E.S. Nicolas CHAPUIS: UE şi China trebuie să construiască un bloc comun de stabilitate şi prosperitate

Pentru întreaga lume este crucială cooperarea cu China, iar convingerea mea este că Uniunea Europeană şi China trebuie să construiască un bloc comun de stabilitate şi prosperitate, a declarat vineri, E.S. Ambasadorul Nicolas Chapuis (foto), noul şef al Delegaţiei Uniunii Europene în China, în cadrul primei ieşiri publice de la preluarea mandatului. Chapuis a subliniat că pentru întreaga lume este crucială colaborarea cu China, „pentru a face față provocărilor și confruntărilor de ordin politic, economic și în multiple alte domenii”.

Aflat pentru a șasea oară în misiune diplomatică în China, primele cinci ca oficial al Republicii Franceze, Ambasadorul Nicolas Chapuis s-a prezentat ca un susținător fervent al relațiilor UE-China, declarându-se în repetate rânduri un adept al nuanțelor și sensurilor în care se exprimă și acționează atât China, cât și Uniunea Europeană. Pe acest fond, au fost explicate tensiunile și disputele comerciale aflate în derulate între cele două părți.

Trebuie făcută o separare a faptelor, în sensul relațiilor economice și al relațiilor de cooperare internațională. Consider că este normal să existe dispute economice, câtă vreme avem puncte de vedere diferite și este firesc să fie așa, pentru că vorbim de două economii mari, puternice. Schimburile economice UE-China au ajuns la o valoare zilnică de 1,5 miliarde euro. Dorim prezenţa economică a Chinei în Europa, cum dorim şi prezenţa Europei în China, dar noi vedem în aceasta în principal generarea de locuri de muncă şi protecţie socială”, a declarat Ambasadorul Nicolas Chapuis.

În opinia oficialului european, China de azi reprezintă unul din principalele motoare economice globale, iar o blocare a acestui motor ca urmare a disputelor comerciale ar putea afecta întreaga lume. „Credem că tensiunile şi problemele trebuie să fie rezolvate rapid prin dialog la nivel guvernamental şi instituţional”, pentru a se elimina neînțelegerile existente.

De partea cealaltă, în cadrul relaţiilor internaţionale, cooperarea UE-China a fost catalogată de oficialul european drept una deosebită, consultările şi coordonările comune devenind tot mai mult o regulă. În acest sens, Chapuis a exemplificat cu dorinţa comună de reformare cât mai rapidă a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, de găsirea unor soluţii viabile de lungă durată în dosarele care privesc Siria, Iran, Afghanistan.

Solicitat să răspundă dacă Uniunea Europeană își dorește o mai mare independență de Statele Unite ale Americii, Nicolas Chapuis a declarat: „Vă voi da un răspuns scurt: DA!

De aici, probabil, mesajele extrem de favorabile apropierii și coordonării cu China, extrem de atente cu privire la întrebările care au vizat drepturile omului, cu ținte precise pe situația din Regiunea Autonomă Xingjiang-uigură și cazul cetățeanului suedez de origine chineză. „Urmărim aceste cazuri, dar noi suntem atenți la informații și fapte. Ascultăm ce are de spus guvernul Chinei în aceste cazuri. Credem în dialog și înainte de toate în fapte și probe”, a declarat noul ambasador al UE în China.

E.S. Nicolas Chapuis s-a născut la 8 noiembrie 1957, în Neuilly sur Seine (Franța), este căsătorit şi are doi copii. Este absolvent de studii superioare în Istoria Universală și Chineză. A început cariera diplomatică în anii ’80, ca Atașat de presă pe lângă Ambasada Franței în China, fiind succesiv Secretar politic, Consilier cultural, Adjunct şef de misiune, Consul General, în China şi Singapore. Între 2010 şi 2011 a fost Coordonator al grupului de lucru Wikileaks din Ministerul francez al Afacerilor Externe, apoi Şef al structurii de informaţii (2011-2015). În perioada 2015-2017, a deţinut funcţia de Ambasador al Franţei în Canada.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Europa, Europa - Asia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.