Presa chineză despre disputa premierului român și a investitorilor străini, pe marginea noilor impozite

România nu poate fi un „El Dorado pentru toată lumea”, țara cu cele mai mici impozite din Europa, a subliniat primul ministrul Victor Ponta, pe fondul plângerilor formulate de Consiliul Investitorilor Externi (FIC) privind noile măsuri de creștere a taxelor de către Guvern, informează agenția de presă chineză XINHUA, sub titlul Premierul român răspunde criticilor privind majorarea impozitelor.
Potrivit FIC, măsurile anunțate recent de Guvern, inclusiv introducerea unei taxe pe construcțiile speciale, corelate cu creșterea accizelor la combustibil și la redevențele pentru resursele minerale, altele decât petrol și gaze, vor avea un impact major asupra anumitor sectoare economice implicate direct în producție.
„Există vreo taxă care să nu fie în Europa sau America?”, a întrebat retoric primul ministrul, subliniind „că ele sunt peste tot în Europa”. „Avem cele mai mici rate de impozitare, cu excepția Bulgariei”, a adăugat acesta. „Avem o responsabilitate față de cetățenii acestei țări, ce pot să fac? Să reduc pensiile, salariile, să închid spitale … ” a spus Ponta, explicând că toate aceste măsuri au fost, în primul rând, negociate cu Comisia Europeană (CE) și Fondul Monetar Internațional (FMI), cu care țara are un nou acord stand-by pentru doi ani.
„Cred că FIC și Camera de Comerț Americană (AmCham) din România au fost cei care au spus că e bine să avem un acord cu CE și FMI. Deci, nu se poate face și cu el și fără el, în același timp”, a declarat șeful Guvernului în cadrul unei conferințe de presă.
Anterior, Ponta a declarat, ca răspuns la faptul că AmCham consideră că noile măsuri fiscale vor genera o agravare fără precedent a poverii fiscale, că taxele din România sunt în prezent mai mici decât cele din Statele Unite și din țările europene.
„Îmi pasă foarte mult și eu sunt foarte interesat de mediul de afaceri pentru a avea un mediu competitiv în România. Pe de altă parte, eu sunt ales de români. Și îmi fac datoria față de români, în primul rând”, a spus Ponta.
Introducerea unui impozit special pe construcții, cum ar fi trotuare, semne de circulație, șanțuri, piloni pentru antene de telefon, radio și TV mobil, va afecta nu numai plătitorul direct din sectorul energetic, telecomunicații, utilități, transport și infrastructură, dar acesta se va reflecta în mod indirect în preț, cu consecințe asupra consumatorului final, a arătat FIC.
AmCham consideră că măsurile de creștere a prețului combustibililor sau a impozitelor pe construcțiile speciale se vor reflecta în creșterea costurilor de producție și implicit în prețul produselor românești, reducând astfel competitivitatea acestora pe piețele externe.
FIC este una dintre cele mai importante asociații ale investitorilor străini din România, reunind peste 130 de companii multinaționale ale căror investiții cumulate reprezintă aproape două treimi din totalul investițiilor străine directe în România, din 1990.
AmCham, la rândul său, reunește 350 de companii americane, internaționale și locale, cu investiții totale de peste 10 miliarde USD și 200.000 de locuri de muncă.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în De departe ... România, Din presa chineză, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.