La 17 kilometri de Hong Kong, 12.000 de poliţişti aşteaptă ordinul!

Pe fondul escaladării evenimentelor din Regiunea Special Administrativă Hong Kong, parte a R.P. Chineze, autorităţile centrale de la Beijing dispun măsuri de prevenire, descurajare şi pregătire a forţelor de intervenţie. Marţi, în metropola Shenzhen, aflată la 17 kilometri de Hong Kong, a fost derulat un amplu exercițiu destinat misiunilor de asigurare a securităţii publice. Anunțat oficial ca parte a pregătirilor destinate celei de-a 70-a aniversare de la fondarea Republicii Populare Chineze, la exercițiu au participat 12.000 de polițiști, 1.200 de motociclişti, 200 de vehicule de urgență, 50 de vehicule blindate, cinci elicoptere, opt nave și două utilitare amfibiu.

Oficialii de la Beijing au solicitat în repetate rânduri, în ultimele zile, Statelor Unite al Americii și altor țări occidentale să înceteze să se implice în afacerile din Hong Kong, afirmându-se că intervenţiile străine incită la escaladarea incidentelor violente, declanşate de revizuirea proiectului de modificare a extrădării din Hong Kong.

Solicităm cu fermitate SUA și unele țări occidentale să respecte legislația internațională și normele de bază care reglementează relațiile internaționale, să onoreze cu sinceritate promisiunile de a se retrage din afacerile din Hong Kong și să înceteze imediat să se implice în afacerile din Hong Kong sub orice formă„, a declarat zilele trecute Yang Jiechi, director al Comisiei pentru Afacerile Externe a Comitetului central al PCC.

Potrivit acestuia, declarațiile anti-China care susțin acțiunile ilegale ale protestatarilor extremiști și violenți nu fac decât să afecteze prosperitatea și securitatea din Hong Kong. Aceasta în condițiile în care acțiunile de protest s-au extins, participanții împiedicând circulația rețelelor de transport în comun, afectând în mod tot mai consistent viața celor care nu doresc să ia parte la evenimente.

Revenind la exercițiul de amploare derulat, marți, de forțele de ordine la Shenzhen, trebuie subliniat mesajul oficial lansat pe toate canalele și la toate nivelurile conform căruia la Hong Kong sunt respectate dreptul la întrunire și protest, însă nu vor mai fi tolerate acțiunile de distrugere și de violență la adresa forțelor de ordine.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.