România invitată de onoare la Târgul de Carte de la Beijing 2019

România se va afla în centrul atenţiei participanţilor la cea de-a 26-a ediţie a Târgului Internațional de Carte de la Beijing (BIBF) programat în perioada 21-25 august 2019, eveniment unde va avea statut de invitat de onoare. Statutul este unul cu atât mai onorant cu cât în toamna acestui an China şi România vor celebra 70 de ani de relaţii diplomatice şi de prietenie. În avanpremiera BIBF 2019, joi, la sediul China National Publication Import and Export Corporation, directorul Direcţiei Comunicare şi Promovare din cadrul Institutului Cultural Român (ICR), Miruna Olteanu, și Referent în cadrul ICR Beijing, Elena Racu, au prezentat în faţa presei chineze evenimentele şi proiectele stabilite pentru marele eveniment de peste două săptămâni din capital Chinei.

În cadrul BIBF 2019, România va avea alocat în pavilionul central un spațiu cu o suprafață de 300 mp, în care vor fi expuse peste 600 de titluri, delegația oficială urmând să fie formată din 40 de scriitori şi editori. Publicul chinez fiind invitat să participle la standul României la evenimente de lansare și prezentare de carte, la sesiuni de lectură, dezbateri, dar și expoziții, teatru și muzică.

“Aproximativ 80% dintre publicațiile prezente pe piața românească reprezintă traduceri din literatura străină, piață fiind orientată spre dezvoltare, parteneriate și colaborări. În acest sens, între specialiștii din domeniu s-a stabilit un parteneriat coordonat de ICR și anume Centrul de Cooperare Româno-Chinez în domeniul Editării Lucrărilor Academice, înființat în anul 2016 de Institutul Cultural Român și Editura Universității Renmin din China, cu sprijinul Administrației de Stat a Publicațiilor, Mass-media, Radioului, Televiziunii și Filmului”, a arătat Miruna Olteanu (foto).

De partea cealaltă, ministrul-adjunct al Departamentului pentru Promovare, Zhao Haiyun (foto), a declarat că R.P. Chineză este interesată să asigure o cât mai amplă prezentare și promovarea a culturii și literaturii proprii, ca o latură importantă în procesul de dezvoltare a relațiilor cu străinătatea”. Potrivit acestuia, la BIBF 2019 vor participa aproximativ 1.000 de edituri străine, din 95 de țări. “Faptul că România este invitată de onoare ne bucură în mod deosebit. Alegerea României s-a făcut și în contextul aniversării celor 70 de ani de relații bilaterale, evenimentele stabilite în comun fiind incluse în programul cultural dezvoltat în cadrul inițiativei ‘O centură, un drum’”, a mai declarant Zhao Haiyun.

În opinia directorului-adjunct al Departamentului de Promovare din cadrul administrației Beijing, Wang Yefei (foto), România va contribui în mod esenţial la promovarea cărțiilor din străinătate, la BIBF 2019 urmând să fie prezentate publicului câteva zeci de mii de titluri de carte, ediția urmând să aibă cea mai mare amploare de până acum.

Vicepreședinta China National Publications Import&Export Corporation, Lin Liying (foto), la ediția din acest an vor participa 2.600 de expozanţi din care 1.600 vor fi din afara Chinei, un număr de 30 de ţări participante fiind conectate la proiectele culturale incluse iniţiativei “O centură, un drum”. Mai mult, fiind ediţie organizată în an jubiliar, o importantă parte din agenda BIBF va fi dedicate celor 70 de ani de la fondarea Noii Chine.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Înţelege China, Români în China, România, România - China, ROMANIA-CHINA 70, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.