China injectează 86,16 miliarde USD pentru limitarea efectelor epidemiei!

Banca Poporului Chinez (PBOC) – banca centrală a Chinei a distribuit 600 de miliarde yuani (aprox. 86,16 miliarde USD) la nivelul întregii țări, sumă destinată acțiunilor și instituțiilor implicate în prevenirea și controlul epidemiei cu noul coronavirus (COVID-19). Numai la Wuhan au fost direcționate 4 miliarde yuani (572 milioane USD).

Mai mult, banca centrală a dispus suspendarea transferurilor bancare inter-provinciale și transferurile în interiorul provinciilor unde epidemia este severă. De asemenea, a fost impusă obligativitatea ca toate băncile din China să sterilizeze sumele eliberate în numerar, înainte de a fi puse în circulație.

Viceguvernatorul băncii centrale chineze, Fan Yifei, a declarat că dezinfectarea cu ultraviolete a fost deja adoptată în zonele grav afectate de epidemie, numerarul existent în tezaure trebuind să fie pus în carantină 14 zile, după curățare.

Instituțiile financiare bancare din China au oferit deja peste 537 miliarde de yuani pentru a sprijini creditarea, cu scopul de a ajuta companiile să reia producția.

Pe de altă parte, China va menține politica monetară prudențială, oamenii fiind îngrijorați de impactul economic al focarului COVID-19. „Probabil că prețurile de consum nu vor crește brusc. Vom sprijini firmele calificate pentru ca acestea să poată relua activitatea și producția cât mai curând posibil, contribuind la menținerea stabilității economiei, în vederea minimizării impactului epidemiei”, a declarat Fan Yifei. Potrivit acestuia, împrumuturile necorespunzătoare sunt gestionabile, rata creditelor neperformante din China rămânând relativ scăzută, existând capacitatea pentru a le face față.

La rândul său, Xuan Changneng, director-adjunct al Administrației de Stat a Bursei Externe, a declarat va fi menținut un excedent de cont curent scăzut simultan cu un sold de bază în plățile internaționale. China are capacitatea de a menține echilibrul în plățile internaționale, întrucât impactul focarului epidemic va fi de scurtă durată și limitat, a arătat Xuan.

Piața bursieră din China a înregistrat o scădere cu 8% la data de 3 februarie, prima zi de tranzacționare după vacanța prelungită de Anul Nou Chinezesc, însă la data de 14 februarie a câștigat peste 5%, după nouă zile de tranzacționare.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.