Radio China Internaţional – 75 de ani!

Radio China International 75 ani_dantomozeiro 2Cea mai mare instituţie media din lume, care asigură programe în 65 de limbi, cu aproape 2.000 de angajaţi din care aproximativ 150 sunt străini, care dispune de 29 de studiouri în străinătate cu alţi peste 400 de angajaţi străini, Radio China Internaţional (RCI) marchează, la 3 decembrie, 75 de ani de activitate. Singurul post naţional de radio din China care emite pentru străinătate a asumat de la început misiunea de a face cunoscută China lumii şi de a promova comunicarea între lume şi China.

Radio China Internaţional a emis pentru prima dată la data de 3 decembrie 1941, în perioada Războiului de Rezistenţă împotriva Agresiunii Japoneze. Staţia de emisie a fost instalată într-o peşteră din apropierea oraşului Yan’an, din nord-vestul ţării, emisia fiind pregătită şi adresată publicului japonez sub semnalul Radio Xinhua (China Nouă). Cu ajutorul crainicei de origine japoneză, Hara Kiyoshi, publicul era informat în acei ani cu privire la tragediile produse de militariştii japonezi. La aproape şase ani de la prima emisie, în luna septembrie 1947, au fost lansate primele semnale ale emisiei în limba engleză. Apoi, după proclamarea Republicii Populare Chineze (1 octombroe 1949), Radio Xinhua a fost mutat în capitala Beijing, de unde, în aprilie 1950, a emis sub semnalul Radio Pekin.

Radio China International 75 ani_dantomozeiroDupă o evoluţie de peste 27 de ani, timp în care numărul programelor în limbi străine a crescut permanent, avea să fie înfiinţată secţia de limba română. Era anul 1968, marcat de invazia militară sovietică în Cehoslovacia, când România a adoptat o voce singulară, plină de curaj, în cadrul fostului bloc comunist din Europa Centrală şi de Est. Prima emisiune în limba română a fost transmisă în noaptea de 29 spre 30 august 1968. În cadrul programului a fost prezentat şi mesajul de prietenie şi solidaritate cu România, citit cu câteva zile în urmă, la 23 august – Ziua Naţională a R.S. România, de premierul Zhou Enlai, în cadrul Ambasadei române de la Beijing.

Evoluţia şi transformările succesive au făcut ca Radio Pekin să devină instituţia cunoscută azi în întreaga lume sub denumirea Radio China Internaţional, în care se vorbeşte şi se pregătesc emisiuni şi programe în format tradiţional şi new media în 65 de limbi, fiind un „babilon” al mass media moderne. De asemenea, radioul dispune de 33 de staţii de corespondenţi în China şi în străinătate, de 29 de studiouri, asigurând totodată funcţionearea unui număr de 14 Săli Confucius, având în întreaga lume 4.112 cluburi ale ascultătorilor.

Pe de altă parte, serviciile Online ale Radio China Internaţional asigură programe de informare şi emisiuni pentru 180 de ţări, în 61 de limbi. De asemenea, instituţia publică pentru străinătate 35 de tipuri de ziare şi reviste, cu un tiraj total de 7,35 milioane.

Radio China International 75 ani- WU MIN_dantomozeiro 4Ce înseamnă pentru angajaţii chinezi aniversarea de 75 de ani a explicat directorul secţiei de limba română a Radio China Internaţional, domnul Wu Min (foto): „Pentru noi această aniversare este un moment de bilanţ, de analiză a rezultatelor. De asemenea, este un moment de reflexie asupra viitorului radioului într-o lume dominată de noile tehnici de comunicare şi socializare la care facem eforturi permanente pentru a ne adapta şi pentru a fi în timp cu aşteptările şi solicitările publicului nostru. În mod evident, aniversarea de 75 de ani a Radio China Internaţional este un moment de bucurie, de sărbătoare, cu atât mai mult cu cât am primit şi primim mesaje de felicitare din întreaga lume, inclusiv de la ascultătorii şi prietenii din România şi Republica Moldova”.

Astăzi, în secţia de limbă română a RCI activează 17 chinezi cunoscători ai limbii române şi doi angajaţi români, care asigură zilnic programe de ştiri, emisiuni cu teme economice, turistice, culturale şi de limba chineză şi unde este promovată permanent prietenia dintre China şi România.Radio China International 75 ani_dantomozeiro 3

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Înţelege China, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Radio China Internaţional – 75 de ani!

  1. Rasvan Roceanu spune:

    La Multi Ani !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.