În urma Scrisorii deschise privind eroarea în care Comisia Europeană se raportează la România, pe care am trimis-o la data de 25 ianuarie a.c., luni – 19 februarie, am primit din partea Comisiei Europene un răspuns semnat de Julien Mousnier, Şef de unitate.
În esență, în răspuns se arată că „Comisia este bine informată cu privire la evoluţii şi este permanent în legătură cu diverşi actori, inclusiv cu Guvernul României, Parlamentul, sistemul judiciar şi societatea civilă,pe baza unui proces continuu.”
Mai jos redau răspunsul integral și scrisoarea inițială, trimisă în atenția preşedintelui Juncker şi prim-vicepreşedintelui Timmermans.
Stimate domnule Tomozei-Dimian,
Vă mulţumesc pentru scrisoarea dumneavoastră electronică din 25 ianuarie adresată preşedintelui Juncker şi prim-vicepreşedintelui Timmermans şi pentru interesul dumneavoastră în ceea ce priveşte declaraţia din 24 ianuarie cu privire la situaţia din România. Vă răspund în numele lor.
Comisia monitorizează îndeaproape progresele realizate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare (MCV). în acest context, ultimul raport privind progresele României a fost adoptat de Comisie la 15 noiembrie. Acest raport şi toate rapoartele anterioare pot fi consultate aici:
https://ec.europa.eu/info/strategv/iustice-and-fundamental-rights/effective-justice/rulelaw/assistance-bulgaria-and-romania-under-cvm/reports-progress-bulgaria-andromania_ro.
în contextul MCV, Comisia urmăreşte îndeaproape diversele dezbateri privind sistemul judiciar din România. Independenţa sistemului judiciar, separarea puterilor şi cooperarea reciprocă dintre autorităţile de stat sunt chestiuni extrem de importante în cadrul MCV, iar rapoartele adoptate de Comisie abordează aceste chestiuni în detaliu.
Comisia este bine informată cu privire la evoluţii şi este permanent în legătură cu diverşi actori, inclusiv cu Guvernul României, Parlamentul, sistemul judiciar şi societatea civilă,pe baza unui proces continuu.
Comisia are, faţă de cetăţenii români, precum şi faţă de UE în ansamblul său,responsabilitatea de a se asigura că vom continua să colaborăm îndeaproape cu România şi că vom acţiona cu hotărâre în vederea atingerii obiectivelor MCV. In discursul său privind starea Uniunii din septembrie 2017, preşedintele Juncker a subliniat importanţa statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar în toate statele membre ale UE.
Cu stimă,
Julien Mousnier, Şef de unitate
SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ
Președintelui Jean-Claude Juncker president.juncker@ec.europa.eu
Prim-vicepreședintelui Frans Timmermans frans-timmermans-contact@ec.europa.eu
Stimaţi domni, de mult timp urmăresc cu îngrijorare evoluțiile şi modul în care Comisia Europeană se raportează la România şi români. Una dintre temele care vă procupă în mod special, în ultima perioadă, este reprezentată de “Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția”, temă care apreciaţi că reprezintă o piatră de temelie fundamentală pentru o Românie puternică în cadrul Uniunii Europene.
Din poziţiile pe care le ocupaţi, după cum spuneţi, o condiție esențială pentru a fi credibili este conectarea la realitatea obictivă. O alta, renunţarea la dezinformar şi deschiderea unui dialog instituțional, care să facă ireversibilă imixtiunea abuzivă în procesul legislativ al oricărei ţări din partea Comisiei Europene, fie că este sau nu membră a Uniunii Europene.
Din poziţiile pe care le ocupaţi, de înalţi funcționari şi reprezentanţi europeni, vă întreb care vă sunt sursele de informare? Ce reprezintă pentru dumneavoastră dialogul şi transparenţa? Ce înseamnă adevărul şi contactul cu realitatea?
Vă întreb pentru că, lecturând “Declarația comună” emisă de dumneavoastră la 24/01/2018 pe adresa României, avem să constatăm că jigniţi o ţară membră UE, jigniţi un popor, promovând minciuni şi dezinformări.
Aşa cum dumneavoastră lansaţi un apel, vă solicit şi eu să regândiţi modul în care acţionaţi, să acceptaţi dezbaterea potrivit minimelor reguli în care să ascultaţi şi să ţineţi cont de opiniile tuturor părţilor implicate, pentru a ajunge la un consens pe scară largă cu privire la încrederea în Uniunea Europeană şi instituţiile ei.
În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, vă avertiz cu privire la pericolul regresării încrederii românilor în Comisia Europeană şi Uniunea Europeană ca urmare a interferenţelor şi abuzurilor de poziţie de care daţi dovadă, tratând România şi românii în mod diferenţiat, lipsit de echilibru, aşa cum probabil aţi deprins abilităţi în funcţiile deţinute anterior, pentru care sunteţi solicitați să dați explicații publice, fie pe linia utilizări bugetelor publice, fie pe linia Intelligence și diferendelor cu spațiul Est-european.
Daniel-Constantin TOMOZEI-DIMIAN
Cetăţean român şi european
dan_tomozei@yahoo.com