Sursa: China Daily/Foto: Xinhua
În ultimele trei luni care au precedat cea de a 4-a Conferinţă privind Interacţiunea şi măsurile de Consolidare a Încrederii în Asia (CICA), au fost înregistrate o serie de atacuri teroriste în mai multe oraşe din China. Conferinţa, prin urmare, şi-a asumat o mai mare importanţă. În plus, acesta este primul eveniment internaţional major care a fost găzduit de China sub conducerea preşedintelui Xi Jinping, şi în care acesta a preluat preşedinţia CICA, cel mai mare forum regional din Asia. În acest context, a fost aşteptată prezentarea viziunii Chinei pentru „secolul asiatic”.
Capitala financiară a Chinei, Shanghai, a găzduit 11 de şefi de stat, doi şefi de guvern şi 10 lideri de organizaţii internaţionale, inclusiv pe Secretarul General al ONU. Ban Ki-moon. Având în vedere prezenţa preşedintelui rus, Vladimir Putin, a preşedintelui iranian, Hasan Rouhani, şi a preşedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, cel care a propus înfiinţarea CICA, în cadrul celei de a 47-a Adunării Generale a ONU, în 1992, a fost de la sine înţeles efortul suplimentar de organizare diplomatic, logistic şi de securitate.
Recentele atacuri teroriste au determinat autorităţile chineze să transforme capitala Beijing şi metropola Shanghai în cele mai „sigure” oraşe din China, un fapt care puţin probabil să fi scăpat liderilor din ţările participante care, de asemenea, suferă sub ameninţarea tot mai mare a terorismului. Acest lucru a facut din „terorism” tema principală în cadrul reuniunilor conferinţei, chiar dacă nu pe agenda oficială, mai ales pentru că în cadrul CICA, dialogul, dezvoltarea şi transparenţă – spre deosebire de soluţiile militare – sunt un mijloc de asigurare a securităţii.
În propunerea iniţială privind înfiinţarea CICA, Nazarbayev a subliniat nevoia urgentă de crearea a unui forum „pan- asiatic”, care să permită ţărilor din Asia să facă faţă provocărilor de securitate post-Război Rece. CICA include azi 24 de state membrem şi 13 de ţări şi organizaţii cu statut de observator, care acoperă o mare parte din Asia, inclusiv zona de Sud-Est a Asiei, precum şi Orientul Mijlociu.
Ceea ce poziţionează CICA drept un forum regional unic este un amestec masiv de culturi, religii, naţionalităţi şi popoare de diferite dimensiuni şi traiectorii de dezvoltare. Având în vedere această realitate, tema celui de al patrulea summit al CICA, privind „consolidarea dialogului, a încrederii şi coordonării unei Asii marcate de pace, stabilitate şi cooperare”, a fost în concordanţă cu priorităţile Chinei.
CICA a urmărit în mod tradiţional o politică de neamestec în treburile interne ale statelor membre şi s-a axat pe dezvoltarea cooperării economice, sociale şi culturale, pentru a menţine securitatea.
Cu ocazia evenimentului de la Shanghai, preşedinţii Chinei şi Rusiei s-au întâlnit pentru a doua oară în acest an, ocazie cu care au fost semnate aproximativ 30 de documente de cooperare, contractul pe 30 de ani, între Gazprom şi China National Petroleum Corporation, în care compania rusă va furniza Chinei 38 de miliarde mc de gaze naturale pe an reprezentând cea mai importantă înţelegere.
Întâlnire celor doi lideri a reprezentat, însă, şi o bună ocazie de a purta discuţii cu preşedintel Iranului, pe fondul impasului convorbirilor în şase, cu pivire la capacitatea Teheranului de îmbogăţire a uraniului.
În altă ordine de idei, prezenţa la conferinţă a liderului ONU, Ban Ki-moon, a subliniat necesitatea concentrării participanţilor asupra summitului privind schimbările climatice, eveniment programat pentru sfârşitul lunii septembrie la New York, fiind avut în vedere în special rolul critic pe care China l-ar putea juca în combaterea schimbărilor climatice.
De asemenea, prezenţa preşedintelui pakistanez, Hussain Mamnoon, a evidenţiat necesitatea consolidării legăturilor strategice chino – pakistaneze, în special cu aplecare pe propunerile privind crearea unui coridor economic prin oraşul-port pakistanez Gwadar.
Aşa cum am consemnat deja, creşterea numărului de atacuri teroriste în China a determinat liderii de la Beijing să sublinieze faptul că terorismul reprezintă o ameninţare la adresa tuturor ţărilor. Din moment ce CICA a adoptat Declaraţia privind Eliminarea terorismului şi promovarea dialogului între civilizaţii şi a format secretariatul conferinţei de la Almaty (Kazahstan), este aşteptat ca oficialii chinezi să dezvolte proiecte şi programe având la bază declaraţia.
Adaptare după Swaran Singh, profesor de diplomaţie şi dezarmare la Universitatea Jawaharlal Nehru din New Delhi
REFERINŢE >>>
China propune o nouă arhitectură de cooperare regională şi de securitate în Asia
Preşedinţii Chinei şi Rusiei, în dialog la Shanghai
Extinderea relațiilor Rusia – China, prioritate diplomatică incontestabilă