UE recunoaște decizia, dar nu adoptă o poziție cu privire la suveranitatea din Marea Chinei de Sud

Uniunea Europeană (UE) și statele membre ale acesteia, în calitate de părți contractante la Convenția Organizației Națiunilor Unite privind Dreptul mării (UNCLOS), recunosc decizia pronunțată de Tribunalul de Arbitraj, în problema Mării Chinei de Sud, însă nu va adopa o poziție cu privire la aspectele care țin de suveranitate invocate în acest caz, se arată într-o declarație a Înaltul Reprezentat al UE pe tema Arbitrajul dintre Filipine și Chineză.

UE Delcaratie UE Arbitraj Filipine-China_15.07.2016Potrivit documentului, Uniunea Europeană exprimă necesitatea ca părțile implicate în diferend să caute soluții prin mijloace pașnice, pentru a clarifica problemele și să caute soluții în conformitate cu Dreptul Internațional, inclusiv în cadrul UNCLOS.

UE reamintește că mecanismele de soluționare a litigiilor așa cum sunt prevăzute în cadrul UNCLOS, contribuind la menținerea și impunerii ordinii internaționale pe baza statului de drept, sunt esențiale pentru soluționarea litigiilor. De asemenea, se slubliniază importanța fundamentală a libertăților, susținerea drepturilor și obligațiilor stabilite în UNCLOS, în special libertățile de navigație și de survol.

China respinge arbitrajul în Marea Chinei de Sud și acuză SUA de joc murdar

UE sprijină încheierea rapidă a discuțiilor care vizează un cod de conduită eficientă între ASEAN și China, punerea în aplicare a Declarației 2002 privind Cooperarea în Marea Chinei de Sud, dorind „să favorizeze cooperarea în promovarea păcii, armoniei și stabilității în regiune”.

China respinge pretenţiile lansate de Filipine, Japonia şi SUA privind Marea Chinei de Sud

Pe de altă parte, oficialii UE atrag atenția asupra necesității cooperării pentru protejarea „ecosistemul marin deja pus în pericol de intensificarea traficului maritim și de dragare”, dar și nevoilor de gestionare și dezvoltare a resurselor în comun.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Asia, Din arhive, Europa, Europa - Asia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.