„Roua Albă” din cele 24 de termene solare chinezeşti

Roua Alba 3Calendarul tradiţional lunar chinezesc împarte anul în 24 de termene solare. Roua Albă (în chineză白露/Báilù), este al 15-lea termen solar care în acest an începe la 7 septembrie şi se încheie pe 21 septembrie. Roua Albă indică începutul real al toamnei, când vremea începe să se răcească. Acum, temperatura scade treptat, iar vaporii din aer condensează transformându-se noaptea în roua pe care o observăm, în zori de zi, pe plante. Roua Albă precede Festivalul Lunii sau Festivalul din mijlocul toamnei care va avea loc peste puţine zile.

În aceste zile, toamna vine mai devreme în vestul şi nord-estul Chinei, regiuni care intră în cel mai frumos anotimp al anului, pădurile îmbrăcându-se în culori superbe. Peisajele dar şi tradiţiile etniilor minoritare atrag acum un număr foarte mare de vizitatori. Însă, pentru pasionaţii de fotografie, perioada marcată de Roua Albă este una plină de surprize.

Cu toate că Soarele este încă fierbinte în timpul zilei, după apus temperaturile scad rapid. Asta face ca în timpul nopţii vaporii de apă din aer să se transforme în mici picături care devin gingaşe cristale albe aşezate pe flori, pe iarbă şi copaci. În zori, sub primele raze de Soare, acestea strălucesc adorabil, gândul alergând la puritatea şi frumuseţea lăcrămioarelor.

IPentru chinezi, la fel ca peste tot în regiunile continental-temperate, odată cu Roua Albă începe sezonul în care strugurii sunt buni de cules, pieţele fiind dominate de aroma lor dulceagă. Conştienţi de calităţile curative, chinezii mănâncă struguri pentru a înlătura căldura corporală, dar şi pentru a elimina toxinele.

Dar nu doar strugurii se găsesc în lista produselor care sunt consumate în mod tradiţional. Acum sunt la mare căutare fructele longan, cunoscute de străini sub numele „litchi”. Acestea au un puternic rol hrănitor şi curativ fiind benefice pentru splină, sânge şi calmarea sistemului nervos.

Ceaiul alb este, de asemenea, un produs preferat în această perioadă. După zilele fierbinţi de vară, frunzele de ceai se află acum în cea mai bună perioadă de creştere, care nu durează însă prea mult. Este motivul pentru care acest tip de ceai este mai scump. Spre deosebire de ceaiul de vară, amărui, ceaiul alb are o aromă dulce.

Roua Alba 1Vinul alb produs în această perioadă este specific provinciilor chineze Jiangsu şi Zhejiang. Băutura este făcută din orez şi kaoliang (un tip de sorg), având un gust dulce-amărui.

Cei mai mulţi chinezi cred că cel mai bun produs alimentar în timpul perioadei Roua Albă este cartoful dulce. Pe vremuri, ţăranii aveau obiceiul de a mânca cartofi dulci în prima zi din această perioadă, fiind păstrată credinţa că acesta poate prelungi viaţa şi reduce riscurile de îmbolnăvire. Medicina chineză plasează cartoful dulce pe primul loc între alimentele care combat cancerul, având rol de hrănire a splinei.

Tot de Roua Albă este legată şi tradiţia celor „Zece medicamente albe” din plante. În provincia Zhejiang există tradiţia de a produce zece medicamente pe bază de plante culese în prima zi de Rouă Albă. Numele acestor medicamente conţin cuvântul chinezesc Bai/白, adică alb, cum ar fi Baimujin (hibiscus alb).

Nu în ultimul rând, Roua Albă este perioada în care chinezii aduc ofrande în memoria zeului Da Yu (Marele Yu), cel care a a controlat inundaţiile şi a dat sens cursurilor de apă. Da Yu este comemorat în mai multe momente ale anului calendaristic tradiţional chinezesc, uneori simultan cu sărbătorile importante. (Adaptare după China Daily, Xinhua)

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Descoperind China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.