China sancționează 11 politicieni și lideri de ONG-uri din SUA!

Ca răspuns la deciziile Departamentului de Stat american de a impune sancțiuni unui număr de oficiali chinezi din Hong Kong, autoritățile chineze au anunțat că au impus sancțiuni unui număr de 11 înalți funcționari și lideri ai mai multor puternice organizații neguvernamentale (ONG), implicate în afacerile Regiunii Special Administrative chineze Hong Kong.

Între cei vizați de sancțiunile Chinei se regăsesc, între alții, senatorii Ted Cruz și Marco Rubio, dar și liderii organizațiilor Human Rights Watch și Freedom House.

La acuzațiile americane, potrivit cărora oficialii chinezi au contribuit la diminuarea libertăților politice din Hong Kong, Beijingul a replicat și a prezentat o listă de acuzații potrivit cărora tulburările din ultimii ani din Hong Kong au fost stimulate, finanțate și întreținute de SUA și interesele americane.

China susține că odată ce noua legislație privind Securitatea Națională în Hong Kong a fost adoptată, la 30 Iunie a.c., grupările și persoanele generatoare de tensiuni au fost deconectate de la resursele americane. Odată cu aceasta, acțiunile cu violență și protestele au dispărut din Hong Kong, în condițiile în care protestele și acțiunile de stradă sunt permise, cu premiza respectării legilor în vigoare.

Potrivit oficialilor chinezi, o serie dintre liderii mișcărilor de stradă din Hong Kong au fost în repetate rânduri prezenți la întâlniri cu reprezentanții ONG-urilor americane, chiar în timpul derulării protestelor de stradă.

Iată lista celor 11 americani incluși pe lista de sancțiuni, între aceștia regăsindu-se, așa cum am arătat, cunoscuți politicieni și lideri de opinie americani extrem de vocali și duri în comunicarea legată de China: Senatorul Tom Cotton, Senatorul Ted Cruz, Senatorul Josh Hawley, Senatorul Marco Rubio, Senatorul Pat Toomey, Congresmanul Chris Smith, Directorul executiv al Human Rights Watch – Kenneth Roth, Președintele Freedom House – Michael J. Abramowitz, Președintele Institutului Republican Internațional – Daniel Twining, Președintele NED – Carl Gershman și Președintele Institutului Național Democrat (NDI) – Derek Mitchell.

Prin intermediul purtătorului de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe, Zhao Lijian, Beijingul a anunțat că măsura a fost adoptată ca urmare a faptului că SUA încalcă în mod frecvent dreptul internațional și că „intervine în mod grosolan în afacerile interne ale Chinei”. Zhao nu a oferit detalii despre ceea ce presupune sancțiunile adoptate de China.

Tensiunile SUA – China au escaladat în ultima perioadă, trecând de la nivelul războiului comercial-economic (declanșat de administrația Trump în 2018), la măsuri și contramăsuri în plan mass media și diplomatic.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.