Mariana Nicolesco: Opera lirică are un viitor remarcabil în China

Mariana Nicolescu, Ningbo 2014 AAflată în China, soprană Mariana Nicolesco a acordat un interviu secției de limbă română a Radio China internațional, în care a vorbit despre succesul repurtat, zilele acestea, de artiștii români la Concursul Internaţional de Canto de la Ningbo, despre evoluția artei lirice în marele stat asiatic, dar și despre impresionanta cultură chineză.

Doamna Mariana Nicolesco vă spun bună ziua la Beijing şi vă mulţumesc că aţi acceptat acest dialog pentru Radio China Internaţional. Pentru început, vreau să vă rog să-mi vorbiţi despre evenimentul la care aţi participat în China – Concursul Internaţional de Canto de la Ningbo, unde aţi fost invitată să faceţi parte din juriu. Cum a fost, cum vi s-a părut organizarea, cum au fost concurenţii?

Triumful artiştilor români, tenorul Adrian Dumitru, laureatul Premiului I şi mezzosoprana Emanuela Pascu, laureata Premiului II, din 430 de concurenţi înscrişi din 41 de ţări, este un eveniment cu adevărat excepţional şi este un triumf pe deplin meritat, ei strălucind în toate etapele competiţiei. Mă bucur că aceste tinere talente care şi-au desăvârşit arta la cursurile mele de Măiestrie Artistică, din ultimii ani, au atins un nivel atât de înalt.
Tenorul Adrian Dumitru a declanşat, cu aria lui Calaf din opera Turandot de Puccini, un entuziasm extraordinar, fiind aplaudat chiar şi de orchestră la finele ariei Nessun Dorma, care se încheie cu Vincero (Voi învinge) şi într-adevăr, a învins!
Mezzosoprana Emanuela Pascu, cea mai bună mezzosoprană din competiţie, la rândul ei, a strălucit în Vivaldi, în Rossini sau în Carmen de Bizet. Succesul acesta intervine chiar în momentul în care, începând de-acum, săptămână de săptămână, publicul din România va putea urmări, la televiziunea naţională, patru emisiuni, de câte o oră fiecare, dedicate Cursurilor de Măiestrie Artistică “Master Classes”, pe care le-am oferit în vara trecută şi la care au luat parte, aşa cum spuneam, şi cei doi câştigători ai Concursului Internaţional de Canto al Chinei.
Mariana Nicolescu, Ningbo 2014 BUn concurs internaţional de canto mobilizează multe speranţe şi oferă posibilitatea de afirmare a numeroase vocaţii, în căutarea unui drum propriu în artă. Concursul Internaţional de Canto “Hariclea Darclee”, pe care l-am creat în 1995, la Brăila, a reunit până în prezent peste 2.200 de tineri artişti din 47 de ţări. Unii au venit la Cursurile de Măiestrie Artistică “Master Classes”, pe care le ofer în anul dintre o ediţie şi alta a Concursului şi Festivalului Darclee. Mulţi se afirmă, azi, pe scenele naţionale şi internaţionale.
La Concursul Internaţional de Canto al Chinei de la Ningbo am remarcat mai multe talente deosebite reprezentând ţara gazdă. Soprane care au interpretat cu brio Mozart, Donizetti, Handel sau Bellini, ele au constituit o surpriză pentru mine şi un prilej de încântare şi pot spune că ele sunt dovada că opera lirică are un viitor remarcabil în China. Vor fi tinere talente binevenite oricând la Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto “Hariclea Darclee” şi la cursurile mele de măiestrie artistică, aşa cum au fost până în prezent, mai mulţi artişti chinezi, începând cu Baoyi Bi, îndrăgită de toată lumea şi care a rămas şi în ziua de azi foarte apropiată de noi. Prezenţa acestor tinere talente pe care, aşa cumMariana Nicolescu, Ningbo 2014 C spuneam, le aştept cu drag, corespunde idealului pe care l-am afirmat, dintotdeauna, al comuniunii prin muzică, ideal care corespunde aceluia care inspiră şi activitatea Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, care m-a onorat cu titlul Artist UNESCO pentru Pace şi sunt mândră că, începând din acest an, manifestările noastre „Darclee” vor fi aşezate sub prestigiosul înalt patronaj al UNESCO.

Ce impresii v-a lăsat China la prima dumneavoastră vizită, după cele câteva zile petrecute aici?

La două săptămâni de când am început să descopăr China, vă pot spune că sunt de-a dreptul fascinată. Mă găsiţi în acest moment la Fairmont Peace Hotel din Shanghai, un monument Art Deco aflat în inima unui oraş în care simt o dinamică inimaginabilă şi care este, în acelaşi timp, impresionant prin realizările arhitecturale din ultimele decenii şi prin magia lui. Shanghaiul era numit, odată, Perla Orientului. Cred că azi merită înzecit acest renume. (…)
Dialog realizat de Felicia Gherman. Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Interviuri, Români în China, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.