XINHUA – România salută recuperarea celor 145 de monede dacice din aur

Monede dacice recuperate_MAE RO 1

Recuperarea unui număr de 145 de monede vechi dacice de aur este un moment cu o semnificaţie simbolică pentru patrimoniul naţional al României, a declarat ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, preluat de agenţia oficială de presă chineză XINHUA. Oficialul a salutat decizia guvernului britanic de a facilita aducerea din Marea Britanie a monedelor din aur din perioada regelui Koson (aproximativ 44-29 d.Hr.).
În cadrul unei conferinţe de presă, organizată la Muzeul Naţional de Istorie al României, directorul general Ernest Oberländer – Târnoveanu a declarat că recuperarea a necesitat trei ani de muncă în care au fost implicaţi magistraţi, ofiţeri de poliţie, mai multe ministere, experţi din muzeu şi omologi britanici.
„Acesta este un moment de bun augur pentru noi, deoarece este pentru prima dată când o atât de mare cantitate de patrimoniu este returnată, deşi reprezintă probe într-un proces”, a declarat Oberländer – Târnoveanu.
Monedele au fost găsite în septembrie 2010, asupra unui cetăţean român, la un control de frontieră în Marea Britanie. Până în prezent, un număr de 34 de persoane au fost puse sub acuzare în acest caz.
Statui de DaciMonedele au fost aduse în România ca probe, urmând ca instanţa de judecată să demonstreze dacă sunt sau nu artefactele şi dacă aparţin patrimoniului naţional românesc.
Monedele au fost bătute de regele Koson, unul dintre moştenitorii regelui Burebista care a condus o parte din Dacia, inclusiv capitala Sarmizegetusa Regia.
Conform datelor actuale, cel puţin 100 de kilograme de monede de aur şi o jumătate de tonă de obiecte din argint au fost obţinute ilicit de persoane implicate în detectări şi săpături ilegale în zona Sarmizegetusa Regia, obiectele fiind scoase din România şi vândute pe piaţa neagră din Europa şi SUA.
România a derulat mai multe operaţiuni pentru a prelua şi repatria probele materiale ale comorilor dacice furate, cum ar fi brăţări de aur şi alte artefacte arheologice.
Sursa foto: MAE.RO

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în De departe ... România, Din presa chineză, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.