Relaţiile de cooperare economică România-China au fost abordate, joi, în cadrul întrevederii derulate la Palatul Victoria între Premierul Mihai Tudose și Liu Yunshan, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al CCPCC, Secretar General al CCPCC, aflat la București în fruntea unei delegații oficiale din Republica Populară Chineză. În cadrul discuțiilor au fost abordate oportunitățile de colaborare, Tudose arătând că România este interesată să beneficieze de experiența Chinei în domeniul transporturilor și să atragă investiții, de partea cealaltă Liu Yunshan subliniind că Beijingul își propune să investească peste hotare 750 miliarde USD în următorii cinci ani.
Potrivit comunicatului emis de Guvernul României, în cadrul dialogului au fost subliniate bunele relații dintre România și China, fiind exprimată speranța ca această cooperare să fie valorificată și din perspectivă economică.
„Avem în România oportunități de investiții și un mediu de afaceri prietenos și predictibil. Avem toate elementele necesare pentru un schimb mai activ între țările noastre, în domeniul comercial, al energiei, infrastructurii și al producției. Potențialul de investiții al Chinei este impresionant. Suntem încântați să beneficiem de experiența Chinei în domeniul transporturilor și să atragem investiții care să producă în România pentru piața chineză, dar și pentru cea din Uniunea Europeană”, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose.
Potrivit acestuia, există perspective concrete de colaborare cu partenerii chinezi pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. De asemenea, s-a discutat în cadrul întrevederii de la Palatul Victoria despre posibilitatea înființării unei curse aeriene directe București-Beijing și potențialul portului Constanța de a funcționa ca hub comercial important între Asia și Europa.
La rândul său, Liu Yunshan a subliniat că România este un partener economic foarte important pentru China, din punct de vedere al poziției geografice, ca poartă de intrare comercială în Europa.
„În China există numeroase firme competitive, iar Guvernul chinez încurajează aceste firme să investească în România, având în vedere și faptul că România este al doilea partener comercial al Chinei după Uniunea Europeană, dar și capacitatea investițională și financiară actuală a statului chinez”, a declarat Liu Yunshan.
Oficialul chinez a menționat că, în următorii cinci ani, China preconizează să importe produse în valoare de 8.000 de miliarde USD și își propune să investească peste hotare 750 miliarde USD.
România găzduieşte vineri, 14 iulie, „Dialogul partidelor politice China – Europa Centrală şi de Est (ECE) 2017”. La eveniment vor participa 150 de delegaţi chinezi şi 150 de participanți din cele 16 state ECE, lideri ai principalelor partide politice, reprezentanți ai administrației locale și mediului de afaceri.
Ce bine ar fi daca din toate intentiile bune s-ar si concretiza cel putn cateva.
Pentru ca am cam obosit sa asteptam rezultatele concrete pentru Cernavoda, Rovinari, Tarnita etc. iar in lipsa acestor rezultate occidentalii nu inceteaza sa repete ca nu are rost sa ne incredem in chinezi, ca ei spun multe dar fac putine, ca tot cauta pretexte etc. etc.
Si nu prea avem ce exemple sa dam impotriva afirmatiilor lor, cel putin in ce priveste Romania.