate de ora zilnic. În acelaşi program de intenţie, sunt păstrate emisiunile muzicale (jazz, blues, rock, pop, opera, concerte simfonice) programate în weekend. TVR 2 Cultural va difuza filme şi spectacole de teatru, opera, balet (mai întâi cele deja contractate), va avea alocat un spaţiu de divertisment (duminica seara). Potrivit CA al TVR, proiectul TVR2 Cultural trebuie să permită „declinari speciale în programele de sarbatori”.

Acestea fiind prezentate, continui să cred că decizia de desfiinţare a TVR Cultural a fost o eroare, decizie care dacă va fi pusă în aplicare va lăsa România mai goală de un produs important, valoros şi valabil. Comasarea nu va face decât să avem un canal de televiziune de tipul „doi în unul”, mai aglomerat, mai amestecat, mai puţin coerent.
Voi reveni asupra acestui subiect pentru că este important să ştim spre ce se îndreaptă resursa de curtură în România.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.