China a prezentat noul avion invizibil J-20 Fighter

Forța Aeriană a Armatei de Eliberare a Poporului a prezentat public noul avion de luptă invizibil J-20, eveniment marcat în cadrul celei de-a 12-a ediții a Expoziției Internaționale de Aviație-Aerospațială organizat la Zhuhai, provincia chineză Guangdong. J-20 este cel mai performant și cel mai scump avion de luptă al Chinei, țară care vizează dezvoltarea, în trei etape, a unei forțe aeriene moderne și puternice. J-20 a intrat în dotarea Forțelor Aeriene chineze în 2017, devenind cel de-al treilea avion de luptă invizibil din lume, după aparatele SUA F-22 Raptor și F-35 Lightning II.

Generalul-locotenent Xu Anxiang, comandantul adjunct al Forțelor Aeriene Chineze, a declarat că primul pas al procesului urmărește construirea, până în 2020, a unei forțe strategice care să integreze Forța Aeriană și Forța Spațială chineze cu capacitățile de ripostă și de apărare. Pentru acest pas vor fi utilizate echipamente de a patra și a treia generație. Simultan, vor fi îmbunătățite capacitățile sistemice de luptă.

Al doilea pas presupune ca Forța Aeriană să își îmbunătățească capacitățile strategice și să își modernizeze teoria, structura organizatorică, personalul și armamentul. În aceste condiții, construcția unei forțe aeriene moderne și strategice va fi finalizată până în 2035.

Cel de-al treilea pas va face ca Forțele Aeriene chieneze să se transforme într-o forță de clasă mondială, până la mijlocul secolului XXI.

Primul avion de luptă al Chinei de a cincea generație, J-20 a fost utilizat în premieră în ianuarie 2011, fiind declasificat în noiembrie 2016.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Descoperind China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.