Delegaţie Confucius România la Radio China Internaţional, 2016

7 Vizita Confucius la CRI 2016O impresionantă delegaţie Confucius România, compusă din profesori români, chinezi şi cursanţi ai institutelor şi claselor Confucius au efectuat, miercuri, vizita devenită tradiţională la Radio China Internaţional (RCI), în cadrul programului de studiu şi documentare în China.

1 Vizita Confucius la CRI 2016Preşedintele Institutului Confucius din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, Prof. Univ. Dr. Constantin Oprean, directorul Institutului Confucius Sibiu, Prof. Univ. Dr. Song Shaofeng, alături de întreaga delegaţie, au fost primiţi de directorul adjunct al Departamentului pentru Rusia şi Europa de Est al Radio China Internaţional, Yin Xiangfeng, şi de directorul secţie de limba română, Wu Min, alături de care au fost schimbate experienţe, opinii şi propuneri de proiecte comune de viitor.

2 Vizita Confucius la CRI 2016 - CRI„Schimburile culturale şi educaţionale reprezintă una dintre cele mai bune căi de comunicare şi cunoaştere a diferitelor popoare şi culturi. Iată de ce, RCI, instituţiacare prezintă programe în cele mai multe limbi şi dialecte din lume, se implică în promovarea culturii chineze în lume şi a culturilor diferitelor ţări în China. Credem că încurajând permanent comunicarea şi cunoaşterea, reuşim să ridicăm barierele care ne despart”, a declarat Yin Xiangfeng (foto).

3 Vizita Confucius la CRI 2016 - Constantin OpreanLa rândul său, profesorul Constantin Oprean (foto), fost rector al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, a declarat că în repetatele vizite efectuate în China a ajuns să simtă şi să înţeleagă tot mai bine modul de a fi şi acţiona al chinezilor aşa încât a ajuns să considere această ţară drept a doua sa casă. În cadrul unui interviu acordat RCI, profesorul Oprean a vobit despre valoarea prieteniei România-China, despre proiectele de viitor ale Institutelor Confucius din România, dar şi despre nevoia de promovare a informaţiilor relevante despre societatea chineză. În acest context, România va marca, în 2017, zece ani de la deschiderea primului Institut Confucius, eveniment pentru care deja au fost demarate pregătirile alături de partea chineză.

6 Vizita Confucius la CRI 2016Însoţiţi de directorul redacţiei de limbă română, Wu Min, oaspeţii radioului au vizitat redacţia în care activează 16 chinezi cunoscători de limba română şi doi angajaţi din România, dar şi muzeul radioului în care este prezentată istoria de 75 de ani a celei mai mari instituţii media din lume.

„Radioul nostru cuprinde cel mai mare număr de chinezi vorbitori de limba română, motiv pentru care suntem permanenţi implicaţi în activităţi şi proiecte de traducere din literatura română şi chineză, pentru a face cunoscute culturile celor două popoare. De asemenea, redacţia noastră participă la diferite evenimente la care sunt prezenţi delegaţii din România, pentru a facilita comunicarea şi pentru a promova mesajele ţării dumneavoastră în China”, a declarat directorul Wu Min.

Pe durata prezenţei în China, programul delegaţiei Confucius din România include activităţi la Beijing, Shanghai şi Hangzhou.4 Vizita Confucius la CRI 20165 Vizita Confucius la CRI 20168 Vizita Confucius la CRI 2016

REFERINŢE >>>
Cursanţi români ai Institutelor Confucius, în vizită în China 2015
Wanda Motoroiu: “China şi limba chineză reprezintă o provocare continuă şi un mod de a gândi”
Institutul Confucius, spaţiu al schimburilor culturale şi academice
Cursanţi Confucius din România la Radio China Internaţional, 2014
Cursanţi Confucius din România în vizită la Radio China Internaţional, 2013
Cursanţi Confucius în vizită la Radio China Internaţional, 2012
Români în vizită la Radio China Internaţional, 2011

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Confucius, De departe ... România, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.