Oraşul Interzis din Beijing va fi închis în zilele de luni, pe întreaga durată a zilei, pentru a asigura o mai bună protecţie a relicvelor şi pentru extinderea programului de lucrări de restaurare.
Încă din 2013, administratorii Oraşului Interzis (Muzeul Palatului) au impus limitarea programului de vizită în fiecare după amiază a zilei de luni, pentru a permite derularea activităţilor de întreţinere şi curăţenie, în condiţiile în care ultima mare acţiune de restaurare a avut loc în 1980.
Angajaţii muzeului vor acţiona în mod special în Taihe Dian – Sala Supremei Armonii (foto), acolo unde împăraţii desfăşurau ceremonii şi unde „cărămizile de aur” trebuie să fie curăţate cu perii înmuiate în kerosen.
De asemenea, Tronul Împăratului Chinez, care are nouă sculpturi din lemn şi balustrade reprezentând dragoni, este pudrat cu perii din bumbac. O preocupare specială o reprezintă securitatea împotriva incendiilor, spaţiile temporare folosite pentru birouri şi casele de bilete care sunt construite din materiale inflamabile urmând să fie înlocuite cu unele din materiale mai sigure. Tot în acest an, vor fi contorizate şi examinate deteriorările pereţilor din palat, urmând ca în 2015 să fie demarate lucrări de restaurare.
Oraşul Interzis a fost palatul imperial al dinastiilor Ming (1368-1644) şi Qing (1644-1911). Cu 980 de încăperi şi o suprafaţă totală de 720.000 de metri pătraţi, Oraşul Interzis este considerat cea mai mare structură de lemn vechi existentă la nivel mondial.
Povestea Oraşului Interzis şi imagini AICI