China în 2018: creşterea PIB 6,5% şi investiţii în infrastructură de 342 miliarde USD

Creșterea Produsului Intern Brut cu 6,5%, investiții în infrastructura feroviară, rutieră și navală de peste 342 miliarde USD, peste 11 milioane de locuri noi de muncă în mediul urban și o rată medie a șomajului de 4,5%, sunt o parte dintre ambițiile Chinei prezentate de premierul Li Keqiang în cadrul raportului citit, luni, în cadrul primei sesiuni a celei de-a 13-a legislaturi a Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China (ANRPC – parlamentul naţional) care a început la Beijing. În fața celor 2.980 de deputați ai legislaturii naționale, premierul a oferit o serie de direcții privind ambițiile Beijingului pe termen scurt și mediu, cu ținte interne și externe.

Însă, de departe, cel mai important aspect al actualei reuniuni a ANRPC îl va constitui adoptarea propunerilor de modificare a Constituției R.P. Chineze. Este de așteptat ca viitoarea Constituție să includă ideile preşedintelui Xi Jinping privind socialismul cu caracteristici chineze în noua eră și clauza potrivit căreia se renunță la limita celor două mandate consecutive pentru președintele și vicepreședintele republicii. Aceste modificări, alături de întregul pachet de amendamente constituționale propus ANRPC, vor fi supuse votului în următoarele zile.

În cadrul raportului expus preț de două ore fără zece minute, premierul Li Keqiang a arătat că, în ultimii cinci ani (de când a preluat mandatul), Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei a crescut de la 54 trilioane, la 82,7 trilioane de yuani, înregistrând o creștere medie anuală de 7,1%. Consumul de energie și apă pe unitate PIB au scăzut cu mai mult de 20%, emisia de poluanți majori a scăzut, iar numărul de zile cu aer poluat în principalele orașe a scăzut cu 50%.

De asemenea, în cei cinci ani, peste 68 de milioane de locuitori ai Chinei au deposit pragul sărăciei, în timp ce venitul personal a crescut cu o medie anuală de 7,4%. În cei cinci ani, au fost adăugate peste 66 de milioane de noi locuri de muncă în mediul urban, la care se vor adăuga alte 11 milioane propuse pentru anul 2018.
Pe de altă parte, numărul chinezilor care au efectuat excursii în străinătate a ajuns la peste 130 de milioane.

Pentru anul în curs, Guvernul de la Beijing își propune o creștere a PIB-ului de aproximativ 6,5%, a indicelui preţurilor de consum (IPC) de aproximativ 3% și o rată a șomajului în mediul urban de 4,5%.

Creșterea veniturilor personale, creșterea economică, a volumelor de import-export și menţinerea echilibrului în balanța de plăți, vor reprezenta alte priorităţi ale Chinei în 2018, fiind ţintit un deficit de 2,6%, cu 0,4% sub nivelul din 2017.

La nivel macro-economic, premierul chinez a vorbit despre reducerea capacităților de producție a oțelului cu aproximativ 30 de milioane tone metrice, care se va adăuga scăderii producţiei de cărbune cu aproximativ 150 milioane tone.
De asemenea, în 2018, guvernul de la Beijing îşi propune să reducă impozitele aplicate întreprinderilor și persoanelor fizice cu peste 800 de miliarde yuani.

În domeniul infrastructurii, în 2018 China îşi propune să investească 732 miliarde yuani (aproximativ 98,9 miliarde USD) în construcția de căi ferate și aproximativ 1,8 biliarde yuani (aproximativ 243,26 miliarde USD) în proiecte de autostrăzi și de căi navigabile, amploarea investițiilor în proiectele care vizează conservarea apei urmând să ajungă la un trilion de yuani.

Li Keqiang a vorbit, de asemenea, desăpre deschiderea totală a sectorului general de producție din China şi extinderea accesului investiţiilor străine în telecomunicații, servicii medicale, educație, îngrijirea vârstnicilor și producţia de vehicule cu noi energii.
Pe de altă parte, China se va implica activ în promovarea importurilor, urmând să găzduiască prima ediţie a Târgului Internaţional de Import-Expo și să să diminueze taxele pentru importurile de automobile şi unele bunuri de consum zilnic.

În planul politicii externe, în 2018, Beijingul va solicita ţărilor lumii să respecte principiul existenţei unei singure Chine

Vom proteja suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, vom menține dezvoltarea pașnică a relațiilor transatlantice și vom asigura pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan. Ne vom opune ferm și vom descuraja activitățile separatiste privind independența Taiwanului. Nu vom permite niciodată nimănui să separe Taiwanul de patrie, sub orice formă sau denumire.

În condiţiile schimbărilor profunde înregistrate în peisajul politic și economic internațional, „China va sta mereu de partea păcii și a stabilității, se va dedica întotdeauna echității și justiției, va lucra întotdeauna pentru pacea mondială, va contribui la dezvoltarea globală și va susține ordinea internațională”, a declarat Li Keqiang, subliniind că va fi menţinută calea dezvoltării pașnice și respingerii protecționismului.
China își propune să se implice mai mult în guvernanța globală și direcționarea globalizării economice pentru a deveni mai incluzivă, mai avantajoasă și echitabilă, pentru dezvoltarea unei comunități cu soartă comună.

China își proiectează viitorul dincolo de anul 2050

Subliniind că „o noua misiune istorică ne așteaptă”, premierul Li Keqiang a solicitat membrilor ANRPC şi tuturor chinezilor să se dedice îndeplinirii celor două obiective centenare*, pentru a transforma China „într-o țară socialistă modernă, prosperă, puternică, democratică, avansată din punct de vedere cultural și armonioasă, pentru a realiza visul chinezesc de reînnoire națională”.

* Primul obiectiv vizează transformarea Chinei într-o societate moderat-prosperă, cu beneficii pe care să le resimtă cei peste 1,38 miliarde de locuitori la momentul aniversării centenarului PCC (2021).
Al doilea obiectiv vizează aducerea Produsului Intern Brut chinez pe cap de locuitor până la nivelul țărilor moderat-dezvoltate și asigurarea modernizării ţării odată cu marcarea centenarului Republicii Populare Chineze (2049).

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2018, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.