Beijing 5G: Supraveghere comportamentală și administrativă

Cartierul Zhiqiang Beiyuan din Beijing a intrat în istorie ca fiind primul din China în care sunt aplicate total tehnologiile 5G. Camerele de supraveghere sunt capabile să ajute la identificarea facială, pot urmări și fotografia simultan traseul oamenilor şi al obiectelor. Cu ajutorul camerelor sunt stocate fețele oamenilor, iar în momentul în care este sesizată o încălcare a setului de reguli cu care a fost dotat sistemul de supraveghere, aplicația emite automat o alertă transmisă organelor de ordine. Ca exemplu este dat un distribuitor de foi volante, care odată înregistrat de sistem, la proxima apariție în cartier, va deveni subiect de alarmă.

Reprezentanții companiei Terminus, care a asigurat sistemul 5G în cartierul Zhiqiang Beiyuan, susţin că identificarea umană prin recunoaşterea facială poate să fie realizată chiar dacă o persoană își acoperă fața cu mască sau ochelari de soare. Aceasta pentru că tehnologiile 5G culeg şi analizează multiple detalii, fiind suficientă surprinderea unei părţi a feței, profilului sau gesturilor. Pe de altă parte, sistemul 5G este susţinut printr-o reţea de supraveghere și comunicare în sistem wireless, amplasat pe stâlpii de electricitate, informațiile şi imaginile culese fiind transmise în sistemul central și analizate în timp real.

Sistemul de supraveghere analizează aproape tot: de la instituții publice, la rețele de canalizare, electricitate, restaurante, manufacturi și zone de depozitare a deșeurilor, fiind direct conectat la diverși senzori, de la cei de fum, la cei care anunță umplerea containerelor pentru gunoaie.

Potrivit Radio China Internațional, până la finalul anului 2019, în sistemul de supraveghere 5G vor fi incluse alte 40 cartiere din Beijing, districtul Haidian având deja în derulare proiectul „Creierul orașului”, care “reprezintă o parte a proiectului și o încercare în domeniul securității publice”.

Cele 40 de cartiere în care va fi instalat sistemul de supraveghere 5G vor fi clasificate pe trei niveluri: standard, mediu și avansat. Nivelul standard va include cel puțin șapte tipuri de sisteme de supraveghere, nivelul mediu cel puțin 12 sisteme, iar cel avansat va dispune de cel puțin 18 tipuri de sisteme de supraveghere.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Descoperind China, Din presa chineză, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.