Ziua Națională „Constantin Brâncuși”, celebrată în China

Constantin Brancusi 140Constantin Brancusi Coloana InfinituluiInstitutul Cultural Român de la Beijing organizează, vineri, 19 februarie a.c., acțiunea „Cinstirea lui Brâncuși, geniul român”, în cadrul a două evenimente simultane la Beijing și Shanghai, în cadrul Programul național „140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși” derulat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”.

Evenimentele vor începe la ora 14.30 cu proiecția filmului „Brâncuși”, regizat de Cornel Mihalache., ulterior fiind programate dezbateri. La Beijing, în cadrul sediului Institutului Cultural, dezbaterea va fi deschisă de Constantin Lupeanu, directorul institutul, în cadrul căreia vor participa universitari, artiști plastici, jurnaliști, presonalități culturale. La Shanghai, evenimentul va avea loc la Muzeul de Mașini de Scris, amfitrion urmând să fie românologul Zhou Mingde.

Constantin Brâncuși (19 februarie 1876, Hobița-Gorj – 16 martie 1957, Paris), cel mai mare sculptor român din toate timpurile, este cunoscut la nivel mondial pentru lucrările: Sărutul, Poarta Sărutului, Coloana Infinitului, Masa Tăcerii, Rugăciunea, Muza Adormită, Domnișoara Pogany, Pasărea Măiastră, Fațǎ de Copil. Brâncuși a părăsit România în anul 1903, pentru a ajunge în Franța abia un an mai târziu. În 1905 este admis la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, unde lucrează în atelierul lui Antonin Mercié până în 1906, când, atingând limita de vârstă, părăsește școala. Refuză să lucreze ca practician în atelierul lui Auguste Rodin, rostind cuvintele devenite celebre: „Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres” (Nimic nu creşte în umbra copacilor mari).

La 81 de ani, Brâncuși se stinge din viață cu regretul că moare „cu inima tristă pentru că nu mă pot întoarce în țara mea” (Wikipedia), lăsând sta­tului român atelierul său din Paris. Considerându-l un reprezentant al burgheziei decadente, autoritățile de la acea vreme refuză donația astfel că atelierul lui Brâncuși a devenit proprietatea statului francez. La 19 martie 1957, în prezența Arhiepiscopului Teofil de la biserica ortodoxă din Paris, este înmormântat la cimitirul Montparnasse.Constantin Brancusi 1876 – 1957Constantin Brancusi 3Constantin Brancusi 2Constantin Brancusi 1OLYMPUS DIGITAL CAMERAFotografie realizată în 1922 de Edward Steichen

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în De departe ... România, Români în China, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Ziua Națională „Constantin Brâncuși”, celebrată în China

  1. ion stanca spune:

    Apreciez foarte mult activitatea dvs., cu atât mai mult că soția,Veronica, cunoștința noastră ,a familiei Stanca Ion din municipiul Calafat, județul Dolj,este parteneră de viață și prietenă pe Facebook.Îi mulțumesc că mi-a oferit posibilitatea să vizitez blogul dvs.foarte interesant, apreciat de un om care a practicat jurnalistica, la nivel local.Vă urez multă sănătate și putere de muncă, succes în misiunea pe care o aveți.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.