Regal folcloric la Ambasada României din Beijing

Nicicând în ultimii aproape opt ani, Ambasada României din Beijing nu a vibrat atât de puternic, de emoționant și de captivant în acordurile tradiționale naționale, până într-acolo încât invitații corpului diplomatic acreditat în China și prietenii chinezi au devenit parte din reprezentația susținută de artiștii ansamblului „Plai de Dor” din Mioveni. Cei prezenți luni seara la Ambasada României sunt martorii faptului că la Beijing se scrie istorie, în principal prin modul în care porțile României se deschid aici prietenilor de pe toate continentele, dar și prin faptul că după mulți ani găsești argumente și motive să spui: sunt mândru că sunt român în China!

Pledoaria de față își are rădăcinile și suportul în realitate în primul rând având ca argument modul de exprimare al celor din Mioveni, de la cei mai tineri artiști încă sub pragul majoratului, până la Primarul orașului, domnul Ion Georgescu, cu toții oameni care formează și framătă în cel mai frumos și exemplar mod ca o echipă.
În al doilea rând, pledoaria se sprijnă pe modul în care noul Ambasador al României în Republica Populară Chineză înțelege să deschidă Ambasada, să susțină și să favorizeze absolut toate oportunitățile de promovare ale României, motiv pentru care E.S. Basil Constantinescu trebuie să îi fie recunoscute meritele, să îi fie acordate aprecierile și sprijinul de rigoare pentru ceea ce a făcut în puținele luni de când este la post.

Revenind la evenimentul din această seară de la Ambasada României, argeșenii din frumosul ansamblu „Plai de Dor” din Mioveni au acceptat invitația ambasadorului Constantinescu de a prezenta un scurt program diplomaților acreditați în China. A fost o nouă șansă pentru promovarea culturii românești, pentru prezentarea tradițiilor, ospitalității și bunei cuviințe. Aceasta odată în plus cu cât la buna derulare a evenimentului au contribuit voluntar o parte din angajații ambasadei și rezidenți români din Beijing. Acest tip de experiență, care apropie românii de acasă și de departe de casă reprezintă o noutate pentru cei care trăiesc în China, iar dacă cei din Mioveni au adus darul regăsirii până în capitala Beijing, odată în plus, trebuie să le mulțumim și să le fim recunoscători.

Chinezii cuceriți de ritmurile ansamblului „Plai de Dor” din Mioveni

Iată de ce, liderului formației de dansatori i-am solicitat să îmi furnizeze numele celor care au înfruntat frigul din aceste zile de la Beijing, pentru a susține câte două spectacole în aer liber în cadrul celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional al Culturilor al districtului Chaoyang, și care au încărcat cu viață, emoție și spirit Ambasada României: Lavinia Cherbel, Irina Ciorobea, Raluca Matei, Andreea Cârstea, Loredana Matei, Carmen Soare, Alexandra Ene, Cătălina Coman, Roxana Dumitrache, Mihaela Țuică, Marius Mitroi, Andrei Coman, Alexandru Deaconu, Daniel Nicolescu, Robert Ghiță, Robert Mihăilă, Viorel Mihăilă, Florin Ghenescu, Ovidiu Cherbel și nu în ultimul rând David Sturzeanu, un tânăr care face din naiul românesc un miracol. Acestora, consilierilor din Primăria Mioveni și primarului Ion Georgescu, calde mulțumiri!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Regal folcloric la Ambasada României din Beijing

  1. Pingback: Chinezii, fascinaţi de români – eveniment de succes – BIntelligence.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.