APEC 2014 – 2.386 de întreprinderi şi 2.445 şantiere închise, pentru asigurarea calităţii aerului la Beijing

APEC Beijing 2014 5Mai mult de 2.000 de fabrici din provincia chineză Hebei îşi vor sista sau reduce activitatea, pentru a asigura calitatea aerului în timpul forumului pentru Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC) programat să se desfăşoare, în perioada 2 – 14 noiembrie, la Beijing şi în Districtul Huairou.

Pe durata reuniunii APEC, activităţile economice, şcolare, parcurile, pieţele publice şi de legume, magazinele în care se vând cuţite, precum şi miile de utilaje de curierat vor fi afectate, mai mult sau mai puţin. Toate acestea, alături de activităţile derulate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de mediu (privind poluarea), „au rolul de a nu afecta starea de spirit a liderilor străini” prezenţia la eveniment. Pentru desfăşurarea în bune condiţii a ediţiei APEC 2014, autorităţile chineze au decis acordarea de zile libere tuturor angajaţilor din sistemul de stat.

Poluare Beijing APEC 2014 1Ca urmare a deciziilor autorităţilor centrale chineze, vor fi suspendate activităţile de producţie în 2.386 de întreprinderi, simultan cu suspendarea lucrărilor pe 2.445 şantierele de construcţii, au informat reprezentanţii Departamentul pentu Protecţia Mediului din provincia Hebei.

În urma analizelor de impact a poluării aerului din Beijing, în provincia Hebei au fostă marcată o zonă din 100 de kilometri în jurul capitalei Beijing, declarată regiune de control superior, iar la distanţa cuprinsă între 100 şi 200 de kilometri de capitală a fost stabilită o zontă de control secundar.
În cele două zone de control vor şi puse în aplicare măsurile de mediu pe durata reuniunii APEC. Măsuri suplimentare va fi adoptate în condiţiile în care indicele de calitate a aerului din Beijing va fi de peste 200, ceea ce înseamnă poluare intensă sau gravă.

Pentru a se atinge nivelul de calitate a aerului, fiecare oraş din privincia Hebei a primit un plan de reducere a producţiei, fiind înfiinţate 46 de echipe de inspecţie, în condiţiile în care aici sunt concentrate capacităţi uriase de producţie din industria sticlei, oţelului şi cimentului. (XINHUA)

Beijing, zile libere pentru reuniunea APEC

APEC 2014_LogoPresa chineză din aceste zile prezintă o serie de informaţii de interes general cu privire la atitudinea şi noutăţile cu care se vor contrunta locuitorii capitalei chineze pe durata desfăşurării reuniunii APEC 2014. Iată “cele 11 cerinţe” pe care locuitorii Beijingului şi cei aflaţi în tranzit vor trebui să le respecte, în perioada 3 – 11 noiembrie a.c.

1. Restricţionarea circulaţiei
Beijinghezii vor putea să folosească maşinile personale respectând regula zilelor pare şi impare (o zi da, una nu). Regula este valabilă şi pentru maşinile conduse de rezidenţii străini, între orele 7:00 – 9:00 şi 17:00 – 20:00. De asemenea, circulaţia va fi restricţionată pe inelul 5 (şoseaua de centură nr. 5) din Beijing.

2. Este restricţionat tranzitul din alte provincii spre Beijing
Pe durata reuniunii APEC va fi interzis tranzitul autovehiculelor (inclusiv a celor cu plăcuţe de înmatriculare provizorii) spre Beijing. Măsurile vizează provinciile şi regiunile învecinate Beijing. De asemenea, este interzis accesul în Beijing în cazul în care staţia finală este Districtul Huairou, locul de desfăşurare APEC. Fac excepţie de la această regulă vehiculele care transportă produse agricole proaspeţi, fructe de mare proaspete, păsări de curte vii, carne proaspătă, ouă, lapte şi transportul
poştal.

3. Linii de metrou închise temporar
Pe durata APEC, pe liniile de metrou 8 şi 10 vor fi închise o serie de staţii, trenurile urmând să nu mai oprească în aceste puncte, în perioada 1 – 10 noiembrie (staţiile din apropierea Zonei Olimpice).

4. Zona Olimpică restricţionată publicului
Pentru lucrările pregătitoare reuniunii APEC, zona centrală a Parcului Olimpic va fi închisă, la fel şi zona de Vest şi Nord a Stadionului Naţional (Cuibul de Pasăre).

5. “Oraţul Interzis” continuă activitatea normal
Administraţia Muzeului Palatului – Oraşul Interzis, a anunţat că pe durata APEC activitatea se va derula normal, în ziua de luni, 10 noiembrie, acesta urmând să fie închis, potrivit practicii obişnuite.

6. Trimiterile poştale vor înregistra întârzieri
În perioada reuniunii APEC, curieratul uşor va înregistra întârzieri, până la data de 12 noiembrie, cu precădere în zona special din Beijing. Vor fi efectuate controale detaliale, cu precădere în zonele de acces spre Huairou.

7. Biroul de vize va fi închis
În perioada 2 – 15 noiembrie, Biroul de Imigrări va sista activitatea de primire documente şi eliberare de vize.

8. Amânarea activităţilor de testare – evaluare
Centrul de Testare a Personalului din Beijing a anunţat că pe durata reuniunii APEC vor fi amânate examenele, pentru după data de 16 noiembrie.

9. Sistarea activităţilor scolare
Principalele activităţi şcolare şi universitare din Beijing vor fi sistate şi reprogramate după data de 13 noiembrie.

10. Evitarea călătoriilor în zona reuniunii
Comisia Municipal de Turism recomandă evitarea turismului în suburbiile Beijingului, cu precădere zona reuniunii APEC din Districtul Huairou.

11. Sistarea lucrărilor şi traficului pe inelul 5
În perioada 3 – 11 noiembrie în proximitatea inelului (centurii ocolitoare) nr. 5 din Beijing şi în Districtul Huairou vor fi sistate toate lucrările de construcţii de clădiri, de construcţii terasamente, demolări, transportul materialelor, pulverizarea de substanţe chimice.

Forumul de Cooperare Economică Asia-Pacific

APEC logoForumul de Cooperare Economică Asia-Pacific – APEC, a fost constituit în anul 1989, la sugestia fostului premier australian Bob Hawke, pentru fiind vizată o cooperare economică mai eficientă în zona Asia-Pacific. În Prezent, APEC a deveni principala forţă de promovare a comerţului liber, a liberalizării investiţiilor şi cooperărilor tehnice între cele 21 de economii membre, care includ: Australia, Brunei Darussalam, Canada, Chile, Republica Populară Chineză, Hong Kong – China, Indonezia, Japonia, Republica Coreea, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Peru, Filipine, Rusia, Singapore, Taiwan – China, Thailanda, Statele Unite ale Americii şi Vietnam.
Cei 21 de membri APEC asigură mai mult de jumătate din producţia economică mondială, 46% din totalulcomerţului mondial şi include 40% din populaţia lumii.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în APEC, Asia, Asia - Pacific, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.