China nu doreşte să vadă lumea împărţită din nou în blocuri militare exclusive, opunându-se totodată represiunii SUA şi a altor state occidentale la adresa sistemul politic chinez, a declarat Fu Ying (foto), vice-ministrul chinez de Externe, prezentă la dezbaterile Conferinţei pentru Securitate desfăşurate, ieri, Munchen. (Adaptare după Xinhua)
Potrivit acesteia, lumea trebuie să se schimbe şi să aibă ca prioritate un ordinea mondială sub un „acoperiş comun”, pentru a se adapta cât mai mult posibil diverselor intereselor, necesităţi şi idei.
China se exprimă ferm pentru o ordine internaţională şi un sistem care se bazează pe scopurile şi principiile Cartei ONU, motiv pentru care a propus noi mecanisme în condiţiile în care actuala ordinea internaţională se prăbuşeşte: „O centură, un drum” şi Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură.
China şi SUA au interese comune tot mai importante în cadrul afacerilor mondiale, motiv pentru care este nevoie să coopereze pentru abordarea provocărilor globale. Pentru aceasta, preşedintele Xi Jinping a propus construirea unui nou model în cadrul relaţiilor ţărilor mari, un model care să se bazeze pe non-conflict, non-confruntare, respect reciproc şi cooperarea în avantaj reciproc.
Pe de altă parte, Fu Ying a mai arătat că lumea trebuie să ştie că China nu reprezintă o provocare pentru ordinea internaţională existentă, în condiţiile în care ţara susţine sistemului de bază al ONU, inclusiv instituţiile şi normele internaţionale.
În condiţiile globalizării, politica internaţională de fragmentare este tot mai accentuată, ordinea mondială actuală fiind într-un proces de suprasolicitare în furnizarea de soluţii eficiente în faţa noilor provocări. În cadrul discuţiilor derulate la Munchen, oficialul chinez a respins ideea potrivit căreia China „a pierdut complet controlul asupra Republicii Populare Democrate Coreene (Coreea de Nord)”, lansată de Sebastian Heilmann, preşedintele Institutului de Studii Chineze din Berlin. Fu Ying a replicat că afirmaţia „sună foarte occidental” în condiţiile în care „noi nu am controlat alte ţări şi nu dorim să o facem”.
Afirmaţia vine să întărească principiul politicii externe chineze care vizează neamestecul în treburile interne ale altor ţări, fapt care oferă şi asigură o diferenţiere clară a relaţiilor dintre ţări.
Qu Xing, profesor de relaţiilor internaţionale, a declarat pentru Xinhua că trebuie să se înţeleagă faptul că ce este bun pentru China nu este neapărat cel mai bun şi pentru un altul. „Abordarea de a impune pur şi simplu ceea ce este cel mai bine pe unul, altuia, generează de multe ori probleme, iar China nu doreşte să facă acest lucru”, susţine Qu.