Avantajele pe care România le deţine la nivelul Uniunii Europene şi ca ţară aflată în grupul statelor Central şi Est europene trebuie să fie concretizate, a declarat, vineri, la Beijing, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Mihai Voicu. La finalul programului oficial derulat în China, cu ocazia Forumului de cooperare China – ţările Europei Centrale şi de Est, ministrul a punctat principalele argumente pentru care România trebuie să profite de parteneriatul cu China.
Printr-un mesaj transmis din partea premierului Victor Ponta, ministrul Voicu a anunţat disponibilitatea României de a organiza, la concurenţă cu Bulgaria, Serbia şi Ungaria, în anul 2013, Forumul de cooperare China – ţările Europei Centrale şi de Est, la Bucureşti. Având în vedere evoluţia ultimilor ani, singurul concurent serios al României este Ungaria, ţară care a reuşit să devină, după Expo Shanghai 2010, o poartă de intrare a investiţiilor chineze în zona Est-europeană.
În cadrul Conferinţei inaugurale a Secretariatului pentru Cooperarea dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est, care s-a desfăşurat la Beijing, România a fost printre ţările care au semnat, joi, primele acorduri economice cu China în cadrul mecanismului de cooperare în valoare de 10 miliarde USD. Cele două acorduri, în valoare totală de 70 milioane USD, au fost semnate de Transelectrica în parteneriat cu Compania Huawei şi China Developement Bank (60 milioane USD), şi de 2K Telecom în parteneriat cu Compania Huawei şi Exim Bank China (10 milioane USD).
Domnule ministru Mihai Voicu, ce face Bucureştiul, la nivel de politică guvernamentală, la nivel de politică de stat, să recupereze relaţiile şi parteneriatele clare, demers pe care China îl face constant legat de România, de partea cealaltă, însă, România nereuşind să răspundă provocărilor de ordin economic pe care China le lansează?
Acest acord privind relaţiile economice dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est este o excelentă oportunitate pentru ca România să se afirme în lume ca principal actor regional în relaţiile economice cu China. Într-adevăr, în ultimii ani, Ungaria spre exemplu are cifre mult mai consistente decât noi în relaţiile economice, însă dimensiunea pieţei şi oportunităţile în domenii importante, în domenii care pot reprezenta afaceri mari, afaceri de dimensiuni foarte mari, reprezintă avantaje pe care România le are, însă trebuie să le concretizeze. Afirm, fără nicio ezitare, voinţa Guvernului ca în interiorul acestui acord să facem paşi rapizi pentru consolidarea şi pentru punerea în practică a unor proiecte extrem de importante.
Poate Guvernul de la Bucureşti să treacă de bariera, teoretică, suntem membru al Uniunii Europene şi atunci orientarea spre Este este mai dificilă? Va reuşi România să privească din punctul de vedere pragmatic al nevoilor economice interne şi al investiţiilor care trebuie să fie făcute în foarte multe domenii, să treacă de acest „moment” Est – Vest?
Eu nu cred că este o contradicţie între cele două lucruri. Ţările din Uniunea Europeană sunt şi din punct de vedere practic, pragmatic, vor rămâne cel mai important partener economic al României. Nu există o contradicţie, iar investiţiile şi relaţiile cu China şi cu alte ţări sunt şi se desfăşoară în cadrul legislativ şi de reglementare al apartenenţei noastre la UE. Inclusiv schemele de ajutor de stat, de exemplu, pot fi adresate şi unor proiecte şi companii inclusiv celor chineze, în cadrul apartenenţei noastre la UE. De aceea, eu cred că nu există o contradicţie între cele două lucruri. Ambele pot fi dezvoltate fără niciun fel de problemă.
La întâlnirea avută cu premierul chinez, Wen Jiabao, aţi transmis un mesaj special din partea premierului român.
Da, este adevărat. La această întâlnire am fost desemnat să vorbesc în numele coordonatorilor naţionali şi, în afară de mesajul general, am reafirmat intenţia României, intenţie transmisă anterior printr-o scrisoare oficială a domnului prim-ministru Victor Ponta, intenţia României de a organiza, anul viitor, întâlnirea la nivel înalt a acestui forum de cooperare. Am retransmis această intenţie, iar partea chineză ne-a informat că, la începutul anului viitor, va fi luată o decizie privind organizarea acestui summit. Noi suntem optimişti şi sperăm ca România să fie aleasă ca ţară organizatoare.
Domnule ministru Mihai Voicu, vă mulţumesc.