„Bacalaureat”, la Festivalul de Film European – China 2016

Festivalul de Film European -China 2016 AAProducţia regizorului român Cristian Mungiu, „Bacalaureat”, se numără între cele 30 de filme artistice şi scurtmetraje incluse în programul celei de-a 9-a ediţii a Festivalului de Film European (EUOFF) din China, ediţie care a fost inaugurată oficial miercuri, la Beijing, de reprezentanţii Delegaţiei Uniunii Europene în China. Evenimentul din acest an va fi derulat în teatre, centre culturale şi universităţi din Beijing, Chengdu, Shenzhen, Jinan, şi Shanghai.

Câştigător al premiului pentru „Cel mai bun regizor” la ediţia 2016 a Festivalului de Film de la Cannes, Cristian Mungiu cu filmul „Bacalaureat” (România) va fi prezentat în faţa publicului chinez alături de producţiile: „I, Daniel Blake” – regizor Ken Loach (Marea Britanie), câştigător al Palme d’Or, „The Unknown Girl!” (Belgia) a fraţilor Dardenne – câştigători ai, „The Happiest Day in the Life of Olli Mäki” (Finlanda) – regizor Juho Kuosmanen, nominalizat la premiului „Un Certain Regard” sau „The Fencer” (Estonia) – al regizorului Klaus Härö, nominalizat la Globurile de Aur.

Programul evenimentelor din Beijing se va desfăşura în cinematografe la Broadway MOMA, CGV Cinema şi Parkview Green Lumiere, dar şi la Institutul Cultural Italian, Institutul Cultural Francez, Institutul Cervantes, Centrul Cultural Maghiar, Ambasada Estoniei, Universitatea din Beijing şi Academia de Film din Beijing.

Aşa cum am arătat, proiecţiile ediţiei EUOFF 2016 sunt programate la Beijing (22-30 octombrie), Chengdu (2-6 noiembrie), Shenzhen (9-13 noiembrie), Jinan (15-19 noiembrie) şi Shanghai (22-26 octombrie). De asemenea, proiecţii suplimentare vor fi programate în centrele culturale din Beijing, în lunile noiembrie şi decembrie a.c.

Bacalaureat- Cristian MungiuSinopsis „Bacalaureat” (dramă)
Cunoscut în perioada de pregătire sub numele de „Fotografii de familie”, este povestea unui doctor dintr-un mic oraş de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui, în contextul societăţii româneşti de astăzi.
Romeo stă îngândurat în faţa ferestrei deschise, ascultând trenurile care trec în depărtare. Se lasă seara, iar Romeo se întreabă ce să-i spună Elizei. De o vreme, îşi simte vârsta ca pe o povară şi îşi găseşte tot mai greu cuvintele, ca părinte. Se simte oboist, iar viaţa arată cu totul altfel decât şi-o închipuia pe când era tânăr.
Romeo Aldea este doctor într-un mic oraş de provincie. Şi-a educat singurul copil, pe Eliza, cu ideea că, odată ce va termina liceul, va pleca să studieze şi poate să se şi stabilească în străinătate.
Planul lui e pe cale să se împlinească. Eliza tocmai a primit o bursă de studii în psihologie, în Anglia. Mai trebuie doar să ia bacalaureatul, o formalitate pentru o elevă bună cum este ea. În preziua primului examen scris, un incident iscat pe nepusă masă pune dintr-o dată în pericol planurile de viitor ale lui Romeo. Acum trebuie să ia o decizie. Situaţia poate fi rezolvată, însă nu urmând calea pe care, ca părinte, a încercat să i-o arate fiicei prin educaţie.
Rolurile principale din “Bacalaureat” sunt interpretate de Maria Drăguş, Adrian Titieni, Vlad Ivanov.

Mai multe informaţii pot fi găsite aici: weibo.com/eufilmfestival, weibo.com/euinchina şi www.euoff.org (program pdf)Festivalul de Film European -China 2016 AB

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Europa, Europa - Asia, România, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.