China somează SUA să nu mai genereze tensiuni în Marea Chinei de Sud

China nu va permite SUA să genereze tensiuni în apele Mării Chinei de Sud şi somează decidenţii de la Washington să nu abuzeze legile internaţionale în numele „libertăţii de navigaţie” şi „reechilibrării din Pacific”, se arată într-un editorial „中国不会任由美国在南海肆意胡来” apărut în Cotidianul Poporului/人民日报 (Rénmín Rìbào), preluat de întreaga presă din China.
Reacţia chineză vine după ce un distrugător al marineri americane a intrat fără autorizare în apele teritoriale ale R.P. Chineze din apropierea Insulelor Xisha, generând un val de critici la adresa mentalităţii americane „hegemonice”, „provocatoare”, „generatoare de tensiuni”.
În comentariul apărut în publicaţia cu cea mai mare influenţă din China, în care sunt prezentate politicile şi punctele de vedere ale autorităţilor de la Beijing, SUA sunt avertizate să renunţe la „încălcarea intereselor suveranităţii şi securităţii maritime” ale Chinei şi ţărilor riverane la Marea Chinei de Sud. Iată textul integral al mesajului transmis de China.

China-Cotidianul Poporului 23.10.2016 p3„O navă a marinei americane, un distrugator Decatur dotat cu rachete teleghidate, a navigat vineri, 21 octombrie 2016, în apropierea Insulei Xisha din Marea Chinei de Sud, în apele teritoriale ale Chinei, fără aprobarea autorităţilor chineze. Guvernul chinez se opune cu fermitate acestui tip de comportament provocator, urmând să adopte o serie de măsuri eficiente.

În declaraţia guvernului cu privire la linia de demarcare teritorială maritimă emisă în luna mai 1996, China a stabilit ca limită Insulele Xisha. Legea Republicii Populare Chineze privind zona teritorială maritimă, zona contiguă şi legile internaţionale prevăd, de asemenea, că toate navele de război străine trebuie să obţină aprobare din partea guvernului chinez înainte de a intra în apele chineze.

Intrarea ilegală a navelor de război americane în apele chineze fără permisiune încalcă grav suveranitatea, securitatea şi interesele Chinei, încălcând atât legile chineze, cât şi internaţionale. De asemenea, constituie o ameninţare la adresa păcii, securităţii precum şi a ordinii în apele respective.

Acţiunea SUA are ca scop încălcarea intereselor suveranităţii şi securităţii maritime ale ţărilor din regiune în numele aşa-zisei „libertăţi de navigaţie”. Astfel de acţiuni provocatoare, odată în plus, expun energia negativă a strategiei de „reechilibrare din Asia”, şi în acelaşi timp verifică rolul SUA de adevărate generatoare de probleme în Marea Chinei de Sud.

Aşa-numita patrulare derulată de SUA în acest moment a avut loc îmediat după ce China şi Filipine, ţări direct preocupate de problema Mării Chinei de Sud, au restabilit legăturile. În timpul vizitei de stat în China a preşedintelui filipinez Rodrigo Duterte, cele două ţări au semnat o serie de acorduri de cooperare.

Această provocare a SUA în apele teritoriale ale Chinei, într-un moment în care îmbunătăţirea relaţiilor dintre China şi ţările relevante duce problema Mării Chinei de Sud către o soluţie încurajatoare, dovedeşte că SUA sunt un factor destabilizator în zonă, accentuând tensiunile.

Prin lansarea aşa-numitelor patrule, superputerea arată lumii că nu poate tolera liniştea în Marea Chinei de Sud, dar nici pacea şi stabilitatea în zona Asia-Pacific. Din moment ce nu se poate găsi niciun „scandalagiu marionetă”, exasperat, Washingtonul trebuie să creeze singur tulburări.

Preşedintele Duterte a subliniat într-un discurs că „SUA se simt un pic îngrijorate de legăturile solide dintre China şi Filipine”, remarcile sale relevând psihologia complicată a SUA. Provocările peremptorii, ca o chestiune de fapt, pot fi considerate o modalitate de a genera depresie şi inerţie, pentru a-şi menţine hegemonia.

Washingtonul trebuie să realizeze că, pe bună dreptate, această mentalitate hegemonică duce la scăderea influenţei sale la nivel mondial, dar şi la o incapacitate de a furniza lumii o energie pozitivă. SUA trebuie, de asemenea, să admită că epoca în care o ţară poate domina o reţea de alianţe prin crearea de tensiuni prin minciună, nu va mai reveni.

Nimeni nu vrea să slăbească influenţa SUA în regiunea Asia-Pacific, dar o astfel de influenţă trebuie să se bazeze pe o dedicaţie pozitivă la adresa dezvoltării comune a întregii regiuni. Mentalitatea învechită hegemonică nu este în nici un caz acceptată de ţările din regiune, care prezintă aspiraţii pentru pace, cooperare şi progres comun.

Este bine cunoscut faptul că „libertatea de navigaţie”, de multe ori prezentată de SUA ca pretext, este de fapt o minciună promovată pentru a le permite să continue „libertatea absolută” privind propria securitate. Totuşi, SUA ar trebui să aibă în vedere ultimele consecinţe ale securităţii absolute, câtă vreme a plătit suficient preţul amar al propriei aroganţe şi ignoranţe.

Această decizie de arbitrare va aduce cu siguranţă ţara la impas, iar o astfel de ţară încăpăţânată poate obţine o anumită putere, dar niciodată una care să includă şi inteligenţa.
În cazul în care SUA doresc într-adevăr să fie o putere mondială, niciodată nu va recurge la forţă, la arme de foc, la separare, niciodată nu va pescui în ape tulburi. Eforturile de a extinde interesele pot fi împărtăşite de toate ţările. Dar, prin cuvinte sforăitoare, prin acţiuni încăpăţânate şi agresive nu vor câştiga respectul şi încrederea altor ţări.

De-a lungul ultimilor ani, în încercarea de a-şi întări hegemonia maritimă, SUA au afectat pacea regională şi stabilitatea prin implicarea în Marea Chinei de Sud, provocând China şi afectând legăturile dintre China şi Filipine.

Washingtonul nu şi-a dat seama că aceste trucuri nu pot răsturna tendinţa regională de dezvoltare paşnică. Filipine a lansat un apel potrivit căruia nu mai doreşte să fie „frate mai mic”. Alegerea sa de a schimba politicile diplomatice şi de a consolida cooperarea cu China demonstrează că o cauză nedreaptă generată de SUA găseşte tot mai puţin sprijin.

Mai mult decât atât, SUA nu ar trebui să aibă nicio fantezie în ceea ce priveşte problema Mării Chinei de Sud, deoarece aceasta nu este primul său joc „cap la cap” cu China. China are o puternică determinare în a-şi proteja suveranitatea şi integritatea teritorială. China nu va cere nimic din ce nu-i aparţine şi va lupta pentru fiecare centimetru din teritoriul său, în cadrul suveranităţii sale.

China-Cotidianul Poporului 23.10.2016 p1La adunarea de comemorare a 80 de ani de la încheierea Marşului cel Lung (1934-1936), Preşedintele Xi Jinping a cerut întregii armate să rămână vigilentă şi să fie conştientă de responsabilităţile sale, subliniind că modernizarea forţelor naţionale de apărare şi armate trebuie să continue, în încercarea de a proteja interesele naţionale, suveranitatea, securitatea şi dezvoltarea ţării.

Consolidarea hegemoniei SUA prin acţiuni militare va sublinia nu doar necesitatea Chinei de a-şi consolida apărarea, ci şi de a acţiona pentru îmbunătăţirea capacităţii de protejare a propriilor interese.
Cu siguranţă, armata chineză va proteja suveranitatea şi securitatea naţională a Chinei, prin intensificarea patrulelor şi optimizarea capacităţilor defensive. China nu va permite SUA să genereze tensiuni în apele Mării Chinei de Sud, aceasta fiind o chestiune de principii.”
Sursa: 人民日报

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.