(VIII) Huangshan – Când faci turism, ai nevoie de John

DSC_0074Pentru a cunoaşte China ai nevoie de răbdare, de o capacitate specială de înţelegere şi de prieteni care să îţi explice lucruri simple: că în China nu eşti în Europa, că oamenii din China trăiesc şi gândesc diferit de cei din Europa, că totul aici este diferit, pentru că timpul în China curge diferit. Multe dintre locurile, poveştile şi înţelesurile cuprinse în grupajul „Huangshan” au fost descoperite în zecile de ore petrecute, timp de aproape o săptămână, alături de Wu Zhong/吴忠, pentru străini John (foto). Un om cu un caracter remarcabil, cu o cultură impresionantă, iubitor de China până în detalii care se pierd în negura timpului, un prieten!

Am lăsat la final cheia tuturor poveştilor despre provincia Anhui, despre locurile speciale şi umitoare vizitate la Hefei şi Huangshan, pentru că mulţumirile se cade să fie aduse nu doar organizatorilor vizitei de documentare, ci mai ales celor care au asigurat zi şi noapte bucuria de a decoperi noi oameni şi locuri. Prin magnificul John, în rândurile de faţă, aduc o caldă mulţumire tuturor celor care aidomna „Furnicilor de pe Huangshan” au trudit pentru noi.

Absolvent de literatură engleză, în urmă că aproape 25 de ani John a ales să nu urmeze o carieră didactică sau în afaceri, ci să devină ghid. Decizia de atunci este o şansă pentru străinii care de-a lungul anilor au avut ocazia să fie însoţiţi în satele şi muzeele frumoasei culturi Huizhou, dar şi pe crestele legendarului Munte Galben.

Alături de John, orele trec fără să ştii când dimineaţa devreme s-a făcut sara târziu, pentru că John este un nesecat izvor de poveşti, parabole şi secrete la timp dezvăluite pentru a te ajuta să cuprinzi mai bine China şi o parte din cultura chineză.

IMG_3628De la John am învăţat că pentru a înţelege zona culturală Huizhou este suficient să cunoşti patru lucruri esenţiale: Huangshan alături de satele Xidi şi Hongcun se găsesc în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO; filmele „Crouching Tiger” şi „Hidden Dragon” au fost realizate în patru locuri din Hongcun, foarte cunoscute fiind luptele din pădurea de bambus şi cele de pe Muntele Galben (Huangshan); Parcul Naţional Muntele Galben şi Parcul Naţional Yosemite (SUA) sunt parcuri înfrăţite; O parte din Muzeul “Boston Tea Party” include obiecte de arhitectură din Huizhou, care au fost demontate şi asamblate la Boston.

Ei bine, dacă ajungi să cunoşti şi să vezi toate acestea, ai făcut un mic şi firav pas în cultura Huizhou, care se întinde pe mai mult de patru mii de ani.

Cu ajutorul lui John am înţeles mai bine o parte dintre detaliile culturii tradiţionale chineze, în care obiectele ornamentale din interiorul unei case sau cele care identifică exteriorul acesteia sunt puternice expresii ale dorinţelor de viaţă, pentru prezent şi viitor.

DSC_0109Spre exemplu, viaţa chinezilor din Huizhou este dominată de patru caractere: 福, 鹿, 寿, 喜 (Fú, Lù, Shòu, Xǐ). Fú/福 este reprezentarea norocului, în cultura locală purtând imaginea păsării liliac, uşor de observat chiar şi în noua arhitectură din modernul Huangshan. Lù/鹿 este reprezentarea prosperităţii şi poziţiei sociale, purtând imaginea unei căprioare, semn al graţiei şi bunei poziţii în societate. Shòu/寿 este reprezentarea logevităţii, a sănătăţii, cu imaginea broaştei ţestoase, a piersicilor şi pinului specific zonei, toate însumând imaginea darurilor pentru o viaţă lungă şi bună. Xǐ/喜 este reprezentarea căsătorie şi familiei fericite, în acest caz vorbind de imaginea unei femei frumoase, caracterul chinez însemnând: plăcut, fericit, mulţumit, încântat.

Pentru a înţelege şi mai bine filozofia de viaţă a locuitorilor din Huizhou, John ne-a dat „un test”, întrebându-ne ce poate să însemne atunci când vezi o veveriţă, un bostan, o rodie şi un strugure? În cultura locală, toate aceste patru au aceeaşi reprezentare: fertilitatea! Fiecare are foarte multe seminţe şi o mare capacitate de înmulţire, de creștere, motiv pentru care urările de bine şi cadourile sunt legate de această semnificaţie.

Cu un băiat ajuns la facultate, cu probleme la fel ca oricare, John păstrează o consistentă parte din inocenţa şi bucuria copilăriei în faţa vieţii, în faţa unui nou răsărit prins pe vârfurile Huangshan, în faţa unei flori sau a unui animal pe care le priveşte cu uimire şi grijă. Pentru el, toate au un rost, iar atunci când rostul este bruiat sau stricat, metodele de remediere sunt blânde, plăcute, balansând între ironia fină şi atenţionările hazlii, pline de răbdare.

IMG_3659Ajuns la peste 1.900 de ascensiuni pe Huangshan, având grijă aproape zilnic de vizitatori din întreaga lume, John continuă să rămână un om modest, care imprimă o atmosferă dominată de prietenie, de caldă relaţionare. El este un excelent exemplu despre cum se transformă şi se poate schimba China la nivel uman: evoluând superlativ în mileniul trei, păstrând şi promovând propriile valori!

Lumea se schimbă şi în provincia Anhui, şi în micile oraşe şi sate din comunitatea Huizhou, iar asta este o temă de permanentă preocupare pentru John. Pe un ton grav, privind parcă spre nicăieri, ne-a spus că „societatea chineză de azi caută să obţină cât mai mulţi bani, fenomen care determină pierderea multora dintre virtuţi. Să păstrezi şi să promovezi unele dintre virtuţi nu este un lucru rău”. Şi câtă dreptate are omul care este o parte din frumoasa şi spectaculoasa poveste de la Hangshan.

Mulţumesc, Wu Zhong! 谢谢你,吴忠!DSC_0155

Vizită de documentare asigurată de Administraţia chineză de Stat pentru Afacerile Experţilor Străini, alături de autorităţile provinciei Anhui din Hefei şi Huangshan.

SFÂRŞIT

IMG_3633IMG_3639DSC_0027DSC_0531DSC_0516DSC_0515DSC_0457DSC_0282DSC_0414DSC_0185IMG_2193

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Descoperind China, HUANGSHAN, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.