Camera de Comerţ a Uniunii Europene în China (Camera Europeană) a prezentat, miercuri, Documentul de poziţie 2015/2016 în care se solicită insistent conducerii chineze să aplice promisiunile privind reforma pieţei, care poate relansa economia aflată în scădere şi menţine încrederea întreprinderilor europene şi internaţionale.
„În cel mai bun caz avem o imagine mixtă care sugerează că o parte din agenda de reforme a Chinei include noi restricţii şi că ţara închide cu totul unele zone ale economiei sale. De fapt, niciodată înainte Camera Europeană nu a văzut o astfel de agendă contradictorie a guvernului, de reformă şi închidere. Sunt foarte îngrijorat de faptul că ritmul reformelor a scăzut”, a declarat Jörg Wuttke, preşedintele Camerei Europene (foto).
Documentul de poziţie din acest an descrie punctul de vedere al Camerei Europene care solicită conducerii Chinei să adopte măsuri pentru a pune în aplicare politicile orientate spre piaţă, în condiţiile în care ţara se menţine la un nivel de moderare a creşterii economice.
În ciuda creşterii PIB-ului de 7%, în prima jumatate a anului, un val de indicatori arată îngrijorătoare probleme care trebuie să se bucure de o atenţie urgentă din partea conducerii chineze. Conştientă de aceste provocări economice, conducerea chineză a declarat în mod repetat că va face cea de a doua cea mai mare economie a lumii mai puţin dependentă de cheltuielile guvernamentale şi mai mult dependentă de creşterea organica a întreprinderilor, permiţând forţelor din piaţă să aibă un rol deplin.
Cu toate acestea, la doi ani de la promulgarea Deciziilor celei de a Treia Sesiuni Plenare de către conducerea chineză, document cunoscut sub numele „Deciziile„, care subliniază modul în care forţele pieţei ar trebui să se ghideze în urmatoarea etapă de dezvoltare economică, China a pus în aplicare câteva reforme de piaţă de fond. În acest scop, în acest an, prin documentul de poziţie, Camera Europeană a efectuat o „verificare a realităţii” a celui de-al Treila Plan, pe baza semnalelor primite din partea unui număr de 37 de grupuri de lucru sectoriale, pentru a evalua progresul reformelor. Consensul este că în timp ce reformele sunt aplicate în multe domenii, acestea sunt în principal în beneficiul companiilor chineze aflate pe piaţa internă.
Pe de o parte, Camera Europeană de Comerţ consideră că declaraţiile de la Beijing nu au fost niciodată mai încurajatoare pentru afaceri: măsuri cum ar fi reducerea şi ulterior reducerea zonelor de afaceri care nu sunt accesibile străinilor sau „Listea negativă”, de asemenea o diminuare a Catalogului Orientativ Investiţiilor Industriale Străine; progresele înregistrate în Acord Global privind Investiţiile, precum şi creşterea zonelor de liber schimb (FTZ) – toate acestea ar trebui să fie de bun augur pentru relaţiile comerciale UE-China.
„Cea mai presantă problemă de acum a conducerii chineze este cum să avanseze reformele promise simultan cu corectarea economiei dezechilibrate şi rezolvarea problemelor sistemice care riscă deraierea transformării economice. Pe scurt, conducerea Chinei trebuie să aibă îndrăzneala de a face schimbarea”, a susţinut Wuttke.
Documentul de poziţie mai arată că este nevoie de atenţie imediată pentru accelerarea reformelor sistemului financiar; limitarea implicării statului în economie; creşterea accesului pe piaţă pentru sectorul privat – inclusiv a investitorilor străini; aplicarea deplină a statului de drept; eliminarea Catalogului Investiţiilor Străine şi un angajament simultan la nivel naţional de eliminare a „Listei negative”; promovarea unui mediu inovator; valorificarea puterii Internetului pentru creşterea economică viitoare.
Documentul de poziţie 2015/2016 (al 15-lea) oferă factorilor politici chinezi peste 800 de recomandări generate din informaţiile şi expertiza a aproape 1.800 de companii membre ale Camerei Europene.
Recomandările au fost formulate în cadrul unui proces consultativ care a durat şase luni, în interiorul a 37 de grupuri de lucru distincte, care acoperă 27 de sectoare industriale verticale şi 10 sectoare eco-industriale orizontale.
Documentul de poziţie conţine recomandări generale şi specifice pentru factorii de decizie politică din China, subliniind măsurile propuse pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri din China. Acestea acoperă recomandările generale pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri administrativ şi de funcţionare, precum şi recomandările care vizează identificarea zonelor în care China ar putea câştiga oferind un acces mai mare pe piaţă pentru investiţiile străine.
REFERINŢE >>>
Restricțiile pe Internet afectează afecerile companiilor europene din China
China – Peste 1.000 de companii supuse controalelor anti-monopol
Serviciile de Internet trebuie să se supună regulilor din China
UE – CHINA | Eliminarea barierelor este vitală pentru comerţ
Cea mai bună perioadă economică a Chinei, probabil, s-a încheiat
Europenii, încă reticenţi în a accepta investițiile chineze
UE – CHINA | Eliminarea barierelor este vitală pentru comerţ