Molusca de la Cotroceni

Absolut nimic nou, în 2018, la Palatul Cotroceni. Acolo unde o pereche de cetăţeni români se află în vacanţă din decembrie 2014, fără să se întrevadă vreun semn de schimbare. Din când în când, plictisit de palat, președintele pleacă aiurea, fără să transmită că lasă țară fără lider la butoane, așa cum prevede legea.
În toată dimensiunea deloc de neglijat, preşedintele este un simbol, chiar dacă nu atât de faimos precum Guanche, mumia păstrată la Muzeul Naturii și Omului din Santa Cruz de Tenerife.
Preşedintele este un un reper, chiar dacă istoria nu-i va rezerva un loc în nemurire aidoma Hemitriccus Iohannis, care îşi duce traiul pe continentul sud-american.
Iohannis din România este un om atât de simplu, de măcinat de neîmpliniri obscure, atât de blocat în gândiri şi proiecte nedesluşite încât nici un al treilea mandat prezidențial nu l-ar putea scoate din superioritatea letargică. Dimpotrivă!

În mintea preşedintelui României în funcţie nu mai sunt turnate proiecte şi mesaje aşa cum se întâmpla în anii capitalei culturale europene care au făcut din Sibiu o comună cu pretenţii, în comparație cu Târgu Jiu. Specialiştii de la GTZ au acum alte preocupări. Vorbesc despre fosta agenție federală guvernamentală germană GTZ (Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit) topită, în anul 2011, în GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH), alături de alte trei agenţii de binefacere cu control la Bonn.

Iohannis, acelaşi scenariu. Este România egală cu Sibiul?

Omul Iohannis este pe propria agendă. Face ceea ce ştie mai bine: vacanţe, cheltuieli uriaşe, pentru care nu dă socoteală.
Preşedintele Iohannis este pe agendă străină. Face ceea ce primeşte în plic, pentru că ştie de cine depinde un nou mandat. Preşedintele este în permanentă contradicţie cu sine și cu România.

Molusca de la Cotroceni se dovedește specialist în dâre slinoase în care își lipesc tălpile toți cei care gândesc că un dovedit bandit cu orientare incertă este mai onest decât un presupus bandit de stânga.

Amintiri din viitor: Klaus Iohannis ne face să uităm de România

Dar țara, România, românii, au exact ceea ce merită: o formă ciudată de coabitare în suferință și insuportabil.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Din arhive, România. Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Molusca de la Cotroceni

 1. sav viorica spune:

  Si inca ceva: Cind te aliezi cu cineva, adopti valori asemanatoare, pe care, apoi, le respecti.
  ITI RESPECTI PROMISIUNILE, CUVANTUL, PRINCIPIILE CARE TE-AU PUS LA ACEEASI MASA CU O UNIUNE A CELOR MAI VALOROASE TARI DIN EUROPA.
  Asa facem ??

  • Dan Tomozei spune:

   Pentru că insistați … stimată doamnă, aveți tot dreptul să fiți mândră cu un hoț de case, dovedit de justiție că s-a folosit de acte false. În mod cert, vă reprezintă chiar dacă nu ați avut ghinionul să dați meditații cât pentru șase case.

 2. sav viorica spune:

  Desigur, molusca in acceptiunea voastra, este cel care nu striga, nu jigneste, nu loveste cu bata, nu minte cu nerusinare, nu emite legi pentru interese proprii si de grup.
  Si, nu-i asa? nu va abureste cu dusmanii care stau la panda sa ne atace, sa ne fure tarisoara noasta, sa se amestece in treburile noastre interne „”atat de curate””!
  Daca sunteti intelectuali, sa va fie rusine, ca nu intelegeti democratia, civilizatia. Ati ramas niste orientali primitivi, cu lectia de dictatura bine incarnata in fiinta voastra.
  Din cauza voastra traim la marginea Europei, cu 4 milioane de concetateni plecati in pribegie.
  Sau, sunteti sopirla securitatii care vrea sa ne apropie de rusi????

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.