UE – CHINA | „Prosperitatea noastră depinde de modul de dezvoltare al relațiilor comune”

China-UE, BSFU 12 mai 2015Aniversarea celor 40 de ani de relații bilaterale China – Uniunea Europeană a fost marcată, marți, în cadrul unor ceremonii programate la Universitatea de Studii Străine din Beijing (BSFU), ceremonii la care au fost prezenți ambasadorii țărilor UE acreditați în R.P. Chineză.

În cadrul unui discurs intitulat „UE-China la 40 de ani: Tot mai aproape de parteneri, pentru provocările globale”, prezentat în fața diplomaților, profesorilor și studenților BSFU, Ambasadorul Uniunii Europene în China, E.S. Dr. Hans Dietmar Schweisgut, a arătat că relațiile bilaterale dintre cele două parți au devenit extrem de importante, UE și China fiind doi actori globali cu interese și proiecte interdependente.

E.S. Dr. Hans Dietmar Schweisgut, BSFU 12 mai 2015„Prosperitatea noastră depinde de modul de dezvoltare al relațiilor comune”, în condițiile în care Uniunea Europeană și China trebuie să facă față împreună la diferite provocări globale, dar mai ales în condițiile în care „ambele părți sunt actori globali, cu interese globale și responsabilități globale”.

Ambasadorul Schweisgut (foto) a accentuat faptul că o serie de aspecte ale relațiilor bilaterale, cu precădere economice dintre UE și China continuă să rămână pe masa negocierilor și discuțiilor la nivel înalt, menționând modul diferit de deschidere al celor două piețe economice, China având în continuare de făcut pași importanți în acestă direcție. Pe această temă, solicitat de participanții chinezi să ofere explicații, oficialul european a arătat că „piața economică a UE este mult mai deschisă decât cea chineză, în condițiile în care în China o serie de domenii sunt limitate investitorilor străini (…) Am vizat aici faptul că în UE poți deschide o afacere mult mai ușor decât o poți face în China, iar din acest punct de vedere nu există un tratament egal. Dar, suntem optimiști că vom rezolva aceste probleme în viitor”.
În discursul său, E.S. Dr. Hans Dietmar Schweisgut a mai arătat că este important ca în calitate de membrii ai Organizației Mondiale a Comerțului să respectăm regulamentele și transparența decizională, așa încât să nu se ajungă la dispute comerciale și măsuri anti-dumping.

În cadrul mesajelor transmise de oficialii prezenți la eveniment, s-a arătat că relațiile China – UE se dezvoltă cu mare viteză în diverse domenii, fapt care determină și un schimb important de viziune în zona economică, academică și turistică. În acest ultim domeniu, reprezentanta Ministerului chinez de Externe a arătat că, în prezent, zilnic, există un trafic bilateral de turiști care depășește 16.000 de persoane, în timp ce numărul curselor aviatice care leagă cele două parți este de aproape 70.

Parcul Prieteniei China - UE, BSFU 12 mai 2015Un moment important al programului derulat în cadrul Universității de Studii Străine din Beijing a fost marcat odată cu inaugurarea „Grădinii Prieteniei Uniunea Europeană – China”, spațiu în care au fost plantați un stejar – reprezentând parteneriatul bilateral și 28 de copaci ginkgo – denumiți și reprezentând cele 28 de state membre UE. Potrivit filozofiei chineze, Ginkgo Biloba simbolizează longevitatea și tenacitatea, fiind cultivați în China de peste 1500 de ani.Copacul Romaniei,  BSFU 12 mai 2015
Designul „Grădinii Prieteniei Uniunea Europeană – China” a fost realizat de o echipă din Polonia, întregul proiect fiind finanţat de Delegaţia Uniunii Europene în China şi BSFU.

Expoziţia de fotografii ilustrând momente importante în relaţia țărilor UE cu China, din ultimii 40 de ani și Expoziţia de produse alimentare și turistice europene au avut ca amfitrioni studenții chinezi la cursurile de limbi străine, unde limba română va împlini, anul viitor, 60 de ani de predare.

Standul Romaniei, BSFU 12 mai 2015Unul dintre vizitatorii standului românesc a fost Ambasadorul României în R.P. Chineză, E.S. Doru-Romulus Costea, acesta apreciind efortul studenților chinezi și al colegilor care au muncit pentru realizarea acestuia. De asemenea, în cadrul discuțiilor purtate cu cadrele didactice ale departamentului de limbă română, Ambasadorul Costea a exprimat disponibilitatea de cooperare în vederea unor proiecte culturale care să vină în sprijinul studenților chinezi care studiază limba română.ES Doru-Romulus Costea - profesorii chinezi de limba romana

REFERINTE >>>
China – UE accelerează negocierile în tratatul bilateral de investiţii
Martin Schutz: Dorim ca dialogul UE-China să nu fie întrerupt
UE-CHINA 40 DE ANI | Uniunea Europeană doreşte extinderea relaţiilor cu China
Relaţiile chino – europene, la noua aniversare a Uniunii Europene
Cea mai bună perioadă economică a Chinei, probabil, s-a încheiat
UE: China poate juca un rol important în conflictul ruso-ucrainean
UE – CHINA | Eliminarea barierelor este vitală pentru comerţ

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, De departe ... România, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, România, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.