Băncile chineze au devenit forţa dominantă în sistemul bancar mondial

Sursa: ZIARUL FINANCIAR
Puterea financiară a Beijingului dă băncilor chineze forţa de a-i împinge pe ri­va­lii americani de pe poziţiile de jucă­tori dominanţi pe scena financiară globală.
Bancile chineze au devenit forta dominanta in sistemul bancar mondialCea mai recentă dovadă a forţei in­stitu­ţiilor financiare din China este cla­samentul Forbes al celor mai mari companii din lume. În ediţia din acest an, pentru prima dată, cele mai mari patru bănci din China ocupă primele po­ziţii în acest top. Industrial and Com­mercial Bank of China a păstrat pri­mul loc pentru al treilea an con­secutiv, în timp ce Bank of China a ur­cat cinci po­ziţii până pe patru. Lo­curile doi şi trei sunt ocupate de China Construc­tion Bank şi Agricul­tural Bank of China.
Statele Unite şi China domină în con­ti­nuare lumea globală a businessului, însă China, deşi deţine jumătate din poziţiile ocupate de companiile americane în clasamentul Forbes, a adăugat mai multe poziţii decât orice altă ţară din lume.
Câştigurile raportate de băncile din cea de-a doua economie ca mărime din lume ilustrează clar ameninţarea pe care acestea o prezintă la adresa insti­tuţiilor financiare americane, potrivit analistului Dick Bove de la Rafferty Capital Markets, citat de CNBC. Băncile chinezeşti au posibilitatea să-şi majoreze rapid activele datorită politicii guvernului chinez, care şi-a redus cerinţele privitoare la rezervele obligatorii. În schimb, Statele Unite urmează în continuare o politică de restrângere a operaţiunilor celor mai mari bănci ale ţării. O comparaţie între ac­tivele celor mai mari patru bănci ame­ricane, JP Morgan Chase, Citi­group, Bank of America şi Wells Fargo şi rivalele chineze ale acestora, Indus­trial and Commercial Bank of Chi­na, China Construction Bank, Agricultural Bank of China şi Bank of China, redă o imagine sumbră pentru băncile din cea mai mare economie a lumii.
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Asia, Asia - Pacific, China, Din presa românească, Înţelege China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.