O ferventă susținătoare a conceptelor care vizează integritatea teritorială și neamestecul în treburile interne, China se află în situația delicată și unică în care să caute distanțarea de toți actorii importanți implicați în criza ucraineană soldată, azi, cu alipirea Crimeei la Rusia. Cu toate acestea, analiștii și academicienii chinezi consideră că Rusia “are interese legitime în Ucraina”.
În cadrul unei dezbateri televizate “Dialogul ideilor contează”, realizată, marți, de Yang Rui (foto), pe canalul CCTV International, reprezentanți ai Academiei Chineze de Științe Sociale și ai Școlii de Studii Internaționale a Universității Renmin din China au afirmat răspicat faptul că, în contextual actual, China nu susține nici referendumul din Crimeea, nici separarea teritorială, nici sancțiunile impuse Rusiei de Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.
“China susține stabilitatea și medierea în cazul Ucrainei, tot ce poate face fiind să invite la dialog și mediere”, în condițiile în care “China consideră actuala situație ca fiind o criză extrem de serioasă”. Chiar și în aceste condiții, vorbitorii au arătat: “China consideră că Rusia are interese legitime în Ucraina, chestiune respinsă de SUA și UE”.
Invitat în emisiune, prin intermediul satelitului, a fost și Dmitri Cossyrev, din partea Ria Novosti, care a susținut că nu sunt argumente pentru a se vorbi despre un nou Război Rece, în condițiile în care lumea de azi este dominată de existența unor puternice interconectări economice, simultan cu existența diferențelor de gândire. Acest din urmă argument, a susținut Cossyrev, pe un suport popular consistent de care se bucură Vladimir Putin în Rusia, generează amalgamul de evenimente din ultima perioadă.
„Belarus și Ucraina reprezintă linia noastră roșie, accederea Ucrainei la NATO nu putea fi tolerată de Putin și de Rusia”, motiv pentru care „criza locală a generat efecte globale”, s-a mai afirmat în emisiunea CCTV International.
Având listate principalele idei exprimate pe unul dintre posturile oficiale de televiziune chineze, cunoscând valoarea de selecție a invitaților și a ideilor promovate, poziționarea Chinei în ultimele zile este una extrem de atent studiată. Asta după ce, sâmbătă, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, China s-a abținut la votul care denunța referendumul din Crimeea, Rusia folosindu-și dreptul de veto. Dacă Rusia se prea poate să fi fost surprinsă de abținerea Chinei, în aceeași măsură SUA-UE vor avea nevoie de explicații suplimentare pentru poziționarea relativ ambiguă vis-a-vis de Rusia. Măcar pentru faptul că este pripit să afirmi că, în balanța de forțe, vreuna dintre părți ar putea neglija poziționarea și opțiunile Chinei.
Una dintre cele mai fervente susținătoare a integrității teritoriale, China este una dintre țările lumii care solicită, în cadrul relațiilor politice și diplomatice, recunoașterea și respectarea existenței unei singure Chine. Aceasta ca efect al dezbaterilor (mai ales externe) care privesc Tibetul, Regiunea Autonomă Xinjiang-Uigură, dar și Taiwanul.
Cunoscând sensibilitatea și disponibilitatea de a susține o presiune mediatică și economică atunci când consideră că îi sunt afectate teritoriile și interesele (vezi disputele cu Japonia, Filipine, Vietnam), China acționează în cazul Ucrainei, dar mai ales al Crimeei, în stilul tradițional, preferând să se „distanțeze” de realitățile presante, pentru a câștiga timp, dar mai ales opțiuni, pentru a oferi la rându-i opțiuni. La fel ca în multe alte crize de politică internațională, China preferă dialogul, persuasiunea, iar la nevoie disuasiunea, nicidecum acutizarea unor tensiuni economice sau militare.
Este de urmărit, începând de săptămâna viitoare, jocul diplomației chineze în Europa, acolo unde, timp de o săptămână, președintele Xi Jinping se va întâlni nu doar cu liderii UE ci și cu președintele Barack Obama. Rămâne de văzut cum va fi aplicată filozofia care spune că poți controla prietenii de aproape, având relații bune cu prietenii de departe.
REFERINȚE >>>
Preşedintele chinez va vizita Olanda, Franţa, Germania şi Belgia
COMENTARIU | China mizează pe Rusia în evenimentele din Ucraina
COMENTARIU | Ucraina, vechea tragedie a trădării occidentului