COMENTARIU | Chișinăul nu mai acceptă jocul murdar al Bucureștiului

Într-o declarație care îl plasează categoric deasupra politicienilor de top din Republica Moldova, primul ministru Iurie Leancă a clarificat relația pe care autoritățile de la Chișinău doresc să o construiască alături de România, respingând orice imixtiune. Mai mult, premierul Leancă, prin poziția exprimată, a afirmat, că Republica Moldova nu este spațiul de joacă al politicienilor de la București.

Era cunoscut faptul că actualul lider al Guvernului de la Chișinău este unul dintre cei mai buni politicieni ai estului european, capacitatea acestuia de a gestiona afacerile Republicii Moldova în ultimul an confirmând și capacitatea managerială de excepție. Acum, iată, Iurie Leancă a făcut o mutare strategică în spațiul politic, clarificând relația ambiguă și de imixtiune flagrantă pe relația cu România.

Iurie Leanca, primul ministru al Republicii Moldova„Declarația domnului Băsescu nu ne ajută, ci ne creează doar probleme cruciale. Salut declarația premierului Ponta. Nu aș vrea să fac divizări, separări. Noi avem nevoie de altceva. Avem nevoie de o țară vecină România. Să aibă o voce credibilă în cadrul Uniunii Europene, să poată să ne ajute în realizarea acestui obiectiv, acestui parcurs european. Parcursul european nu înseamnă pierderea suveranității, sub nicio formă a statului Republica Moldova, ci doar faptul că urmează sa fim un stat funcțional. Urmează să ancorăm Republica Moldova într-un spațiu al prosperității, al stabilității, cu un sistem funcțional, fără frontiere, cu reglementări comune. Acesta este scopul cel mai important al Guvernului de la Chișinau”.

Reacția premierului moldovean a venit după ce președintele Traian Băsescu a reluat o temă preferată, afirmând recent că „următorul proiect de ţară, pentru România, pe care cred că de acum îl putem spune public este: vrem să ne întregim ţara”, cu evidentă trimitere la Republica Moldova.
Poziția exprimată de premierul Leancă vine să dubleze o declarație făcută la data de 14 august a.c. de ministrul român de Externe, Titus Corlățean, după ce președintele Băsescu a susținut tema unionistă: „… discursul de acum două zile, vă spun de pe acum, că a generat complicaţii suplimentare fraţilor noştri moldoveni şi guvernului şi nouă. Şi va trebui să lucrăm ca să ieşim din nou din acest gen de situaţie şi nu e prima oară când se întâmplă”.

În fața acestor declarații și înaintea vizitei pe care Iurie Leancă o va face luni, la București, la invitația premierului Victor Ponta, unul dintre consilierii președintelui Băsescu a simțit nevoia să afunde și mai mult în ridicol prestația Președinției României. Faptul că domnul Iulian Chifu înțelege insuficient afacerile politice pe corzile sensibile ale estului european, nu surprinde. În acord cu președintele pe care îl consiliază, domnul Chifu a combătut și pe relația cu Rusia, confirmând că Președinția și Guvernul de la București susțin agende și proiecte Iulian Chifu, consilier presedinte Traian Basescudivergente și pe plan extern.
Ce spune însă consilierul prezidențial: „Domnul prim ministru al Republicii Moldova Iurie Leancă își prefațează vizita la București cu amestecul în politica dâmbovițeană. Păcat. Era diplomat, părea să aibă viitor, și nu se remarcase încă spunând cine-i bun și cine-i rău la București. Ajutat de către toate instituțiile statului român, actualul prim ministru a pierdut ocazia să tacă, dacă nu înțelege cu adevărat ce se întâmplă la București și în regiune. Păcat! O abținere ar fi fost mai potrivită, mai ales la o lună după un eveniment la care se referă. Gestul, chiar dacă îi este util în campania sa electorală, poate lesne fi interpretat drept lipsă de caracter”.

Este inadecvat domnul Chifu, dar nu mai uimește tonul de dialog cu care, deja, Președinția României a obișnuit sub Traian Băsescu. Dar, să înțelegem câteva idei.

Premierul Leancă este așteptat la București pentru a semna un proiect de cooperare în care Guvernul condus de Victor Ponta (adversar al președintelui Băsescu) va deschide un protocol în valoare de 20 de milioane de euro pentru sprijinirea sistemului educațional gimnazial de dincolo de Prut.
Premierului Leancă i se bate obrazul cu un reproș pe care numai domnul Chifu, în calitatea sa de consilier prezidențial îl poate emite și anume că fără România, la Vilnius, Republica Moldova ar fi avut altă traiectorie pe relația cu Uniunea Europeană. Să adopți această atitudine confirmă un caracter infect care, din nefericire, a contaminat o mare parte din clasa politică de la București.
De asemenea, premierului Leancă i se reproșează o agendă politică electorală, ca și cum președinția de la București ar avea vreo problemă pe această temă. Dar, da, președintele Traian Băsescu a folosit clasa politică de la Chișinău și electoratul Republicii Moldova ca masă de manevră în interesul propriilor jocuri politice. Iată că acum acest joc perfid este pus la punct într-un mod elegant, decent și necesar, fapt care nu este tolerat la Palatul Cotroceni.

Este evident faptul că primul ministru Iurie Leancă a intrat în cătarea „lunetiștilor” președintelui Traian Băsescu, însă asta nu va face decât să ajute la devoalarea unor realități bine mascate de favoritul pierzător Vlad Filat, cel care a acceptat toate proiectele pur electorale inițiate de la București, de familia Băsescu și corul de consilieri specializați în intrigi și jigniri la nivel înalt. Ce nu pare să înțeleagă Cotroceniul este exact diferența de valoare și prestație dintre Leancă și Filat, primul un produs al unei certe școli de diplomație, al doilea un geambaș educat „în politica dâmbovițeană”, așa cum corect identifică domnul Chifu. Și mai este ceva ce nu poate fi acceptat de Cotroceniul condus de președintele Traian Băsescu: faptul că Republica Moldova poate să își decidă singură cooperările pe spațiul românesc, indiferent de coalițiile aflate la guvernare. Asta arată, pentru a câta oară, ipocrizia, cameleonismul și mojicia politicienilor de la cel mai înalt nivel din România care tratează relațiile politice și diplomatice la nivelul coteriilor de la școala bodegilor și promovărilor nepotist – clientelare.

Fără îndoială, Republica Moldova are un premier așa cum, din păcate, România nu are, iar asta ar trebui să fie prețuit de clasa politică de peste Prut. Meritul pentru succesul de la Vilnius nu aparține nici României, nici premierului Iurie Leancă. Aici vorbim de un joc de interese care depășește capacitatea de decizie și implicare a celor două state surori de la stânga și dreapta Prutului. Totuși, să nu ne amăgim că vreun politician de la București are vreun drept să se comporte cu Republica Moldova, cu liderii politici sau cu cetățenii acestei țări la fel cum suntem noi, românii, tratați de britanici, francezi, germani sau italieni atunci când intereselor lor politico-electorale o solicită. Asta numai dacă nu cumva echipa de la Președinția României nu și-a pierdut definitiv echilibrul.

REFERINȚE >>>
COMENTARIU | Când cantitatea vinului ajunge la mintea politicului
Guvernul României şi România sprijină drumul european al Republicii Moldova
Titus Corlăţean: Declaraţia despre unirea României cu Republica Moldova a generat complicaţii
XINHUA – Preşedintele român a vizitat Republica Moldova pentru a susţine drumul său european
Relaţia dintre România şi Republica Moldova trebuie să treacă la lucruri concrete

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Republica Moldova, România, România - R. Moldova, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.