Sursa: CUVÂNTUL LIBERTĂȚII/Laura Moțîrliche – Marga Bulugean
Facultatea de Drept și Științe Sociale a Universității din Craiova a găzduit, recent, prezentarea celei de a doua ediții a volumului “Diplomația Panda”, semnată de Dan Tomozei, jurnalistul român acreditat la Radio China Internațional. Gazdele întâlnirii – Craiova fiind prima destinație preferată în turneul de promovare a cărții – au fost prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean și Roxana Petrescu, PR Manager al Grupului Editorial „Corint”, care a editat volumul. La eveniment au fost prezenți studenți, profesori și reprezentanți ai comunității de afaceri chineze din Craiova, iar principalele teme de interes au fost axate pe realitățile Chinei de azi, așa cum se văd ele din interior, dar și pe imaginea pe care o are România într-un moment în care justiția ocupă primul plan pe scena publică. Tema dezbaterii a captat interesul studenților craioveni care au adresat autorului foarte multe întrebări despre libertatea de exprimare și modul cum sunt respectate drepturile omului în China.
Jurnalist cu o carieră îndelungată în presa scrisă din România, Dan Tomozei se află, de mai bine de patru ani și jumătate, la Beijing, fiind angajat al secției de limba română a Radio China Internațional, limba română regăsindu-se printre cele 65 de limbi străini de aproape 47 de ani, mai exact de la data de 29 august 1968. Întâlnirea de ieri, de la Craiova, a fost prilejuită de lansarea celei de-a doua ediții a volumului ”Diplomația Panda”, care a apărut la Grupul Editorial Corint, în cadrul unui proiect finanțat de Radio China Internațional. „Cartea mea este o poză a ultimilor patru ani în care România nu a dat semne, din păcate, că înțelege ce se întâmplă cu China. Polonezii înțeleg foarte bine, la fel și ungurii. Noi avem un consulat la Hong Kong, cu trei angajați, care nu știu limba chineză și nu au un șofer. Trăim în lumi paralele (…). Dar nu vă spun nimic nou, sunt doar frustrările mele, care sunt și ale voastre, dar cu diferența că voi aveți un chin în plus pentru că le trăiți în fiecare zi”, și-a prezentat autorul, în doar câteva cuvinte, cartea.
„Se duc niște războaie pe care noi le preluăm”
În schimb, jurnalistul Dan Tomozei a pus accentul pe realitățile trăite de el la Beijing și, nu în ultimul rând, pe modul cum se vede țara noastră de acolo. „România nu are corespondenți acolo, prin urmare primește informații prin alte surse. Venim și preluăm mesaje americane, britanice sau franceze. Asta în condițiile în care SUA, Franța, Germania, Olanda dețin, în China, undeva spre 15% PIB chinez. PIB-ul României reprezintă, în valoare chinezească, cam 2%. Este greu de înțeles de ce s-a ajuns la nivelul acesta, în condițiile în care România, până în 1990, chinezii priveau spre România ca spre un model occidental. Presa occidentală apără, prin războaie mediatice și psihologice, business-ul propriu în spațiul chinez. În condițiile acestea, vedem despre chinezi că sunt comuniști, că își bat copii, că își îndoaie și rup oasele ca să ajungă sportivi de performanță, că nu au drepturile omului, că nu au ce mânca. Sunt bazaconii pe care le găsim preluate, fără nici un fel de discernământ, în presa românească. Se duc niște războaie pe care noi le preluăm prin intermediul mass-media, fiind purtători de mesaje chiar împotriva propriilor interese”, a explicat autorul mecanismul prin care se construiește o imagine deformată a Chinei în exterior. (…)
Textul integral AICI