Cursanţi Confucius din România la Radio China Internaţional, 2017

Vizita Confucius la RCI 2017Limba, cultura și tradițiile chineze vor reprezenta principalele teme de interacțiune pentru grupul de profesori, studenți și elevi prezenți în perioada 12-25 iulie în China, în cadrul tradiționalei tabere de vară organizată de Institutul Confucius din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Similar cutumei instituită încă de la debutul acestui proiect, în urmă cu șase ani, secția de limbă română a Radio China Internațional (RCI) s-a aflat în programul de vizite, joi, cea mai mare instituție media din lume deschizându-și porțile pentru a primi delegația română condusă de profesorul Song Shaofeng.

Confucius la RCI 2017 1Primul contact cu istoria, prezentul și perspectivele de dezvoltare ale radioului, a fost realizat cu sprijinul directorul adjunct al Centrului Rusia – Europa de Est din cadrul RCI, Yin Xiangfeng, care a românilor salutul conducerii instituției. Oficialul chinez a subliniat dorința permanentă de cooperare în multiple planuri cu parteneri din România, pentru promovarea reciprocă în domeniul mass-media și culturii. “Schimburile culturale şi educaţionale reprezintă una dintre cele mai bune căi de comunicare şi cunoaştere a diferitelor popoare şi culturi. Iată de ce, RCI se implică în promovarea culturii chineze în lume şi a culturilor lumii în China”, a declarat Yin Xiangfeng (foto).

Confucius la RCI 2017 2 Wu MinLa rândul său, directorul secției de limbă română a RCI, Wu Min (foto) a prezentat evoluția redacției înființate în 1965 și care a început emisia la 29 august 1968, la scurt timp după ce forțe militare din URSS, RDG, Polonia, Ungaria și Bulgaria au invadat Cehoslovacia (20-21 august 1968). „Radacția noastră este interesată să coopereze cu parteneri din România, fiind interesați să promovăm în comun culturile celor două popoare. În acest sens, periodic, radioul susține financiar tipărirea de lucrări de autor și traduceri din limba chineză în limba română a lucrărilor clasice ale culturii chineze”, a arătat Wu Min.

Un moment special al vizitei l-a constituit prezența în redacția de limbă română, unde membrii delegației au avut ocazia să îi cunoască pe cei 16 chinezi vorbitori de română și pe cei trei angajați români, care asigură zilnic emisia programelor pentru ascultătorii din România și Republica Moldova.

Tabăra de vară din acest an, organizată de Institutul Confucius din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, se va derula în capitala Beijing și în metropola Shanghai.Confucius la RCI 2017 3 Confucius la RCI 2017 4 Confucius la RCI 2017 5 Confucius la RCI 2017 9 Song ShaofengConfucius la RCI 2017 6 Confucius la RCI 2017 7

Vizita Confucius la RCI 2017 2

REFERINŢE >>>
INTERVIU – Prof. Univ. Dr. Constantin Oprean: România a înfiinţat primul post de inspector şcolar pentru limba chineză
Delegaţie Confucius România la Radio China Internaţional, 2016
Cursanţi români ai Institutelor Confucius, în vizită în China 2015
Wanda Motoroiu: “China şi limba chineză reprezintă o provocare continuă şi un mod de a gândi”
Institutul Confucius, spaţiu al schimburilor culturale şi academice
Cursanţi Confucius din România la Radio China Internaţional, 2014
Cursanţi Confucius din România în vizită la Radio China Internaţional, 2013
Cursanţi Confucius în vizită la Radio China Internaţional, 2012
Români în vizită la Radio China Internaţional, 2011

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Confucius, De departe ... România, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.