XINHUA – Romania și Republica Moldova dezvoltă cooperarea de apărare

Mircea Dusa - Anatolie Salaru, Bucuresti 20 august 2015Romania și Republica Moldova au convenit să reactiveze Comisia mixtă a Ministerelor Apărării în vederea consolidării cooperării bilaterale, a declarat ministrul român al Apărării, Mircea Dușa, preluat de agenția chineză de presă Xinhua. Dușa a făcut o serie de declarații după întrevederea avută cu omologul moldovean, Anatolie Șalaru. (Foto: mapn.ro)

Xinhua - Romania, R Moldova, cooperare aparareReprezentanții ministerelor Apărării din cele două țări se vor întâlni, în mod regulat, în Republica Moldova şi România, pentru a susţine Moldova pe calea Euro-Atlantică, a declarat Dușa. Comisia mixtă va avea o primă reuniune în luna septembrie, la Chişinău. Dusa a declarat în timpul întâlnirii cu Şalaru că ambele părţi au discutat în principal despre acordurile de apărare în vigoare dintre România și Moldova.

„Constant am detașat trupe române pentru a oferi suport astfel încât să faciliteze armatei moldoveneşti structurarea conform standardelor NATO”, a declarat Dușa, adăugând că trupele Republicii Moldova şi României au participat la exerciţii comune de instruire.

Criza din Ucraina a fost un subiect de îngrijorare în discuţiile dintre cei doi miniştri. Potrivit ministrului Dușa, punerea în aplicare a Acordului de Pace de la Minsk trebuie să fie accelerat, la o soluţie eficientă şi viabilă putându-se ajunge numai prin dialog şi diplomaţie.

La rândul său, ministrul moldovean al Apărării a declarat că Republica Moldova se află într-o zonă de incertitudine, o zonă aflată sub ameninţările din Est. „Avem nevoie de sprijinul României mai mult decât oricând, pentru a reconstrui armata, pentru a reforma armata şi pentru a consolida capacitatea noastră de apărare”.

Anatolie Şalaru este primul ministru moldovean care a vizitat capitala București după învestirea noului guvern condus de prim-ministrul Valeriu Streleț, la Chişinău, la data de 30 iulie.
Moldova a parcurs o criză politică în această vară, când premierul Chiril Gaburici a decis să demisioneze în 12 iunie, pe fondul acuzațiilor privind falsificarea diplomelor de studii. În cele din urmă, cele trei partide „pro-europene” au semnat un acord de coaliţie, după negocieri dure.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în De departe ... România, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Republica Moldova, România, România - R. Moldova, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.