China – Un nou zbor în proiectul misiunii lunare

Long March 3C 2China a lansat, vineri, de la centrul de lansare a sateliţilor de la Xichang, provincia Sichuan, o navă spaţială fără pilot, menită să testeze tehnologiile care vor fi utilizate de racheta Chang’e-5, informează Xinhua. Racheta, care va efectua prima misiune lunară a Chinei cu revenire pe Pământ, a fost lansată cu ajutorul rachetei „Marşul cel Lung” 3C.

Potrivit Administraţiei de Stat pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Industria Apărării Naţionale, misiunea va dura aproximativ opt zile, racheta construită de China Aerospace Science and Technology Corporation urmând să zboare în jurul Lunii şi să revină pe Pământ. La întoarcere, nava test se va apropia de atmosfera terestră cu o viteză de aproximativ 11,2 kilometri pe secundă, efectuând manevre de încetinire înainte de a reintra în atmosfera. Aterizarea este programată să aibă loc în Regiunea Autonomă Mongolia Interioară din nordul Chinei.

Pe durata misiunii spaţiale vor fi derulate experimente privind validarea tehnologiilor cum ar fi cele de orientare, navigare şi control, a scutului termic. De asemenea, va fi studiată traiectoria viitorului zbor pe Lună şi revenirea pe Pământ a rachetei Chang’e-5, care se aşteaptă să fie realizat în anul 2017.

Long March 3C 1Acesta este primul test realizat de China care implică efectuarea unui zbor pe o jumătate de orbită în jurul Lunii, la o înălţime de 380.000 kilometri, înainte ca nava spaţială să revină pe Pământ.
Aceste teste sunt precursoare ale ultimelor etape din cele trei faze ale proiectului de cercetare lunară. China a efectuat, deja, misiuni de cercetare cu ajutorul rachetelor Chang’e-1 şi Chang’e-2, în anii 2007 şi 2010. În a doua faza (decembrie 2013), în care a fost implicată naveta Chang’e-3 şi primul robot lunar al Chinei, „Yutu”, a fost realizată aselenizarea. Ulterior, racheta Chang’e-4, rezerva Chang’e-3, a deschis calea zborurilor viitoare.

 

REFERINŢE >>>
China va lansa o misiune lunară
Dumitru Prunariu: Lumea este interesată de proiectele spațiale derulate de China
China a lansat un nou saltelit de observare HD a Pământului
INTERVIU – Dumitru Prunariu: „Cine domină spaţiul cosmic poate să domine întregul Pământ”
Despre visul chinezesc, o lecţie venită din spaţiu
China a ajuns pe suprafața Lunii
China va lansa o misiune lunară
China a lansat un nou satelit de comunicare
China a lansat un satelit de observare a Pământului de înaltă definiţie
China a lansat un nou satelit de comunicaţii
China a lansat un nou satelit de monitorizare a mediului
China a reuşit o nouă adocare spaţială
China a realizat andocarea spaţială cu om la bord
China a lansat primul modul din viitoarea staţie spaţială proprie
China a pornit spre planeta Marte
Lansarea cu succes a navei spaţiale Shenzhou 8

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.