Investitorii chinezi sunt interesaţi să dezvolte afaceri în România

Gao Ying presedinte EAcham China 2Ecourile Forumului economic China – Europa Centrală şi de Est continuă să preocupe mediul de afaceri din China, una dintre organizaţiile prezente la evenimentul de la Bucureşti, din luna noiembrie 2013, fiind Camera chineză de Comerţ şi Industrie Europa – America (EAcham). Cu sediul central la Beijing şi cu filiale în Belgia, SUA, Germania, Franţa, Italia, Olanda şi Suedia, EAcham este una dintre grupările de industriaşi chinezi care a recepţionat mesajul de interes manifestat la nivel politic în China, mesaj accentuat prin prezenţa la Bucureşti a premierului Li Keqiang.
În cadrul unui dialog purtat cu Gao Ying, preşedinta EAcham, perspectiva dezvoltării relaţiilor bilaterale româno – chineze este marcată de o serie de probleme care, în mare parte, pot fi depăşite cu bunăvoinţă politică în ambele capitale şi cu o mai bună cunoaştere a realităţilor economice din ambele ţări. Cert este că, în condiţiile în care chinezii dispun de resurse, englezescul „timpul înseamnă bani” poate fi extins şi cu varianta „timpul nu aşteaptă pe nimeni”.

„Din câte cunosc, în prezent, nu există stabilite înţelegeri între companiile chinezeşti şi cele româneşti, iar această situaţie are ca fundal şi chestiuni legate de modul de administrare a relaţiilor. Spre exemplu, în ciuda oportunităţilor existente, zona economică trebuie să fie susţinută, în ambele părţi, de echipe de cunoscători de chineză şi română, fără această minimă condiţie fiind dificil de avansat. Absenţa companiilor româneşti în China poate fi una dintre explicaţiile acestei realităţi”, este de părere preşedinta Camerei chineze de Comerţ şi Industrie Europa – America, Gao Ying.
În opinia acesteia România dispune de bogate resurse turistice şi culturale, însă acestea nu sunt suficient cunoscute pe piaţa chineză. „Trebuie încurajată capacitatea chinezilor de a dezvolta relaţii de afaceri, dar şi de a cheltui bani în România, în condiţiile în care România deţine bogate resurse turistice. Între China şi România nu au fost semnate acorduri turistice, iar aceasta este o altă problemă, la care se adaugă modalitatea destul de complicată de a ajunge în România cu avionul”.

Una dintre experienţele unice ale delegaţiei EAcham în România, trăită cu ocazia Forumului de Afaceri China – ECE de la Bucureşti din luna noiembrie, a constituit-o prezenţa într-un restaurant în care, pentru prima dată, chinezii au consumat carne de urs. Momentul a devenit unul de referinţă în discuţiile ulterioare despre România.
„O astfel de ofertă exotică, necunoscută în rândul chinezilor, ar putea aduce venituri considerabile pieţei de turism din România”, a apreciat Gao Ying.
Dincolo de turism, preşedinta EAcham susţine că investitorii chinezi sunt interesaţi să dezvolte în România, afaceri în domeniul bicicletelor electrice, materialelor de construcţii, mobilierului, textilelor, medicinii tradiţionale dar şi al exploatărilor de resurse şi silvice, unul dintre pricipalii parteneri de dialog fiind Mihai Andriţoiu, preşedintele Secţiunii de Comerţ a Camerei de Comeţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.

Gao Ying presedinte EAcham China 1„România deţine superiorităţi în domeniul minier, silvic, al industriei uşoare, agricole şi alimentare, însă are nevoie de investiţii şi promovare iar China poate aduce un aport în această direcţie. Spre exemplu, vinul românesc este de foarte bună calitate însă aici avem cel puţin două probleme pe relaţia de import – export în China. Un vin românesc de 40 de euro în România este mai bun decât acelaşi vin care se vinde în China la 100 de euro. Apoi, majoritatea firmelor din România nu au reprezentanţe în China, iar asta face ca majoritatea consumatorilor chinezi să nu cunoască adevărata valoare şi calitate a produselor vinicole româneşti”.

În timpul prezenţei în România a delegaţiilor chineze, dar şi ca urmare a datelor economice studiate, investitorii chinezi au ajuns la concluzia că, odată cu derularea programelor intensive economice şi de urbanizare a Chinei, nivelul de viaţă al chinezilor este mult mai ridicat, comparativ cu cel al românilor. La fel şi nivelul de salarizare al muncitorilor din multe domenii de actrivitate. Iată de ce, în opinia preşedintei EAcham, ambele părţi, română şi chineză, au responsabilităţi în ceea ce priveşte dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale, în beneficiul oamenilor din cele două ţări. Doar prezenţa unei singure voinţe nu este suficientă câtă vreme „în China, de mai multă vreme, sunt prezentate oferte de cooperare din toate ţările, iar aceste ţări prezintă şi condiţii preferenţiale pentru a atrage investiţii chineze”.

În perspectiva dezvoltării relaţiilor economice dintre China şi România, EAcham, în colaborare cu Camera de Comeţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), pregăteşte un eveniment economic de promovare a investiţiilor din România. La evenimentul care se va bucura de sprijin guvernamental chinez şi care va fi organizat în luna iunie, CCIB va fi prezentă în China cu 30 – 40 de investitori români.

Pentru a facilita accesul fluxului de cetăţeni chinezi în România, Secţia Consulară a Ambasadei României în China, a introdus, la sfârşitul anului 2011, un program de lucru cu publicul menit să faciliteze depunerea cererilor de viză, pentru deplasarea în România în interes de serviciu, pentru dezvoltarea relaţiilor de afaceri şi realizarea de investiţii.
Potrivit Ambasadei române, reprezentanţii administraţiei centrale şi locale, ai camerelor de comerţ, marilor companii de stat şi private din China pot depune cererile de viză prin intermediul delegaţilor acreditaţi la Ambasadă de către instituţia angajatoare. În cadrul unui program special dedicat acestei categorii de vize, perioada de eliberare a vizelor nu depăşeşte 72 de ore de la depunerea documentelor.
De asemenea, prin aplicarea flexibilizarii regimului de vize, cetăţenii chinezi pot primi vize cu intrari multiple, cu valabilitate de la 1 până la 5 ani, în funcţie de documentele susţinatoare anexate cererii de viză.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, EU Centrală şi de Est, Înţelege China, Interviuri, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Investitorii chinezi sunt interesaţi să dezvolte afaceri în România

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.