XINHUA – Premierul român este pesimist cu privire la relațiile cu Rusia

XINHUA - Premierul roman este pesimist cu privire la relatiile cu RusiaPrim-ministrul român Victor Ponta a apreciat, joi, că relațiile bilaterale cu Rusia se înrăutățesc, atât din cauza conflictului din Ucraina, cât și ca urmare a interesului ireconciliabil ale celor două țări cu privire la Republica Moldova, transmite agenția de presă chineză XINHUA.
Ponta a declarat presei că nu a observat niciun semn de ameliorare a relațiilor României cu Rusia. „Văd cum acestea se agravează”, a subliniat acesta, precizând că „România își va păstra aceeași poziție ca și Polonia și țările baltice, o poziție fermă cu privire la ceea ce face Federația Rusă”.
Premierul a subliniat că interesele României și ale Rusiei cu privire la Republica Moldova sunt „total opuse” și „ireconciliabile”, România menținându-și angajamentul față de integritatea teritorială a Republicii Moldova, în timp ce Rusia susține „separatiștii” din Transnistria, un teritoriu controlat de ruși, regiune desprinsă de Republica Moldova în 1990.
„Vrem ca Moldova să meargă pe traseul pro-european, iar Rusia este împotriva acestuia”, a continuat Ponta, în cadrul unui interviu acordat publicației Jurnalul Național on-line, adăugând că, „din punctul de vedere al relațiilor cu Rusia, acestea se vor înrăutății pe termen scurt și mediu, dar nu știu ce va fi pe termen lung”.
Ponta a insistat, după preluarea funcției de prim-ministru, în mai 2012, că țara sa ar trebui să aprofundeze relațiile cu Rusia, însă România a decis să înghețe relațiile de afaceri cu acesta din urmă, la scurt timp după izbucnirea crizei în Ucraina.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în De departe ... România, Din presa chineză, România, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.