Anul cooperărilor media, China-Europa Centrală şi de Est

China-ECE Media 2017 Beijing 1Ceremonia de inaugurare a Anului cooperărilor în domeniul mass-media China-Europa Centrală şi de Est şi a Festivalului de Film China-ECE a fost organizată vineri, în cadrul unui eveniment programat la Beijing şi găzduit de Arhiva de Filme a Chinei. Între cei peste 200 de participanţi s-au aflat ambasadori, jurnalişti, procători de radio şi televiziune din statelor central-est europene acreditate în China, alături de oficiali ai guvernului şi mass-media chineze.

Anul cooperărilor media China-ECE 2017 este un eveniment stabilit în cadrul Liniilor Directoare la Riga (noiembrie 2016), când participanţii au formulat cadrul general de susţinere, conectare, inovare, şi dezvoltare comună, în vederea consolidării cooperărilor existente şi promovarea de noi proiecte în domeniul schimburilor mass-media. Agenda vizează organizarea unui forum privind cooperarea mass-media, organizarea de vizite reciproce la care să participe jurnaliştii chinezi şi europeni din ţările ECE, încurajarea şi susţinerea proiectelor de documentare şi realizare de video-documentare, promovarea produselor multi-media şi explorarea posibilităţilor de derulare a unor proiecte în co-producţie.

China-ECE Media 2017 Beijing 2„De la stabilirea relațiilor de cooperare în formatul 16+1 au fost derulate o serie de proiecte culturale. Este important să promovăm și să consolidăm prietenia dintre popoarele noastre, inclusiv prin mass-media și cinematografie”, a declarat Tong Gang, ministru-adjunct al Administraţiei de Stat pentru Presă, Publicitate, Radio, Film şi Televiziune

China-ECE Media 2017 Beijing 3La rândul său, Liu Haixing, asistent al ministrului chinez de Externe, a subliniat că prin intermediul noului proiect derulat în formatul 16+1 se dorește „construirea unei punți de comunicare între cuvilizațiile europene și cea chineză. Anul 2017 este unul al oportunităților în cadrul strategiei ‘O centură, un drum’ motiv pentru care cooperarea în cadrul mass-media și cinematografiei reprezintă o nouă rundă de dialog și schimburi în multiple planuri”.

Aşa cum am arătat, Anul cooperărilor în domeniul mass-media China-ECE 2017 este parte a programului schimburilor umane stabilit la Riga şi care va include 20 de evenimente bilaterale în domeniul media, culturii, turismului, protecţiei valorilor culturale, traducerilor. Între acestea, cel de-al treilea Forum al Tinerilor Lideri Politici China-ECE va fi găzduit de România.

Ceremonia de vineri a fost încheiată cu proiecţia fimului de comedie „Liza, zâna-vulpe” (Ungaria 2015), în regia lui Károly Ujj Mészáros.

România este reprezentată în cadrul evenimentului de producţia „Bacalaureat”, în regia lui Cristian Mungiu, având în rolurile principale pe Maria Drăguş, Adrian Titieni şi Vlad Ivanov.

Bacalaureat- Cristian Mungiu„Bacalaureat”, este povestea unui doctor dintr-un mic oraş de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui, în contextul societăţii româneşti de astăzi.
Romeo stă îngândurat în faţa ferestrei deschise, ascultând trenurile care trec în depărtare. Se lasă seara, iar Romeo se întreabă ce să-i spună Elizei. De o vreme, îşi simte vârsta ca pe o povară şi îşi găseşte tot mai greu cuvintele, ca părinte. Se simte oboist, iar viaţa arată cu totul altfel decât şi-o închipuia pe când era tânăr.
Romeo Aldea este doctor într-un mic oraş de provincie. Şi-a educat singurul copil, pe Eliza, cu ideea că, odată ce va termina liceul, va pleca să studieze şi poate să se şi stabilească în străinătate. Planul lui e pe cale să se împlinească. Eliza tocmai a primit o bursă de studii în psihologie, în Anglia. Mai trebuie doar să ia bacalaureatul, o formalitate pentru o elevă bună cum este ea. În preziua primului examen scris, un incident iscat pe nepusă masă pune dintr-o dată în pericol planurile de viitor ale lui Romeo. Acum trebuie să ia o decizie. Situaţia poate fi rezolvată, însă nu urmând calea pe care, ca părinte, a încercat să i-o arate fiicei prin educaţie.

China-ECE Media 2017 Beijing 4China-ECE Media 2017 Beijing 5

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, CHINA-ECE, Riga 2016, De departe ... România, EU Centrală şi de Est, Înţelege China, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.