INTERVIU – DORU ROMULUS COSTEA: Investiţiile chineze s-au concentrat în energia regenerabilă

0 Beijing - ES Ambasador Doru-Romulus Costea_24.01.2013Sursa: BURSA.RO
Excelenţă, este interesată partea chineză de programul de privatizări pe care îl are guvernul Ponta în agendă?
În general, companiile chineze de stat au fost mai degrabă reticente faţă de implicarea în privatizări din străinătate. În ultima vreme am înregistrat, totuşi, operaţiuni interesante, de exemplu intenţia companiei China State Grid, companie locală de transport al energiei electrice care acoperă circa 90% din piaţa locală, de a se orienta către alte ţări: cele mai recente ştiri în acest sens privesc achiziţionarea a peste19% din acţiunile unei companii din Singapore care deţine reţele de transport în Australia, după ce operaţiuni similare au avut loc în Portugalia, Brazilia şi Filipine. În anul 2011 au fost purtate discuţii preliminare privind achiziţionarea unui pachet de acţiuni al Transelectrica, dar demersurile nu s-au finalizat. În măsura în care programul actual de privatizări va intra în atenţia partenerilor chinezi, eventuala lor participare se va realiza în condiţiile de transparenţă şi competiţie stabilite de autorităţile române, conform reglementărilor europene şi naţionale în materie.

În ultimii ani, au avut loc mai multe întâlniri între autorităţile române şi cele chineze care, cel puţin la nivel declarativ, au fost un succes. Până acum însă nu s-a concretizat aproape nimic. Care sunt cauzele acestei lentori a dezvoltării investiţiilor chineze în ţara noastră, în condiţiile în care Româ­nia are o tradiţie în cooperarea cu Republica Populară Chineză?
Dialogul româ­no-chinez la nivel înalt este esenţial pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi reprezintă o constantă în cronica acestora. Importanţa sa rezidă în consolidarea încrederii reciproce, ca urmare a cunoaşterii directe a diferitelor puncte de vedere, argumente şi raţionamente care constituie baza poziţiilor adoptate faţă de evoluţii şi teme de interes pe plan global, precum şi în convenirea acţiunilor comune care vizează diversificarea cooperării bilaterale în cât mai multe domenii. Domeniul economic este, evident, o componentă principală în acest dialog; înţelegerile care se conturează în plan economic au, prin definiţie, un grad de complexitate mai ridicat, în măsura în care, la nivel înalt, sunt discutate proiecte de anvergură din punct de vedere al valorii investiţiei, sau al execuţiei propriu-zise, sau al ambelor.
Pentru concretizarea unor asemenea proiecte este necesară îndeplinirea simultană a unor criterii pe care le-am numit „Cei 4 C”: coerenţă; constanţă; continuitate; concreteţe, în prezentarea şi, mai ales, desfăşurarea acţiunilor ulterioare convenirii proiectelor respective. Tradiţia cooperării româno-chineze asigură un fundament solid pe care putem să construim proiecte noi de cooperare; ca orice fundament, existenţa sa este o condiţie necesară, nu şi suficientă.

Care este stadiul actual al companiei româno-chineze care va realiza la Rovinari un grup energetic nou?
În prezent, cele două companii implicate în realizarea proiectului, Complexul Energetic Oltenia şi China Huadian, acţionează în conformitate cu cele stabilite în Memorandumul de Înţelegere pentru înfiinţarea companiei de proiect, document semnat în luna februarie 2013. Se află în curs de elaborare studiul de fezabilitate, conform prevederilor din caietul de sarcini, elaborarea raportului de evaluare a participării părţii române în compania de proiect şi înfiinţarea companiei de tip IPP. (…)
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească, Interviuri. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.